Tillbaka till den lilla ön i havet - Jenny Colgan

Flora har precis börjat återanpassa sig till livet på Mure, den lilla ön utanför Skottlands kust. Bytet av ett myllrande London mot oändliga tomma stränder och vidunderligt vacker natur känns helt rätt. Caféet som hon driver i det rosa huset nere vid hamnen går bra, hon har äntligen återförenats med sin något stökiga familj och har till råga på allt lyckats få sin urgulliga chef Joel att stanna på Mure med henne.

Men hur hon än försöker, verkar det omöjligt att komma sin nya kärlek in på livet. Varför håller Joel henne på en armlängds avstånd? Det blir inte lättare av att han behöver resa till New York titt som tätt i affärer.

Floras bästa vän Lorna har kärat ner sig i den lokala läkaren, Saif, som kom till ön efter flykten från Syrien. Han får kämpa hårt för att vinna öbornas förtroende samtidigt som han väntar på besked om vad som hänt hans familj som splittrades längs vägen. Inte ens lugnet på ön kan hjälpa mot de skakande nyheter han nås av, nyheter som kommer att förändra både hans och öbornas liv drastiskt.
 
Kommentar:
Jag tyckte väldigt mycket om Flora och alla de andra på den skotska ön Mure när jag läste första delen Sommar på den lilla ön i havet. Och det känns lite som att återse gamla bekanta när jag läser. Jag förflyttas till mina vänner på den karga lilla ön och både skrattar och gråter med dem.
 
Det här är feelgood med svärta. Det är lättsamt, men det finns också allvar och tyngd. De här båda böckerna är perfekt semesterläsning och ett väldigt trevligt sällskap på promenaden eller i solstolen. I oktober, lagom uppladdning för julen, kommer nästa del ut på svenska: Julafton på den lilla ön i havet.
 
Fakta:
Originaltitel: The Endless Beach
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 405
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Kastanjemannen - Søren Sveistrup

 
En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan.

Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?
 
Kommentar:
Kastanjemannen är nagelbitande spänning, från första sidan till sista. Søren Sveistrup är manusförfattare till Brottet och The Killing, och det märks. Det känns precis som att läsa en tv-serie, och det menar jag på ett positivit sätt. Tempot är högt, intrigen är skickligt uppbyggd, och jag ser allt så tydligt framför mig.
 
Kastanjemannen är också våldsam och blodig, det finns många detaljrika och grafiska scener som gör att det både ryser längs ryggraden och vänder sig i magen.
 
Ruggigt spännande, läs den!
 
Fakta:
Originaltitel: Kastanjemanden
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 558
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Jag som var så rolig att dricka vin med - Rebecka Åhlund

Rebecka bor i London och lever ett kreativt liv med familj, vänner och en frilanstillvaro som ger henne obegränsade möjligheter att dricka. Kanske på det sätt som hon egentli­gen alltid har velat?

Kvällen innan hon ska fylla fyrtio går hon gatan fram när hon upptäcker en grupp människor hon älskar komma mot henne. Hennes första tanke är: Fan, de har kommit för att lägga in mig på rehab. Men det är en överraskningsfest. Lättad blir Rebecka full igen, som vanligt.

Några veckor senare sitter hon i en källare under en kyrka och säger för första gången: Jag heter Rebecka och jag är alkoholist.

Kommentar: 
Jag som var så rolig att dricka vin med: Rapport från ett år som nykter alkoholist är en väldigt ärlig och självutlämnande bok. Men den är också rapp och rolig, och närmar sig ämnet på ett osentimentalt och rakt sätt. Och det är det som är bokens styrka, det är ingen tyck synd om mig-bok.

Rebecka Åhlund sätter fingret på vår alkoholkultur och det sociala drickandet. När man umgås över alkoholen, eller häller upp ett glas vin för att solen skiner, eller för att det regnar, eller köper hem vin från mataffären för att det finns tillgängligt, och man tar ett glas till för att det är semester, och bor man utomlands känns det som semester hela tiden. Det finns alltid ursäkter och anledningar till att ta ett glas. Och för många av oss är det inte ett problem, det går att ta bara ett glas och sen är det bra. Men för många andra blir det aldrig bara ett glas. Det blir två, tre, tio. Och det kan vara lättare än man tror att fastna i ett beroende.

Det här är en lättläst bok om ett allvarligt ämne. Och passar kanske extra bra för den som känner sig i riskzonen till att dricka för mycket.

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 270
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.