Till minne av en villkorslös kärlek - Jonas Gardell

Skönlitteratur / Permalink / 1
 
 
Till minne av en villkorslös kärlek är ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen. När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.
 
Kommentar:
Jag har alltid haft svårt för att läsa Jonas Gardell. Inte för att jag tycker att han skriver dåligt, utan tvärtom. Gardells texter drabbar mig så hårt och igenkänningen är så stor att det blir nästan för jobbigt att läsa. Jag har hellre valt att se tv-serierna än att läsa böckerna, de ger mer distans. Men nu valde jag alltså att läsa Till minne av en villkorslös kärlek, och det är jag väldigt glad för.
 
Till minne av en villkorslös kärlek är en släktkrönika och en uppväxtskildring. Det är inte första gången Gardell skriver om sin uppväxt, men här får modern ta plats. Den knepiga men kärleksfulla modern som helst av allt vill vara fri, men är bunden till sin roll som maka och mor, träder fram mellan boksidorna och breder ut sig. Och vilket starkt och naket porträtt det blir! Historien är uppbyggd som en fiktiv biografi, där författaren tecknar ner Gardells livshistoria efter hans död, ett speciellt grepp som det tog ett tag för mig att bli bekväm med. 
 
Visst blir det lite pratigt och spretigt ibland, och det blir en hel del upprepningar. Men herregud så bra det blir ändå. Jag kan inte säga att det är det bästa som Gardell skrivit - eftersom jag inte läst allt. Men jag kan säga att det här är en storslagen, sorglig och oändligt kärleksfull roman som går in under huden och rakt in i hjärtat.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 551
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Jag är din skugga - Camilla Way

Spänning / Permalink / 0
Heather har alltid haft svårt att få vänner. Men så möter hon Edie, som är precis den sorts vän som hon alltid velat ha. Edie är vacker och spännande - och framförallt: hon bryr sig om Heather på riktigt.
 
Men en kväll går något fruktansvärt fel. Och det som börjat som en oskyldig vänskap slutar med en tragedi som får förödande konsekvenser för dem båda. 
 
Sexton år senare kämpar Edie fortfarande med att få rätsida på livet. Men Heather är inte redo att låta henne glömma så lätt, och det är ingen tillfällighet att hon dyker upp som från ingenstans när Edie behöver henne som mest.
 
Kommentar:

Jag är din skugga är en psykologiskt spännande thriller som kryper in under skinnet. Vem kan man egentligen lita på?

Historien berättas växelvis av Edie i nutid och Heather i dåtid, och de båda berättelserna både kompletterar och förbryllar. Är Edie sympatisk och Heather ett psycho, eller är det Edie som är elak och Heather ett offer? Eller är sanningen något helt annat?

Det här är riktigt bra, och spännande, ända in i slutet.

Fakta:
Originaltitel: Watching Edie
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.

Hemmets trygga vrå - Cara Hunter

Spänning / Permalink / 0
Åttaåriga Daisy, utklädd till tusensköna, försvinner spårlöst under en fest. Föräldrarna Sharon och Barry anmäler henne försvunnen sent på kvällen. Men när polisen granskar foton från festen ser de att det inte är Daisy som springer runt i tusenskönadräkt, utan ett annat barn. Ingen på festen verkar ha sett Daisy och ingen verkar ha saknat henne. Var hon ens på festen?
 
Kriminalkommissarie Adam Fawles leder en utredning som gång på gång ändrar riktning när det visar sig att inget är som det först ser ut. En utredning som hela tiden också påminner honom om det barn han själv har förlorat. Samtidigt tickar klockan för Daisy, och hoppet om att återfinna henne i livet blir allt mindre...
 
Kommentar:
Hemmets trygga vrå är en mycket bra spänningsdeckare, en klurig bladvändare, men den får mig inte att sitta som på nålar.

Jag brukar inte tycka om berättelser som är skrivna i jag-form och i presens, och här är det en del av den varan. Men inte allt. Det är både första person och tredje person och presens och imperfekt och berättat ur flera olika perspektiv - men det blir ändå inte rörigt. Dessutom rullas historien upp baklänges, parallellt med det som pågår i nutid, och allt blandas med instick från Twitter, Facebook, utskrifter av polisförhör och liknande. Det svänger väldigt mycket fram och tillbaka i handlingen. Alla är misstänkta, och det på goda grunder. Man vet inte vad man ska tro och vem man ska lita på. Misstankarna växlar efter nästan varje avsnitt. Det är smart gjort.

Och det är verkligen historien som är i fokus. Daisys försvinnande, vad har hänt henne? Lever hon eller är hon död? Det är det som driver historien framåt, inte karaktärerna. Minst av allt poliserna som är verkligt anonyma.
 
Tankarna går lite grand till Bränd himmel. Dels för att det är ett barn som försvinner men också för bokens struktur med inklipp från sociala medier och allmänhetens surr kring försvinnandet. Bränd himmel är dock emotionellt sett starkare. På gott och ont - jag blir inte så berörd av Daisys öde, men det blir samtidigt en lättare bok att läsa. Eftersom jag aldrig riktigt lär känna karaktärerna och det inte finns någon speciell person man kommer riktigt nära, så gör det heller aldrig riktigt ont i magen trots att det handlar om ett försvunnet barn.
 
Jag har läst boken på engelska: Close to home.
 
Fakta:
Originaltitel: Close to home
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 303
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top