Andras vänner - Liane Moriarty

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 1
En grillkväll, sex ansvarsfulla vuxna, tre gulliga ungar och en liten hund.Vad skulle kunna gå fel?

Clementine och Sam har det bra tillsammans. De har två små döttrar, Sam har just börjat på sitt drömjobb och Clementine som är cellist förbereder sig inför en av sitt livs viktigaste provspelningar.

Clementine och den mer reserverade Erika har varit vänner sedan de var små. De känner varandra utan och innan men hamnar ofta på kollisionskurs med varandra. Så när Erika nämner att de alla blivit inbjudna till en grillkväll hos grannarna Vid och Tiffany, som med all säkerhet kan lätta upp stämningen, tackar Clementine och Sam ja på en gång.

Det blir en kväll som får livet att ta en annan riktning. Och efteråt kan ingen av dem sluta undra: Vad skulle ha hänt om vi inte hade gått dit?
 
Kommentar:

Liane Moriarty har gjort sig känd för sin relations-förorts-dramatik. Det handlar alltid om hemligheter, lögner, och ett mysterium som väntar på en upplösning. Allt byggs sakta upp men på vilket sätt allt hänger ihop eller exakt vad som hände avslöjas sällan förrän i sista kapitlen.

Så är det även den här gången, men det är lite mindre av allt och lite sämre utfört. Egentligen är det inte själva händelsen i sig som är det centrala, utan det är karaktärerna och relationerna dem emellan. Vad som egentligen hände på grillkvällen rullas sakta upp under handlingens gång och bit för bit läggs till pusslet, men det blir aldrig den stora dramatiska finalen eller de oväntade överraskningarna. Det är faktiskt lite meh över alltihopa, men jag tycker fortfarande det är en underhållande bok. Det är bara att den utlovar mycket mer, allt byggs upp med cliffhangers och så stor ånger hos alla festdeltagare att jag förväntar mig något stort och dramatiskt och då blir jag lite besviken när så inte är fallet.
 
Men en halvbra Moriarty är fortfarande helt okej läsning, bara man taggar ner förväntningarna en smula och inte dras med i Moriartys intrigbyggande. Stora små lögner är oändligt mycket bättre. Det här är mer i samma nivå som Öppnas i händelse av min död. Och det är ju inte fy skam att hålla den nivån.
 
Fakta:
Originaltitel: Truly, Madly, Guilty
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 461
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 2

Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.

Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?
 
Kommentar:

Bokhandeln på Riverside Drive är en feelgood som triggar igång anglofiler och boknördar, en bok som väcker både läsglädje och reslust och drömmar om att få ärva en egen bokhandel i London.

Jag har läst Frida Skybäcks tidigare romaner (Charlotte Hassel, Norrsken, Polarnatt) och även om jag tyckt att de är riktigt bra så är den här ännu bättre. På pappret kanske den påminner en del om Katarina Bivalds Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, det är en svenska som får överta en bokhandel i utlandet och så vidare, men jag tycker ändå att det här är en helt egen historia.
 
Jag tycker om kärleken till böcker, till bokhandeln, hur böcker faktiskt kan hjälpa till att läka. Här finns färgstarka karaktärer, både de som jobbar i bokhandeln och kanske mest de som kommer in för att handla. Jag tycker också om London-miljöerna, myllret på gatorna, pubarna, husen, allt det är målande och levande beskrivet.
 
Och framförallt gillar jag att allting känns så äkta. Jag har läst en hel del böcker där man har slängt in en bokhandelsmiljö och slängt in litterära referenser, men det känns helt konstruerat och fel. De ingredienserna finns bara med för sakens skull, för att locka läsare eftersom man vet att det finns en stor läsarskara som går igång på den sortens miljöer. Men här känns det äkta, inifrån och ut.
 
En riktigt härlig och mysig feelgood av Frida Skybäck!
 
Fakta:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 448
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna.

Aldrig mer - Sara Larsson

Spänning / Permalink / 0
16-åriga Andreea från Bukarest hoppas att livet ska bli bättre i Spanien, men det visar sig vara en mardröm. Hon hålls fången i en liten lägenhet och säljs upprepade gånger av hallickar. När hon så småningom hamnar i Sverige bestämmer hon sig för att aldrig mer bli utnyttjad. Oavsett konsekvenserna.

Terapeuten Patrik finns på plats då en man grips för att ha plockat upp en minderårig flicka på Malmskillnadsgatan. Han nekar till brott. Patrik blir snart övertygad om att mannen talar sanning. Men varför plockade han då upp flickan?

Ted har i många år köpt sex under sina arbetsresor till Stockholm. En kväll räcker hans fru över ett lila kuvert som har kommit med posten. Innehållet i kuvertet visar att någon vet vad Ted håller på med, och vill tvinga honom att börja ta ansvar för sitt handlande.
 
Kommentar:

Jag gillar spänningsromaner med ett budskap, som försöker belysa aktuella samhällsproblem och sätta fingret på saker som inte fungerar i samhället, som engagerar och vill väcka debatt. Katarina Wennstam är ett utmärkt exempel på en sådan författare, men Sara Larsson är inte långt efter. Jag tyckte väldigt mycket om hennes debutroman Den första lögnen och med Aldrig mer har hon seglat upp och blivit en ny favorit hos mig.

Även den här gången handlar det om prositution och sexköp, men det är ännu svartare och mörkare. Det är trafficking, människohandel och hänsynslöst utnyttjande. Det är rent vidrigt att läsa om, och ännu vidrigare eftersom det ligger så nära verkligheten. Det här är så långt ifrån myten om den lyckliga horan man kan komma. Här är det sjaskigt, skitigt och slavlikt. Män som köpt sex eller någonsin funderat på det skulle verkligen behöva läsa för att få ett verklighetsperspektiv.
 
Det som saknas hos mig för att det ska bli full pott är den där perfekta upplösningen. Liksom i förra boken är det slutet på båda historierna som inte riktigt går hem hos mig. Där finns det en del att jobba på tycker jag, men i övrigt är det både välskrivet, engagerande och drabbande och jag ser fram emot nästa bok från Sara Larsson.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 430
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.
Till top