Inte utan dig - Harlan Coben

Spänning / Permalink / 0

Femton år har gått sedan förortspolisen Napoleon ”Nap” Dumas bror Leo och dennes flickvän Diana dog i vad som antogs vara ett självmord eller en olyckshändelse. Samma natt försvann även Naps tjej Maura utan förklaring.

Nap har aldrig slutat nysta i vad som egentligen hände. Och när Mauras fingeravtryck dyker upp i en misstänkt mördares hyrbil kommer han allt närmare sanningen – om den kvinna han älskade, de barndomsvänner han trodde att han kände och Leos och Dianas tragiska dödsfall.

Kommentar:
Harlan Coben blir mer och mer Dean Koontz för mig. Med det menar jag en författare som jag brukade älska och sluka men så småningom blev märkligare och märkligare tills jag aldrig ens kunde förstå att jag brukade tycka det var bra. De återanvänder samma formel om och om igen, och det känns både själlöst och charmlöst.

Visst är det spännande, och visst läser jag ut hela boken, men jag gör det med ungefär lika mycket själ och hjärta som Coben själv verkar lägga ner. 

Det är en jättekonstig handling med massor av logiska luckor. Lägg till det en huvudperson, Nap, som är en av de störigaste karaktärer jag någonsin stött på. Någonsin. Man har ingen aning om hur allt hänger ihop eller hur det ska sluta, men det finns inga villospår som leder dig i krokar. Det är A till B till C hela tiden. Huvudpersonerna hittar sammanhang och gör kopplingar lätt som en plätt och tar historien vidare till nästa steg. Och det mesta händer lite väl osannolikt. 

Inte utan dig är en spännande kioskdeckare, men jag börjar tröttna rejält på Coben. Nu tar vi en paus.

Fakta:
Originaltitel: Don't Let Go
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 330
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.

Bettys värld - Marie-Louise Marc

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0

Betty Svan är kärleksreporter på det glossiga magasinet Gala. Trots en galen chef trivs hon med sitt jobb som landets flitigaste relationsjournalist. Dessutom har hon precis inlett en passionerad relation med Dan, chefredaktör på en golftidning på samma förlag. Sommaren närmar sig, Stockholm blir allt varmare och livet leker. Eller? Snart börjar mörka moln täcka Bettys himmel. Dan visar sig vara en otrogen skit, det skvallras om nedskärningar på arbetsplatsen, Bettys mamma rymmer hela tiden från hemmet där hon bor, och Betty både saknar och oroar sig över sina utflugna, vuxna barn.

Samtidigt uppstår pirriga känslor mellan Betty och hennes nyinflyttade granne Henrik, en stilig psykiatriker. Men kan en läkare verkligen bli kär i en skvallerskribent? Och kommer Betty ens våga öppna sig för kärlek igen?

Kommentar:

Jag ratade Bettys värld när den kom, tyckte inte den verkade så himla kul (läs tantig). "Mogen kärlek" är för mycket ICA-kuriren och Året Runt för min smak. Men som så många gånger förr kom mina fördomar på skam, för det här var en både härlig och underhållande värld att kliva in i!

Jag tycker om huvudpersonen Betty. Hon är en trovärdig karaktär som brottas med vanliga problem som att inte riktigt räcka till och har ett liv som inte är helt perfekt. Hon har en gammal och sjuk mamma som kräver tid, och en son som hon inte har en så nära relation till som hon skulle önska. Det är lätt att relatera till och känna igen sig i Bettys vardagliga bekymmer.

Bettys värld är en stund verklighetsnära verklighetsflykt, och jag kommer snarast att kasta mig över nästa bok i serien.

(För övrigt, finns det nåt värre begrepp än mogen kärlek? Vad sjutton är det egentligen? Kärlek som kärlek.)

Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris.

Sjuka själar - Kristina Ohlsson

Spänning / Permalink / 0

Lukas försvinner några dagar innan han ska ta studenten. Tre veckor senare hittas han medvetslös med stora skador. Ingen förstår vad som hänt honom. Inte ens han själv. Det enda han och alla andra vet är att ytterligare två personer försvunnit på samma sätt. Men Lukas är den enda som har kommit tillbaka.

Tio år senare återvänder han till sitt föräldrahem, plågad av ovissheten om vem som en gång förstörde hans liv. På andra sidan gatan bor en man som aldrig förlikat sig med att han inte fick veta vad som hände hans dotter Fanny. Och som tror att Lukas har svaret.

Samtidigt flyttar Anna och David in i den gamla prästgården. Här ska de börja sitt nya liv. Men huset väcker stark oro hos Anna. När hon senare hittar ett järnkors nedgrävt i trädgården förstår hon att det finns någon som vill dem illa. Riktigt illa. Anna försöker vettskrämd rädda både sig själv och David. Men är det redan för sent?

Kommentar:
Januari är en bra månad att beta av hyllvärmare på, i väntan på vårfloden av nya böcker som kommer. Sjuka själar är en sådan bok som blivit liggande länge, utan någon egentligen anledning. Jag gillar skräck, och jag gillar Kristina Ohlsson. 

Sjuka själar blir nästan en blandning av skräck och deckare, det sker oförklariga och övernaturliga händelser, men är det så att det finns en naturlig förklaring till det som händer? Spänningen är på topp, det är riktigt ruggigt på sina håll, men tyvärr tycker jag att det tappar på slutet. Jag får inte ihop säcken, det blir för långsökt och ologiskt. Så jag är inte riktigt överens med hur det hela slutar. Det började bra - men blev till en liten besvikelse. 

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2016

Finns på Bokus och Adlibris.

Till top