Det våras för jul-lit!

Ja då var det dags igen! Dags för det traditionella inlägget om årets jul-lit. Det här året har det verkligen hänt grejer på den svenska marknaden. Fler och fler förlag kommer med julromaner, av både utländska och svenska författare. Det är superkul att fler hakar på tåget! Det finns nästan ingen mysigare uppladdning inför julen än att läsa riktigt bra jul-lit.
 
Men! Jag höjer ett varningens finger. Det finns bra jul-lit och dålig jul-lit. Bra jul-lit känns äkta, julstämningen går igenom hela boken, och handlingen är tydligt julrelaterad. Du ska inte kunna ta bort jul-elementet från boken helt enkelt. Ibland känns det som att manus som inte platsat i den vanliga utgivningen bara uppdaterats med lite julgranskulor, och vips blir det en jul-lit och därmed utgiven.
 
Nåväl, slutgnällt från mig. Det här är i alla fall mina favoriter som jag spanat in den här säsongen.
 
 
Brustna ben och brustna hjärtan av Maria Ernestam. Det här är den svenska jul-lit jag ser mest fram emot att läsa. Det verkar handla om en skönt kaosig jul.
 
24 goda gärningar av Jenny Fagerlund. En romantisk berättelse i juletid som verkar lovande när det gäller jultemat.
 
One Day in December av Josie Silver är kanske mer vintrig än julig, men jag tycker den ändå kvalar in på jultemat. Det handlar om första kärleken, och jag anar lite One Day-stuk på upplägget men den verkar ändå väldigt lovande. Den har också översatts och finns nu som e-bok: En dag i december.
 
Christmas on the Island av Jenny Colgan tar oss tillbaka till den skotska ön Mure och vi får återse Flora igen. Det här tror jag blir en urmysig och lättsam historia.
 
Evergreen Tidings from the Baumgartners av Gretchen Anthony utlovar både satir och nostalgi och en formidabel matriark. Låter passande när man tröttnat på allt det sockersöta i andra julromaner...
 
A Special Kind of Advent av S J Crabb innehåller två osympatiska Scrooge-liknande huvudpersoner som konkurrerar med varandra, och hatar varandra. Jag anar att de inte hatar varandra när alla luckor i adventskalendern har öppnats. Tror att denna är kul!
 
The Christmas Wish av Tilly Tennant handlar om Esme som åker till Lappland för att fira jul och läka sitt brustna hjärta. Bara för Lapplandsresan vill jag läsa den om inte annat.
 
Ja, det var mina handplockade favoriter - men det finns många många fler att välja från i år.
 
 
 
 

En vinter i Paris - Jenny Oliver

Den här vintern tänker Rachel fly allt: sitt jobb, sin relationsrädde pojkvän och den lilla engelska byn som hon vanligtvis älskar. Paris väntar, och den mytomspunna baktävling som Rachels kollegor har anmält henne till.

Samtidigt som hon kämpar med att inte knäckas av tävlingens jury och expert, den legendariska men ökända bagaren Henri Salernes, får hon svårt att inte charmas av hans snygga bror

Den lysande staden sveper snabbt in Rachel i snötäckt magi, men vad kommer hända när det plötsligt är dags att vända hem igen?
 
Kommentar:
En vinter i Paris är årets julroman från Printz Publishing, och det är en fluffig liten karamell att njuta av. Omslaget är fantastiskt fint!
 
Det är dock inte en bok som ger mig julstämning. Tycker inte att det är särskilt mycket jul alls, och i det här fallet känns det som att julen är pålagd och finns med bara för att om det är en jul-lit så kommer man undan med en lite tunnare och sämre handling än i "vanlig" feelgood/chick lit. Och det är lite synd.
 
Men gillar man böcker som har med bakning att göra, och vill man ha en stunds lättsam läsning, så är det här boken för er.
 
P.S - Om ni längtar efter mitt traditionsenliga inlägg om årets jul-lit/julromaner/christmas lit så kommer det i helgen.
 
Fakta:
Originaltitel: The Parisian Christmas Bake Off
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 210
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

30 dejter på 30 dagar - Sarah Title

Melissa, eller Bernie som hon kallas, har aldrig brytt sig om berömmelse. Som bibliotekarie på ett universitetsbibliotek är det heller inte särskilt ofta möjligheten att bli kändis uppenbarar sig. Men när en video av ett frieri som äger rum i biblioteket blir en viral succé, är det inte de nyförlovade som uppmärksamheten riktas mot, utan mot Bernie som i en helknasig min himlar med ögonen åt hela spektaklet. Snart är ”Ogillande bibliotekarien” ett begrepp som snurrar runt i alla sociala medier.

Colin är journalist och om han inte får ett scoop snart är troligtvis hans karriär som dejtingrådgivare i en ung, hipp nättidning över. Trots hans egna högst bristfälliga meriter på dejtingscenen lyckas han till sin chefredaktör pitcha idén om att hitta dejter till de odejtbara - till exempel Bernie.

Bernie tror inte på lyckliga slut och klarar sig alltid utmärkt på egen hand. Men hon har också svårt att motstå en utmaning. Hon går alltså med på Colins förslag om att dejta 30 olika män på 30 dagar. Men det blir inte den hon tänkt som vinner hennes hjärta till slut.
 
Kommentar:
30 dejter på 30 dagar är en romantisk feelgoodpralin som är helskön underhållning. Förutsägbar som sjutton, det råder inga som helst tvivel om hur den här historien ska sluta, men det spelar ingen större roll heller. Man vet ju precis hur en kexchoklad smakar - och ändå köper man den och njuter av den till fullo. Det är lite samma grej här. Det är underhållande, men särskilt överraskad blir man inte.
 
Det som lyfter historien är Bernie, hon är modern och frispråkig, men brottas med sig själv och omvärlden. Jag gillar även Colin, som från början framstår som mer eller mindre douchig. Man får dock aldrig riktigt lära känna honom, och det hade jag gärna gjort.
 
30 dejter på 30 dagar tycker jag bättre om än Titles Förälskad i trubbel som jag läste tidigare i somras. Jag tycker dock att båda historierna saknar lite drama, lite mer konflikt, något överraskningsmoment eller hinder på vägen. Det hade gjort läsningen ännu mer underhållande. Men, ändå, jag njuter till fullo av den här lilla romance-kexchokladen.
 
Fakta:
Förlag: Lovereads
Antal sidor: 259
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.