Semestern - Emma Straub

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Franny och Jim Post firar sin trettiofemåriga bröllopsdag med en semesterresa till Mallorca. Alla ska med: trumpna tonårsdottern Sylvia, vuxna sonen Bobby med den tolv år äldre flickvännen Carmen, Frannys bästa vän Charles och hans make Lawrence.
 
Det är planerat för ett par lyckade veckor i solen, men Franny och Jims relation hänger på en skör tråd, och även hos de andra semesterfirarna bubblar känslorna åt olika håll. Under semestern serveras förödmjukelser och hemligheter på löpande band och gamla sår rivs upp. Frågan är om resenärerna kommer att återvända hem mer slitna än när de reste iväg. 
Kommentar:
Semestern påminner en del om Franceska Hornaks Seven Days of Us eller Jonathan Troppers Sju jävligt långa dagar. En passande bok så här i semestertider när många av oss frivilligt eller ofrivilligt tillbringar orimligt mycket tid med familj och släkt. 
 
Men jag tycker att de båda andra titlarna jag nämnde gör det här bättre. Här är det alldeles för otillgängliga karaktärer. Inte för att de är irriterande, de är snarare så pass ointressanta att jag inte ens orkar engagera mig och bli irriterad. Det blir lite för kyligt och lite för ytligt alltihopa.
 
Med det sagt så tycker jag ändå det är en underhållande bok, även om det inte blir en fullpott. Jag går ju lite igång på den här typen av dysfunktionella familjedraman. Och jag läser gärna mer av Emma Straub. Jag läser förresten ännu hellre mer av Jonathan Tropper - kan han inte lägga ner allt sånt där tv-film-manus-skrivande och skriva en ny BOK istället? Tycker det är på tiden.
 
Fakta:
Originaltitel: The Vacationers
Förlag: Massolit
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Bara du - Ninni Schulman

Spänning / Permalink / 0
Pål arbetar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Efter några tunga år är han redo att möta kärleken igen.

Iris är frilansande formgivare och lever singelliv med alla dejtingappar ett klick bort. Men hon är trött på ensamheten och har länge letat efter den perfekte mannen, han som älskar henne på riktigt och inte lämnar henne hur besvärlig hon än är.

Till slut hittar de varandra. Pål är alldeles underbar och ibland får Iris nästan för sig att han känner henne bättre än hon själv gör. Han verkar alltid veta precis vad hon behöver. De tillbringar alltmer tid tillsammans och försakar allt annat. Till slut börjar vännerna undra om allt verkligen är som det ska. Det är det inte. I själva verket är de på väg mot en katastrof.
 
Kommentar:

Jag tycker väldigt mycket om Ninni Schulmans Hagfors-serie med journalisten Magdalena Hansson i huvudrollen. (Flickan med snö i håretPojken som slutade gråta,Svara om du hör mig, Vår egen lilla hemlighet. och Välkommen hem). Men nu kommer hon med något nytt. Bara du är en fristående relationsthriller som handlar om ensamhet och besatthet, och en relation som spårar ur.

Och det här är så himla bra! Här finns en klaustrofobisk stämning som byggs upp för varje kapitel, man bara vet vartåt det lutar men ändå kan man inte riktigt veta. Inget är säkert. Kapitlen är korta och det är omöjligt att sluta läsa när man väl börjat.
 
Min enda invändning är slutet. Inte hur det slutar men att det slutar och sedan på sätt och vis fortsätter i några kapitel till när det så att säga redan är över. Jag hade nog hellre sett ett lite annat avslut. Men det är egentligen strunt samma. Hatten av för Ninni Schulman som bara blir bättre och bättre för varje bok.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Allt jag önskade - Lucy Dillon

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 1
Caitlins liv är en enda röra. Hon är gift med en man som alla gillar, men äktenskapet knakar i fogarna och hennes självkänsla är i botten. Den enda lösningen verkar vara att separera. Men när pappa flyttar hemifrån slutar deras fyraåriga dotter Nancy att prata. Hon, deras lilla solstråle, som alltid brukade prata oavbrutet är helt förändrad.

Nancys faster, Eva, har nyligen blivit änka. Nu tvingas hon gå vidare utan sin man – och utan att ha förverkligat drömmarna som hon givit upp för hans skull. Hon känner sig ensam, men hennes två livliga mopsar är en tröst i sorgen.

När Eva går med på att låta Nancy komma och bo hemma hos henne ett par gånger i månaden förändras tillvaron för alla inblandade. Både Caitlin och Eva ser plötsligt sina äktenskap i ett nytt ljus – och de upptäcker vad de själva egentligen innerst inne vill.
 
Kommentar:

Lucy Dillon är en pålitlig författare. Hon levererar alltid vad man förväntar sig - det vill säga en varm och mysig historia, med inslag av hund. Det blir lite tårar på vägen, men det slutar alltid lyckligt. Och så är det även den här gången.

Här handlar det om en separation och hur det kan påverka barnen. När vuxna pratar över huvudet på dem, när känslorna är lite överallt och ingenstans, och det trots goda intentioner blir alldeles fel. Det handlar också om att släppa taget om en sorg, och att gå vidare i livet. Jag tycker att Dillon gör ett bra jobb med att gestalta allt detta. Karaktärerna är också trovärdiga. Det går inte alltid som på räls.
 
Allt jag önskade är härlig och mysig feelgood av bästa sort!
 
Fakta:
Originaltitel: All I Ever Wanted
Förlag: Forum
Antal sidor: 437
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 
 
Till top