Hem ljugna hem - Michelle Sacks

New York-borna Sam och Merry flyttar med sin lilla son Conor till en idyllisk stuga i skogarna utanför Sigtuna, som Sam har ärvt. Där planerar de att starta ett nytt hälsosamt liv. Sam kan lämna sin akademiska karriär bakom sig och ägna sig åt filmskapande. Merry tillbringar dagarna som den perfekta hemmafrun tillsammans med sonen: hon syltar, saftar, bakar och lagar ekologisk barnmat.

Men någonting i idyllen skorrar falskt. Merrys bästa väninna Frank är den första som lägger märke till det när hon kommer på besök. För varje dag blir sprickorna i fasaden mer och mer tydliga. Vad gör Sam egentligen när han är inne i stan och letar efter samarbetspartners? Och hur kommer det sig att sonen Conor hellre tyr sig till Frank än till sin mamma?

Kommentar:
Hem ljugna hem är en obehaglig och klaustrofobisk psykologisk spänningsroman. Bitvis är det så otäckt att jag har svårt att läsa vidare. Obehagliga är även karaktärerna Merry, Sam och Frank, som turas om att vara historiens berättare. De är opålitliga berättare, och man vet inte var man har dem.

Stort plus för stämning och osympatiska karaktärer - men det hade varit ännu bättre om åtminstone en av dem hade haft några goda drag så att jag investerar mer i deras öden. Själva historien tappar också något mot slutet, upplösningen blir inte så bra som jag hade önskat, men det hindrar inte Hem ljugna hem från att vara en riktigt ruggig och läsvärd debut av Michelle Sacks.

Fakta:
Originaltitel: You Were Made For This
Förlag: Southside Stories
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 338

Finns på Bokus och Adlibris.

 

Det lilla simsällskapet vid havet - Katie May

Vid stranden i Whitstable lyckas endast de mest hängiva simma eftersom havet bara är djupt nog vid högvatten. Så när Deb, i sin slitna bikini och med solglasögonen på, titt som tätt stöter ihop med Maisie, med våtdräkt, simglasögon och simskor, utvecklas en oväntad vänskap baserad på deras kärlek till simningen, och att de båda två är nyskilda. 
 
Snart får de sällskap av fler, var och en med egen kris att hantera: Ann, bossig och kontrollerande med en äldre mamma som kräver vård; Julie med tre barn under fem år; och den femtonåriga Chloe, som också hittar sitt lugn i havet. Den tysta och nervösa Bill anses däremot inledningsvis vara en fluktare, men välkomnas snart i simsällskapet även han. 
 
När medlemmarna i Whitstables allmänna simsällskap får reda på att stranden och den gamla charmiga strandpromenaden ska göras om till ett stort, modernt fritidsområde får deras träffar plötsligt en ny mening.
 
Kommentar:
Det lilla simsällskapet vid havet är trots sin kackiga och menlösa titel en härlig feelgood med mening. Det är en ”tant-lit”, och jag gillar de mogna kvinnorna i huvudrollerna. Alla är över 50 och bortemot 60, men det är inga tantiga tanter det handlar om.
 
Det här är främst Debs historia, och hon gör verkligen en resa. Att bryta upp från sitt äktenskap efter så lång tid kräver mod, särskilt när man som Deb inte har någon egen inkomst eller sparade pengar att förlita sig på. Men hon gör det ändå. Och hon vägrar att låta sig knäckas. Hon skaffar nya vänner, hon börjar utbilda sig, hon börjar jobba. Jag gillar henne.
 
Jag tycker också om vänskapen och relationerna i simklubben, alla är lite udda och ensamma, men tillsammans hittar de en gemenskap och styrka som får dem alla att växa. Både karaktärer och handling ligger nära verkligheten, det är lätt att känna igen sig i dem och i den lilla staden.
 
Här finns allvar och svärta såväl som humor och glädje. Det här är varmt och mysigt, lite Lucy Dillon feeling om jag ska jämföra med någon, och definitivt en feelgood som man lägger ifrån sig och mår riktigt gott efter att ha läst ut den.
 
Jag har läst boken på engelska: The Whitstable High Tide Swimming Club
 
Fakta:
Originaltitel: The Whitstable High Tide Swimming Club
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 391
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Se mig falla - Mons Kallentoft

Tre år har gått sedan Tim Blancks sextonåriga dotter försvann under en resa till Mallorca. Han har lovat henne att aldrig sluta leta, ett löfte som slitit sönder hans äktenskap och fått honom att bosätta sig i Palma, där han försörjer sig som privatdetektiv.
 
När han får i uppdrag att utreda en misstänkt otrohetsaffär dras han oväntat in en värld av korruption och skoningslös girighet. Och i begärens dunkla vrår tycker han sig plötsligt ana sin dotters skugga. Med fara för livet kastar han sig in i jakten på sanningen om vad som hänt henne.
 
Kommentar:
Det är många år sedan jag läste Mons Kallentoft, jag tröttnade någonstans mitt i Malin Fors-serien och sen har det bara inte blivit av att jag läst honom. Inte för att jag ogillat hans författarskap, det har bara inte blivit av förrän nu.
 
Se mig falla utspelar sig i baksidan av semesterparadiset Mallorca. I den mörka, skitiga och korrumperade värld som turister bara ser ytan av. Det är en tät och intensiv berättelse där man riktigt känner svetten och smutsen.
 
Mons Kallentoft har ett speciellt sätt att skriva och här kommer det verkligen till sin rätt. De sömlösa övergångarna i berättelsen, som växlar fokus mitt i en mening, binder ihop dåtid med nutid och Stockholm med Palma. Det är snyggt gjort.
 
Jag tycker väldigt mycket om den här första delen i serien om Tim Blanck och jag ser fram emot att läsa även kommande delar. Se mig falla väckte definitivt min nyfikenhet.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 414
 
Finns på Bokus och Adlibris.