Vintereld - Anders De la Motte

Spänning / Permalink / 0
Lucianatten 1987 brinner en dansbana i en skånsk stugby ner till grunden. En ung kvinna dör i lågorna, och i polisutredningen som följer ställs vänner mot varandra, förtroenden sviks och familjer splittras innan en ung mordbrännare till sist erkänner.

Trettio år senare får Laura Aulin ärva den nedgångna stugbyn av sin faster Hedda. Som tonåring tillbringade hon loven där, och fastern och vännerna i trakten var en trygg punkt. Ända tills branden förändrade allt.

Nu tvingas hon återvända till bygden, där tragedin satt djupa spår. Hennes närvaro rör upp känslorna, och när flera bränder anläggs blir stämningen än mer fientlig. Medan bränderna kommer allt närmare stugbyn upptäcker Laura att även Hedda haft hemligheter. Dessutom verkar fastern ha kommit något på spåren. Något som får både den gamla tragedin och Lauras egna minnen av natten att framstå i ny, fasansfull dager.
 
Kommentar:
Vintereld är tredje fristående delen i Anders De la Mottes årstidskvartett, och den är precis lika bra som de tidigare Slutet på sommaren och Höstdåd. Det här är verkligen  måsteläsning för alla som gillar välskrivna spänningsromaner.
 
Det är något med de här böckerna som träffar helt rätt hos mig. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men jag blir helt uppslukad och kan bara inte sluta lyssna. Och det är just lyssna jag gjort med alla tre delarna. Den som känner mig vet att jag alltid tycker att ljudböcker är lite sämre än böcker jag läser, men så är det verkligen inte med dessa. Mirja Turestedt gör en fantastiskt bra inläsning, som passar klockrent ihop med handlingen.
 
Vintereld utspelar sig precis som de båda tidigare delarna på skånska landsbygden, men böckerna är helt fristående från varandra och kan läsas i vilken ordning som helst. Den uppmärksamme läsaren kan notera små kopplingar som binder dem samman, men det är inget som har med själva handlingen att göra.
 
Det här är galet bra, och jag vill ha nästa del NU!
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 375
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

En dag i december - Josie Silver

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
 
Laurie är inte särskilt romantisk och har aldrig trott på kärlek vid första ögonkastet. Men allt förändras en snöig decemberdag när hon tittar ut genom ett bussfönster. Och får syn på honom. För en kort stund står tiden still. Tills bussen åker iväg och ögonblicket är över.

Laurie går vidare med sitt liv, men mannen dröjer kvar i hennes tankar. Ett år senare, på en julfest, presenterar Lauries bästa vän Sarah henne för sin nya pojkvän, Jack O'Mara. Laurie känner genast igen honom.

Från att tidigare ha varit närmast oskiljaktiga börjar Laurie dra sig undan Sarah i ett försök att dölja sina känslor. Sarah är dock fast besluten att allt ska vara som förut och att de alla tre ska bli bästa vänner. Men hur slutar man vara förälskad? Och kommer Jack ihåg henne?
 
Kommentar:
Låt mig börja med att säga att det här är inte en julroman. Den är inte ens vintrig, vilket jag hade förväntat mig. Och jag vet inte ens om jag tycker den är särskilt bra.
 
Visst, det är en söt och underhållande historia, men den är precis lika irriterande som den är underhållande. Först och främst stör jag mig på upplägget, att det är nedslag på olika datum år efter år och då händer det något särskilt mellan karaktärerna. Men tiden där emellan - en vecka, en månad, ett halvår, nej då verkar karaktärerna inte ens ha pratat med varandra. Störigt. Och ett billigt och enkelt sätt att bygga en historia.
 
Det andra jag stör mig på är de sjukt egoistiska och osympatiska Laurie och Jack. Jag fattar att man kan tråna efter nån annan men inte fasen går man och gifter sig med andra eller hänger ihop i åratal med någon annan, om man samtidigt går och brinner av längtan efter en annan person. Stackars, stackars deras andra respektive partners.
 
Nåväl. De tu förtjänar varandra. Jag är övertygad om att många kommer att gilla boken, och är än mer övertygad om att den skulle göra sig bättre som film än som bok.
 
Fakta:
Originaltitel: One Day in December
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 392
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Springpojken - Gabriella Ullberg Westin

Deckare / Permalink / 0
Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest.
 
Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på mordet. Men det väcker plågsamma minnen till liv då den försvunna kvinnan var hans ungdomskärlek Fanny, och parallellt med utredningen börjar han nysta i det gamla fallet. Snart kommer han i kontakt med den grovt kriminella världen och plötsligt står Rokka återigen öga mot öga med en person han helst av allt velat glömma. Hur långt ska han behöva gå för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för gott?
 
Kommentar:
Springpojken är andra boken i serien Morden i Hudiksvall. Jag var lite tveksamt skeptisk men fortsatt nyfiken efter att ha läst första delen Ensamfjäril tidigare i höstas. Och visst har nivån höjts ett snäpp i denna del två. Språket är bättre, drivet är bättre, sexet är bättre, och framför allt så spretar det inte lika mycket.
 
Jag har fortfarande inte helt såld, och jag är definitivt inte såld på Rokka, men jag kommer att läsa vidare. Jag har gott hopp om del tre.
 
Fakta:
Förlag: Harper Collins Nordic
Antal sidor: 397
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Till top