Jag for ner till bror - Karin Smirnoff

Skönlitteratur / Permalink / 1
I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel.
 
Kommentar:
Att läsa Jag for ner till bror är lite som att träda in i ett eget universum, både vad gäller språk och handling. Det är... speciellt. Eller nalta eljest.
 
Boken är skriven med korta meningar, och utan komma-, utrops-, eller frågetecken. Bara punkt som enda avskiljare. Personnamnen skrivs ihop, och utan versaler: janakippo, göranbäckström, ingelahansson och så vidare. Och så finns det en hel del dialektala uttryck. Allt sammantaget skapar ett väldigt speciellt språk med en speciell rytm och melodi. Jag njuter när jag läser.
 
Jag njöt däremot inte när jag lyssnade, jag var tvungen att lägga ner ljudboken. Det låter väldigt märkligt med Lo Kauppis släpiga stockholmskdialekt, det passar inte alls ihop.
 
Själva handlingen är också den speciell. Det är glesbygd och inland, det är tragikomiskt och deprimerande, på sina håll rent obehagligt. Det är på samma gång realistiskt och surrealistiskt. Jag känner igen mig i människor och miljöer - samtidigt som jag tack och lov inte alls kan relatera.
 
Jag for ner till bror är en strålande debut och en väldigt annorlunda läsupplevelse. n'karin har gjort det bra.
 
Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Det vi glömde säga - Klara Grede

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 2
Ella Larsson har kommit på den perfekta planen för att vinna tillbaka sin exman. Den innehåller ett avspänt förhållande till sex, ett flashigt jobb och lögner om att hon älskar att träna och segla. Kort sagt, allt hon inte är. Hon ska bli en annan. En sportig, känslokall kvinna med välklippt frisyr. Sin exmans dröm! Han ska få tigga om att få henne tillbaka. Kan nån hejda henne, snälla!
 
Kommentar:
Det vi glömde säga är lika delar feelgood och feelbad. Det handlar om olycklig kärlek, om att bli övergiven, och om att inte kunna gå vidare. 
 
Ella vägrar att gå vidare efter att exmaken lämnat henne. Det spelar ingen roll att han väntar barn med sin nya flickvän, Ella är fast besluten att få honom tillbaka. Så hon skapar sig ett nytt jag, och en plan. Och varje person med vett och sans förstår ju att det är en mycket dålig idé - men inte Ella. Eller EllaElla som blir hennes alter ego.
 
Jag tycker väldigt mycket om den här romanen. Det är roligt, sorgligt, och skämskudde på samma gång. Trots att det är tillspetsat på sina håll, så är det ändå trovärdigt. Människorna vi möter är äkta, på riktigt, och trots allt elände så finns det en värme som går igenom hela berättelsen. Jag gillar också berättarrösten som svävar över hela historien som en ironisk skyddsängel.
 
Det vi glömde säga är en strålande debut av Klara Grede, och jag ser fram emot att läsa mer av henne framöver.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Bettys val - Marie-Louise Marc

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 1
Julen närmar sig, och Betty Svan älskar julen. Inte på det minimalistiska sättet, utan på det överdådiga! Det kan aldrig bli för mycket glitter, för långa ljusslingor eller för stora krubbor. Men i och med att Betty har flyttat ihop med nya kärleken Henrik försvåras traditionerna. Det är inte helt lätt att slå ihop två stora familjer under denna högtid, och mitt under Kalle Anka blir det dessutom också dags för Bettys vuxna dotter Maja att föda barn!
 
När vinterkaoset lugnat ner sig är det äntligen tid för Betty att få axla mormorrollen till fullo. Men varför hör hon från flera håll att Henrik inte alls är någon barnperson? Och varför har han dessutom börjat umgås så mycket med sin sjuka exfru? Mitt i allt börjar Betty också fundera på pappan som hon aldrig träffat. Vem är han egentligen?
 
Kommentar: 
Bettys val är den andra delen i feelgood-serien om Betty Svan. Jag läste första delen, Bettys värld, för ett tag sedan, och jag tycker inte riktigt att Bettys val når upp till samma nivå tyvärr. Hela grejen med Henrik känns jättekonstig, att han håller på och är borta hela tiden och att de knappt ens pratar med varandra? Och grejen med personliga tränaren är bara så klyschigt. 
 
Men visst, det är underhållande, det är helt okej, bara att det inte är riktigt samma Betty som i första boken. Jag ser i alla fall fram emot att läsa den tredje delen, Bettys resa.
 
Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 241
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top