De förjagade - Mikael Strömberg

Spänning / Permalink / 1
I december 1917 skickas en grupp svenska soldater till en utpost i Norrbotten, där en hemlig transaktion med Ryssland ska äga rum nära gränsen till Finland. Vid ankomsten upptäcker de dessvärre att uppdraget inte tycks vara av fredlig karaktär. Någonting allvarligt har hänt i lägret. De finner spår som visar tecken på strid. Isolerade och ansatta av meterdjup snö, sträng kyla och evigt nattmörker, står de nu inför ett okänt hot.
 
Kommentar:
Bara baksidestexten får mig att gå igång: vinter, kyla, Norrbotten. Och så lite skräck på det. Det lovar gott. Men jag blev tyvärr en smula besviken. Jag har tidigare läst Strömbergs Vätten, och den skrämde mig mer. Jag tyckte inte det här var så vidare läskigt.
 
Visst var det här okej läsning, men inte så mycket mer. Jag störde mig hela tiden på tidsandan. Det känns inte alls som 1917. Det finns inget som för tankarna dit, inte för mig i alla fall. Varken i miljöer, personer eller uttryck. Jag är på inga sätt en historieexpert men det här med elström mitt ute i norrbottniska skogarna vid den tiden? Och alla ficklampor? Det fanns väl kanske vid den tiden, men i den utsträckningen? Och att gräva en grav i frusna och snötäckta decembermarken? Äh jag vet inte. Jag störde mig på massor av såna saker som gjorde att jag aldrig hittade rätta känslan av att verkligen vara DÄR. En riktigt bra historia hade fått mig att bortse från allt sånt här, men nu tog det istället överhanden.
 
Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 303
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Den första lögnen - Sara Larsson

Spänning / Permalink / 0
 
Visby 1997. Sextonåriga Josefin vaknar i en främmande säng och det tar en stund innan hon inser vad som har hänt. Att hon har blivit brutalt våldtagen av tre manliga skolkamrater. I den följande rättegången frias de åtalade eftersom ord står mot ord.

Thailand 2010. Den framgångsrike idrottsmannen Oskar semestrar med sin fru och sina två barn. Även om det på ytan ter det sig idylliskt är Oskar mer intresserad av barerna och nattlivet än av familjen. Men efter en särskilt blöt kväll går allt överstyr och han tvingas fatta ett helt livsavgörande beslut.

Många år efter det som hände i Visby 1997 dyker det upp mejl och sms med hotfulla meddelanden och bilder av gruppvåldtäkten. Männen är vuxna nu, lever vitt skilda liv, men måste träffas för att hindra att deras liv slås i spillror. Efter den första lögnen måste nu flera nya ta vid för att de ännu en gång ska gå fria
 
Kommentar:
Den första lögnen är Sara Larssons debutroman, och den passerade mig ganska obemärkt förbi när den kom ut 2015. Nu är hon aktuell med en ny bok, Aldrig mer, vilket lockade mig till att börja med hennes första. Och jag är så glad att jag gjorde det! Det här är en mycket bra debutroman.
 
Här finns ett driv och ett engagemang som för tankarna till Katarina Wennstam. På sina håll är det också riktigt obehaglig läsning. Ibland passar pusselbitarna kanske lite väl enkelt ihop, men det gör inte så mycket. Jag köper det för jag tycker att historien är så pass bra. 
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 459
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.

Surprise me - Sophie Kinsella

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
 
Sylvie och Dan har varit ett par i tio år. De är lyckligt gifta, ett fint hus, bra jobb, och är föräldrar till två femåriga tvillingflickor. Allt flyter på. Men så uppmärksammar en läkare dem på att om de lever till de är 100 så innebär det   ytterligare 68 år tillsammans. Då sätter paniken in. För hur ska de kunna hålla ett äktenskap vid liv så länge?
 
De kokar ihop en plan som går ut på att de ska hitta på små överraskningar för varandra, så att livet aldrig någonsin ska bli tråkigt eller förusägbart. Men så klart så går allt inte så smidigt. Missförstånd och hemligheter ställer till det och skakar om själva grunden i deras förhållande.
 
Kommentar:

Sophie Kinsella har med sin förra bok, My (not so) perfect life, och nu med Surprise me, verkligen lyft sig. Det här är Kinsella i högform. Det är inte att hon varit dålig tidigare, men hon har varit rätt så ojämn. Ibland är hon fantastisk, ibland blir det fiasko. Men nu känns det som att hon hittat en ny ton, lite mer vuxen om man så vill. Det är stor humor och det är stor igenkänning. Det är fortfarande skruvat, men det är inte sådär fånigt skruvat, utan det är på precis rätt nivå.

Det är som sagt väldigt roligt, men det finns också ett stråk av allvar. Det händer jobbiga saker inte bara i relationen mellan Sylvie och Dan utan också mellan Sylvie och hennes föräldrar. Relationen mellan Sylvie och vännen Tilda står för de verkligt komiska inslagen.

Jag har lyssnat på boken på Storytel, uppläsare Fiona Hardingham. Hon är grymt bra! Om du hellre läser på svenska så kommer den på svenska i juni, Överraska mig.

Fakta:
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 2018


Finns på Bokus och Adlibris.

Till top