Sommar på den lilla ön i havet - Jenny Colgan

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Flora är säker på att hon gjorde rätt som valde myllret och karriären i storstan framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Vad fanns det för henne på Mure? En plats där alla har känt henne hela hennes liv, och där ingen någonsin kommer att låta henne glömma det förflutna.

Men när en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon bryskt tillbaka till ön, i ett försök att få med sig de motvilliga öborna i projektet. Plötsligt bor hon åter med sina bröder (alla högljudda bjässar tillsynes oförmögna till grundläggande hushållsarbete) och hennes pappa, det liv hon har kämpat så hårt för att komma bort ifrån. I ett försök att göra sin nygamla tillvaro på ön dräglig bestämmer hon sig för att ta sina matlagningskunskaper och gjuta liv i det dammiga, lilla rosa huset i hamnen. Problemet är bara att öborna hon ska övertyga inte har mycket till övers för Flora, som inte varit tillbaka på ön sedan hennes mamma gick bort.

För att kunna lyckas med sitt projekt och komma vidare i livet måste hon sluta fred med de misstag hon en gång gjort. Hon måste bestämma sig för var hennes framtid egentligen finns, och hon måste sluta fly.
 
Kommentar:

Som så många andra så läste jag Jenny Colgans Det lilla bageriet på strandpromenaden, men till skillnad från så många andra så hatade jag den. Jag blev så otroligt provocerad av uselheten, och lika provocerad av folk som faktiskt tyckte den var bra? Men. Så lyssnade jag till Jenny Colgan på bokmässan förra året, och blev typ kär. Hon verkade vara en sån sympatisk och trevlig person och jag kände att jag måste läsa något mer innan jag totalt avfärdar hennes böcker. Och eftersom jag går igång på öar så kändes Sommar på den lilla ön i havet som ett givet val.

Och jo, visst är det här ljusår bättre än bageriboken. Det här är också lättsamt, men det finns ändå någon form av finess och känsla i hantverket. Det är inte bara en vuxenifierad barnbok. Karaktärerna är aningen klyschiga och förutsägbara, liksom storyn i stort, men det hör på något sätt genren till så jag köper det. Allt är inte heller förutsägbart, det böljar lite fram och tillbaka i historien. Och miljöerna är helt underbara, en karg liten skotsk ö med både knepig lokalbefolkning, en excentrisk miljonär, och en strandad val.
 
Det här är charmigt och underhållande, och jag blir allt lite varm i hjärtat när jag läser. I handling och upplägg påminner det en del om Scarlett Baileys böcker om Alex och byn Poldore och Ali McNamaras Breakfast at Darcy's. Så det är boktips till alla er som gillade denna.
 
Fakta:
Originaltitel: The Summer Seaside Kitchen
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 399
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

I fel sällskap - Viveca Sten

Deckare / Permalink / 1
 Nora Linde står inför sitt mest komplicerade fall. Ledaren för en av Stockholms största narkotikaligor anklagas för ekobrott eftersom det inte går att fälla honom för droghandel. Situationen blir snart hotfull.
 
Den unga kvinnan Mina är på desperat flykt undan sin man sedan han nästan har slagit ihjäl henne. Allt hon vill göra är att skydda sin son, men hon är en nyckelperson i den kommande rättegången – om Nora kan förmå henne att vittna. Andreis Kovac bär på mörka minnen från krigets Bosnien som han lämnade som barn. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, Mina, och skyr inga medel för att få sin vilja igenom.

Människor i Minas närhet offras i Andreis krig och Thomas Andreasson dras in i fallet. Samtidigt som han kämpar med sitt sönderfallande äktenskap måste han se på när Nora tar allt större risker för att rädda Mina från undergång.
 
Kommentar:

Viveca Sten är tillbaka med sin nionde deckare i serien Morden i Sandhamn. Från början skulle det bli tio böcker, men nu har Viveca Sten kontrakt på Sandhamnsdeckare till 2023, så det är inte dags för separationsångest än.

Jag gillar de här Sandhamnsdeckarna, de är för mig den perfekta sommarläsningen. Spännande trivseldeckare som är svåra att lägga ifrån sig, du vill läsa i ett svep utan avbrott. Nora och Thomas puttrar på i bakgrunden och trots att de är huvudpersonerna så har de numera blivit sekundära i handlingen. Det är hur som helst trevligt att återse dem igen. 
 
Jag tycker nog också att Viveca Sten blir bättre och bättre på att skriva. Det är mer tyngd i storyn nu, den här gången är det mäns våld mot kvinnor och kriget i Bosnien som lägger en allvarlig botten i det hela. Kanske på bekostnad av allt det Sandhamniga som jag är van vid, men det är helt okej. För det här är kanske den bästa i raden. (Även om det känns som att jag sagt så efter varje Sandhamns-bok...)
 
Läs också  I de lugnaste vattenI den innersta kretsenI grunden utan skuld, I natt är du död,  I stundens hetta, I farans riktiningI maktens skugga och I sanningens namn. Låt er inte avskräckas av att de är så många, de är snabblästa.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 523
Utgivningsår:2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Stories from the city.

Felsteg - Maria Adolfsson

Deckare / Permalink / 0
Det är morgonen efter oistra, den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen, som inte underlättas av att hennes arrogante chef varit gift med offret.

Kanske började allt redan i det märkliga kollektivet på sjuttiotalet. Kanske med ett telefonsamtal i våras. Kanske finns sanningen i byskvallret på puben Haren och Kråkan. Karen inser att hon måste hitta ett alibi åt en av de misstänkta för att själv slippa skylta med sina misstag. Samtidigt växer en vänskap fram mellan henne och offrets dotter.
 
Kommentar:

Förstår ni vilken hög klass vi har på deckarförfattare i det här landet? Och det tar aldrig slut, det fyller bara på med fler och fler intressanta namn, varav Maria Adolfsson är det senaste i raden. Felsteg är den första delen i Doggerland-serien. Den som kan sin geografi, eller för den delen Harry Brandelius Gamla Nordsjön, känner kanske igen "Doggers bankar" och hur det en gång var en landmassa mellan Storbritannien och Danmark. Nu är de fiktiva resterna en ögrupp vid namn Doggerland där Felsteg utspelar sig.

Tankarna går till Shetlandsöarna och Ann Cleeves. Mycket för de målande miljöskildringarna och det lugna tempot. Men även för karaktärerna, och till och Oistra som för tankarna till Up Helly Aa. Men här finns ingen Jimmy Perez. Här finns Karen Eiken Hornby, som är något helt annat. Hon försöker glömma sitt förflutna med hjälp av alkohol och män, men Maria Adolfsson undviker skickligt klyschfällan och skapar en trovärdig och mänsklig karaktär som jag ser fram emot att få lära känna ännu bättre.
 
Felsteg är precis min typ av deckare, och riktigt riktigt bra!
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 439
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Till top