Skrik tyst så inte grannarna hör - Karin Alfredsson

Skönlitteratur / Permalink / 0
Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig.
 
Kommentar:
Skrik tyst så inte grannarna hör har legat i min bokhylla hur länge som helst utan att bli läst. Jag trodde inte att den skulle vara särskilt bra, men som jag bedrog mig! Årets bok-nomineringen är välförtjänt.
 
Det märks att Karin Alfredsson har arbetat med bistånd i Afrika för det är en trovärdig bild av arbetet som målas upp. Det är väldigt intressant att läsa om, och jag tycker också om den annorlunda miljön. Har jag någonsin läst en bok som utspelar sig i Zambia?
 
Zambia eller Sverige - det spelar i alla fall ingen större roll när det gäller mäns våld mot kvinnor. Det finns överallt, och det är lika drabbande. Och det kan också vara precis lika svårt att ta sig ur en destruktiv relation.
 
Karaktärerna är också bra, och faktiskt tycker jag mest om gestaltningen av männen: Roger och Siame. De är nyanserade och äkta, man kan vara både godhjärtad och en fena på sitt arbete och raka motsatsen hemma med familjen.
 
Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feministbiblioteket och och dagarna går.

Nej och åter nej - Nina Lykke

Skönlitteratur / Permalink / 2
Ingrid och Jan har varit gifta i ett kvarts århundrade. Sönerna är stora nog att räknas som vuxna men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur är i färd med att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn.
 
Kommentar:

Nej och åter nej är en vass samtidssatir över medelklassens bortskämda och problemfyllda tillvaro. Förutom att ha försetts med ett av årets snyggaste omslag så är den också en av kandidaterna till Årets bok 2018.

Det är skarpt och roligt, men det är inte en humoristisk bok. Skratten fastnar lite i halsen. För egentligen är det här inte roligt alls, bara tragiskt. Jag blir aningen provocerad av hur karaktärerna beter sig, vilket är ett gott tecken. Här finns också ett antal rent briljanta formuleringar som enbart de gör boken värd att läsa.
 
Nina Lykke har skapat trovärdiga karaktärer som framstår som väldigt mänskliga. Även om du inte känner igen dig själv i Ingrid, Jan eller Hanne, så har du garanterat någon i din närhet som påminner om någon av de tre.
 
Läs och njut!
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 218
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Korpsystrar - Bettina Bieberstein Lee

Spänning / Permalink / 0
Journalisten Hanna Axelsdotter brinner för kvinnofrågor och kan inte glömma fallet Nora, den unga kvinnan som snart ska friges från ett mångårigt fängelsestraff. Hon minns hennes känslokalla framtoning vid rättegången som Hanna rapporterade om, det vackra ansiktet utan spår av ånger. I ett försök att förstå de bakomliggande mekanismer som leder till en våldsam handling bestämmer sig Hanna för att intervjua Nora i fängelset. Inför kameran rullas Noras och hennes syster Linns livsberättelse upp. En berättelse om vad skuld och beroende gör med människor och som mynnar ut i ett triangeldrama där maktbalansen rubbas.

Kommentar:

Korpsystrar är en psykologisk spänningsroman om skuld, skam och makt. Boken blev nyligen nominerad till Crimetime Specsavers Award för bästa deckardebut. Nu skulle jag inte klassa den här som deckare? I min värld har en deckare någon form av brott och polisutredning, det här är mer av ett mörkt dysfunktionellt drama. Men okej.

Det är i alla fall en hyfsat spännande historia, om än inte särskilt överraskande. Det finns inga twister eller överraskningsmoment och ingen större finess. Början av boken är betydligt bättre än slutet, det går lite snabbt och upplösningen hastas igenom. Men visst är det en bladvändare med korta kapitel som lockar mig att fortsätta läsa.

Korpsystrar är den första, fristående delen med journalisten Hanna Axelsdotter, vilket jag tycker är lite märkligt för Hanna blir knappt ens en person i den här boken. Hon tillför inget till storyn, och intresset att läsa mer om henne väcks inte hos mig. Däremot läser jag gärna mer av Bettina Bieberstein Lee.
 
Fakta:
Förlag: Bladh by Bladh
Antal sidor: 391
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 
Till top