Vänförfrågan - Laura Marshall

Spänning / Permalink / 0
"Du har fått en vänförfrågan från Maria Weston." Mejlet från Facebook gör Louise bestört och illamående. Maria Weston har varit försvunnen i över 25 år. Senast hon sågs var på avgångsklassernas avslutningsfest 1989. Sedan den kvällen har hon varken setts till eller hörts av. Alla tror att hon är död.

Louise har levt hela sitt vuxna liv med känslan av att hon bär skulden till Marias mystiska försvinnande. Och nu är Maria tillbaka - eller? Louise tvekar först men nyfikenheten tar över och hon bekräftar vänförfrågan och klickar sig in på Marias profilsida. Det blir början på en mardröm.
 
Kommentar:
Vänförfrågan är en nervkittlande men lågmäld spänningsroman. Spänningen smyger sig på och stämningen blir tätare och tätare. Den går lite i samma andra som Kvinnan på tåget etc-liknande böcker, man läser snabbt och lätt och kan bara inte lägga boken ifrån sig. Lite som en chips-thriller, konsumeras snabbt och fyller sitt syfte.
 
Louise är den typen av berättare som man inte riktigt vet var man har, och det gillar jag. Det gäller för övrigt ett flertal av karaktärerna. Handlingen växlar mellan 1989 och nutid, och tidsandan fångas perfekt. Hela den otäcka skoltiden med klickar och hierarkier, och längtan efter att höra till.
 
Och läsaren hålls på sträckbänken ända in i det sista.
 
Fakta:
Originaltitel: Friend Request
Förlag: Bokförlaget NoNa
Antal sidor: 360
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Jag släpper dig aldrig - Petra Holst

Spänning / Permalink / 0
Isabel och Anna har varit bästa vänner så länge de kan minnas. När Isabel träffar Annas man på en lägenhetsvisning dras hon mot sin vilja till den karismatiske David. Fast hon inte vill svika Anna blir det allt svårare för henne att stå emot sina känslor. När sommaren går mot sitt slut måste Isabel bestämma sig. Men vad vill egentligen David? Tänker han lämna Anna eller går han rentav bakom ryggen på dem båda?
 
Anna är sjukskriven för depression och går i terapi för att få bukt med sin svartsjuka. Hon har länge misstänkt att David träffar andra kvinnor, men kan hon verkligen lita på sin magkänsla? Hon har ju varit så förvirrad på sistone, känner faktiskt inte riktigt igen sig själv. Och hon älskar ju David och vill tillbringa resten av livet med honom. När hösten står för dörren tvingas Anna fråga sig själv: Hur långt är hon villig att gå för att behålla sin man?
 
Kommentar:

Jag släpper dig aldrig, är precis som Holsts förra bok Bländaden relationsrysare i vardagsmiljö. Och det är det som är bästa sortens spänning, när det otäcka kryper in i vardagen. Det är klaustrofobiskt och spännande, och man vet inte riktigt vem man ska lita på.

Jag lyssnade på ljudboken och det fungerade bra, men jag tror att den fungerar bättre att läsas. Tempot är ganska långsamt och det tar tid innan dramatiken sätter igång på allvar. Jag hade velat sluka den här snabbare, vilket ju är lite svårt med ljudböcker. Jag hade sträckläst den i en enda sittning.

Anna, Isabel och David är alla tre trovärdiga karaktärer, de är alla tre lite osympatiska och ocharmiga, och var man har dem växlar genom hela historien. Ruggigt bra, läs!

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 421
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.

The Christmas Wish - Tilly Tennant

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Julen närmar sig, men Esme har ingen julkänsla. Hennes fästman Warren är redan gift, hon är på kant med sina föräldrar, och hennes älskade mormor har precis dött. Esme bestämmer sig för att göra den resa mormodern alltid drömt om, en resa till Rovaniemi i finska Lappland för att uppleva vinter, norrsken och tomten. Och vad kan läka hjärtesorg bättre än en pittoresk liten julpyntad by och ett par nya vänner?
 
Det är en hjärtevarm och mysig berättelse, precis så här ska en jul-lit vara. Vinterkänslan och julstämningen är maxad, utan att gå till överdrift. (Och det är svårt att inte gå till överdrift när vi befinner oss i finska tomteland vill jag bara tillägga!) Det vilar en fin julkänsla över den här historien, och jag tror att alla som läser den vill hoppa på första bästa plan till Rovaniemi för att själva uppleva magin.
 
Esme är en karaktär att tycka om. Hon genomgår både en fysisk och inre resa, hon stärker sig själv, och kommer till insikt om vissa saker hon länge varit blind för. Här finns också ett triangeldrama - eller rektangeldrama - mellan henne, Warren, Niko och Zach där det slår gnistor av olika slag.
 
Läs den, med en kopp varm choklad, och njut av varenda sida!
 
Fakta:
Förlag: Bookouture
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top