Räddaren av förlorade ting - Ruth Hogan

 En gång var Anthony Peardew en hyllad författare, men på ålderns höst vårdar han främst sin samling av förlorade ting: brottstycken av andra människors liv. Det är saker som han under många, långa år har tagit hand om, för att gottgöra för ett löfte han en gång bröt.
 
När han inser att tiden håller på att springa ifrån honom lämnar han över sitt hus och alla dess omhändertagna, förlorade skatter till sin assistent Laura – den enda person han litar på kan överta ansvaret att återförena dessa ting med deras rättmätiga ägare.
 
Men de förlorade tingens vårdares sista önskan visar sig ha oförutsägbara återverkningar, som i sin tur leder till en rad slumpmässiga och lyckosamma möten...
 
Kommentar:

Räddaren av förlorade ting är en charmig historia med udda karaktärer och magiska inslag. Och förpackad i ett ljuvligt omslag.

Det här är vad jag skulle benämna som "tant-lit", en snäll och rar historia med gammeldags karaktärer som bara småputtrar sig fram till slutet. Den roar för stunden, den är lagom för en dag i solstolen, men det är inte en bok som lämnar några bestående intryck. Det blir lite väl gullegulligt för min smak. Men med det sagt så var det ändå småmysig läsning som infriade förväntningarna.

Fakta:
Originaltitel: The Keeper of Lost Things
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 319
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.

En helt vanlig familj - Mattias Edvardsson

De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.
 
Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.
 

Kommentar:
Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du egentligen dina barn? Eller din partner? Det är frågorna som ställs i Mattias Edvardssons nyutkomna spänningsroman.

Om 2016 års snackis var Malin Persson Giolitos Störst av allt, så kommer det här året att tillhöra Mattias Edvardsson. Det här är så galet bra, jag blir alldeles lycklig när jag läser. Eller lyssnar, som jag faktiskt gjorde den här gången. Den som känner mig vet att ljudböcker alltid upplevs aningen sämre än lästa böcker, och ÄNDÅ blir det här så himla bra.

Historien berättas i turordning av de tre familjemedlemmarna: Adam, Stella och Ulrika. I tillbakablickar som varvas med nutiden, och ibland samma händelser ur olika perspektiv, och det är väldigt skickligt och snyggt gjort. Det är också intressant hur ens egen uppfattning av saker och ting ändras under berättelsens gång, beroende på berättaren.

Jag ska inte avslöja mer om handlingen, det här är en sådan bok som läses bäst utan så mycket förhandsinformation eller analyserande. Bara läs. Du kommer inte att ångra dig.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 456
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna och Lottens bokblogg.

Blå - Maja Lunde

2017: Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last.
 

2041: David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet.

Kommentar:
Maja Lundes Binas historia hör till en av mina största läsupplevelser. Den var lysande på alla plan. Och det var inte bara jag som tyckte det, den har hyllats världen över och det enorma gensvaret gjorde att Maja Lunde började planera för ett större arbete: fyra romaner som på olika sätt behandlar de skrämmande kllimatförändringar som jorden genomgår just nu. Blå är alltså del två i raden, och den här gången handlar det om vatten.

Vi får följa två historier: Signe som år 2017 lämnar Norge i sin segelbåt, och David som år 2041 är på flykt genom ett sönderbränt Europa tillsammans med sin lilla dotter. De båda historierna följer varandra på ett fint sätt. Signes historia är den rikare, Davids är mer fragmentarisk, men det är hans delar som nuddar samtiden mest och det sätter sig fast hos mig på ett helt annat sätt än Signes.

Maja Lunde är en skicklig berättare, och ämnet är angeläget. Jag får dock inte samma vrida-om-själen-upplevelse som när jag läste Binas historia, men det här är fortfarande en mycket bra och läsvärd roman. På temat vattendystopi kan jag också tipsa om Emmi Itärantas otroligt fina Minnet av vatten.

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 359
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går.