Den perfekta vännen - Adele Parks

I skolan var Mel och Abi bästa vänner och delade allt, tills Mels graviditet tvingade henne att hoppa av studierna. Nu, sjutton år senare, är deras liv så olika som de kan bli. Mel är lyckligt gift med Ben efter att ha varit ensamstående mamma. Tillsammans har de fått två barn till och livet är så kaotiskt och underbart som det brukar vara för småbarnsfamiljer.
 
Abi, däremot, har levt ett utsvävande liv i Los Angeles. Tills hon upptäckte att hennes man bedrog henne och tillvaron rasade. Nu är en fristad hos Mel precis vad hon behöver för att komma på fötter igen. Men gör Mel rätt som låter henne komma in i familjens hem och liv, eller har Abi en dold agenda som hon inte känner till?
 
Kommentar:
Adele Parks är ännu en chicklit-författare som gått över till relationsthriller, från lättviktigt fluff till lättviktig spänning alltså. Det är vanligtvis underhållande semesterläsning, som inte kräver så mycket av läsaren, och det är ofta fullt tillräckligt om det är det man är ute efter.
 
Problemet med Den perfekta vännen är att den är ganska så ospännande och totalt förutsägbar. Och de egenskaperna är inte riktigt lika charmiga hos en spänningsroman som om det vore en romantisk komedi. Så det är ett minus.
 
Men visst är det ändå underhållande läsning, och jag läser gärna fler titlar av Parks. Lisa Jewell lyckas bättre, om man nu gillar den här genren, även om jag tycker att de båda var betydligt bättre i sin chicklit/feelgoodfåra.
 
Fakta:
Originaltitel: I Invited Her In
Förlag: Harper Collins Nordic
Antal sidor: 467
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är stories from the city

Stormvarning - Maria Adolfsson

Det är juletid när en man hittas död på Doggerlands nordligaste ö Noorö. Karen Eiken Hornby kastar sig in i utredningen, lättad över att slippa julfirandet. När ytterligare ett mord sker framträder kopplingar till ett lokalt whiskydestilleri, men Karen oroas mest över om hennes lindrigt laglydiga släktingar är inblandade. Det blir en svår balansgång mellan hennes privata jag och rollen som polis.
 
Kommentar:
Doggerland är min nya favoritplats, Karen Eiken Hornby min nya favoritpolis och Maria Adolfsson min nya favoritförfattare. Ja så känns det efter att jag läst Stormvarning, andra delen i Adolfssons Doggerlandserie. Jag älskade Felsteg, men Stormvarning håller minst lika hög klass.
 
Det här är faktiskt så komplett som det kan bli. Karaktärer som intresserar, miljöer som lockar, och en spännande, mångbottnad handling. Letar du efter en välskriven deckare - som är mer än en deckare - så är Doggerlandserien ett självklart val.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 422
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Jag for ner till bror - Karin Smirnoff

I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel.
 
Kommentar:
Att läsa Jag for ner till bror är lite som att träda in i ett eget universum, både vad gäller språk och handling. Det är... speciellt. Eller nalta eljest.
 
Boken är skriven med korta meningar, och utan komma-, utrops-, eller frågetecken. Bara punkt som enda avskiljare. Personnamnen skrivs ihop, och utan versaler: janakippo, göranbäckström, ingelahansson och så vidare. Och så finns det en hel del dialektala uttryck. Allt sammantaget skapar ett väldigt speciellt språk med en speciell rytm och melodi. Jag njuter när jag läser.
 
Jag njöt däremot inte när jag lyssnade, jag var tvungen att lägga ner ljudboken. Det låter väldigt märkligt med Lo Kauppis släpiga stockholmskdialekt, det passar inte alls ihop.
 
Själva handlingen är också den speciell. Det är glesbygd och inland, det är tragikomiskt och deprimerande, på sina håll rent obehagligt. Det är på samma gång realistiskt och surrealistiskt. Jag känner igen mig i människor och miljöer - samtidigt som jag tack och lov inte alls kan relatera.
 
Jag for ner till bror är en strålande debut och en väldigt annorlunda läsupplevelse. n'karin har gjort det bra.
 
Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.