Du lever i mig - Kajsa Grytt

Skönlitteratur / Permalink / 0
När den unga plattläggaren Peters ensamstående pappa dör, hittar han en låst byrå i källaren på Ystadsvägen i Björkhagen. Med farsans gamla kofot spränger Peter byrålådorna, som visar sig vara full av oöppnade brev, alla adresserade till honom själv.
 
Utanför en villa på ett berg i Los Angeles sitter Veronica ensam vid poolen och reflekterar över sina val och sin skuld. När hon träffar musikern Wendell från New Orleans får hennes avstängda känslor liv och en avgrund öppnar sig. Samtidigt på båda sidor om Atlanten blottläggs ett gammalt svek. Ett öppet sår som måste tvättas för att kunna läka.
 
Kommentar:
Jag tyckte väldigt mycket om Kajsa Grytts självbiografi, Boken om mig själv, som kom ut för ett par år sedan. Den var välskriven och känslostark - och det går igen även i romanen Du lever i mig. Jag tycker om språket, och jag tycker om känslorna som väcks. Här finns ett antal väldigt vackra formuleringar som stannar kvar.
 
Men jag tycker inte om huvudpersonerna. Peter väcker visserligen mina sympatier, Veronica får inga. Jag tror att jag hade tyckt bättre om handlingen ifall den utspelat sig under 80-tal än nutid. Jag tycker inte det är rimligt att man inte försöker ta kontakt via sociala medier eller googla? Finns det överhuvudtaget ingen anknytning på mammans sida i form av släkt eller vänner som någonsin funnit i deras respektive liv? Men jag känner för Peter, vars båda föräldrar sviker. Hans känslor är äkta och betyder något. Veronica är bara luft och tomma ord.
 
Boken är som allra bäst i inledningen, men tappar något mot slutet. Det som utspelar sig i New Orleans faller mig inte riktigt i smaken, men det märks att Grytt är förtjust i den staden och skildrar miljöerna livligt och intensivt.
 
Omslaget måste jag också nämna, väldigt fint!
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 299
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Sanning och skvaller - Curtis Sittenfeld

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 2
Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor tillsammans med sin yogande syster Jane i New York. Men när deras far får hälsoproblem återvänder de till barndomshemmet i Cincinnati, och finner det stora Tudor-huset förfallet, och resten av familjen i en förvirrad röra.
 
De yngsta systrarna Kitty och Lydia bryr sig mer om sina CrossFit-pass och Paleo-dieter än att skaffa jobb, och mellansystern Mary håller som bäst på med sin tredje magisterexamen och lämnar knappt sitt rum, med undantag för de mystiska tisdagsutflykterna som hon inte vill diskutera med någon. Mrs Bennet är lika neurotisk och påfrestande som alltid och försöker desperat hitta en lämplig giftaskandidat till Jane, vars fyrtioårsdag är i snabbt annalkande.
 
Så gör Chip Bingley, den nyinflyttade snygge läkaren som varit med i senaste säsongen av dokusåpan Singel söker kärleken, entré. Chip fattar genast tycke för Jane, medan Liz inte alls finner kirurgen Fitzwilliam Darcy lika charmerande...
 
Kommentar:
Jag älskar Jane Austen. Jag älskar Curtis Sittenfeld. Och jag ääääälskar Stolthet och fördom, som Sanning och skvaller är en modern uppdatering av. Det är ju lite vanskligt det där, när favoriter möter favoriter, men det blir faktiskt ett alldeles förträffligt möte.
 
Inget slår förstås Lizzie och Darcy från BBC-versionen, men både mr och mrs Bennet och de yngre systrarna tycker jag har blivit lyckade nutidsversioner. Allra mest så mr Bennet som är härligt cynisk.
 
Den stora skillnaden är att originalversionen sticker ut mer ur mängden och framför allt från sin tid. Den här moderna versionen är betydligt blekare och mer av en traditionell chicklit. Inget fel med det. Det är charmigt och roligt, och väldigt underhållande läsning. Och den funkar även om du aldrig läst Austen, fast behållningen blir nog större om du kan relatera till alla originalfigurer och händelser under läsningen.
 
Fakta:
Originaltitel: Eligible
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 460
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Kvinnan i fönstret - A.J. Finn

Spänning / Permalink / 2
 
Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen.
 
Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?
 
Kommentar:

Ännu en bok med kvinna i titeln. Ännu en alkohliserad och problemfylld kvinna som bevittnar något hemskt. Ännu en opålitlig berättare. Men vet ni, Kvinnan i fönstret slår både tågboken och hyttboken med råge. Och det utan att egentligen vara särskilt originell eller nyskapande, det är som ett Hitchcockskt kammarspel, ett kliv tillbaka till gamla tiders svartvita thrillers - fast med en 2018-twist på det hela.

På Bokmässan i höstas ordnade Harper Collins UK en meet&greet pressträff med några av sina aktuella författare. En av dem var just A.J Finn, som medverkade via Skype, och jag har sällan hört någon prata så intensivt om sin bok. Det var full speed, hetsigt och med stor inlevelse som han sålde in sin bok och berättade om sina erfarenheter av depressioner och psykisk ohälsa som under perioder gjort honom oförmögen att lämna huset. Så det är lätt att förstå vad som inspirerat huvudpersonen Anna Fox. Han har verkligen lyckats med henne som karaktär tycker jag.
 
Jag ska inte berätta så mycket mer om boken - den gör sig bäst i att upplevas utan så mycket förhandsinfo. Det är en tät, klaustrofobisk och snabbläst thriller som böljar fram och tillbaka och håller dig på helspänn under hela läsningen. 
 
Jag har läst boken på engelska: Woman in the Window
 
Fakta:
Originaltitel: Woman in the Window
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor:454
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top