Den lilla bokhandeln runt hörnet - Jenny Colgan

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 4
Nina Redmond älskar böcker. Att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes passion. Men när stadens bibliotek lägger ner står hon plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Efter ett möte med en karriärcoach får hon en idé. Hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla varubussen i en annons. Det är bara ett problem hon måste flytta till Skottland.
 
Fast besluten att leva ut sina drömmar, och med styrkan hos sina romanhjältinnor Katniss Everdeen och Elizabeth Bennet i ryggen, tar hon steget ut i det okända. Hon lyckas förvandla den gamla bussen till en rullande bokhandel och ger sig ut i grannskapet, men att locka till sig de svårflirtade skottarna blir inte lika lätt som hon först trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, exempelvis den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek.  
 
Kommentar:
Om man läst Jenny Colgan tidigare så känner man igen sig. Den lilla bokhandeln runt hörnet följer samma mall som hennes övriga bageriböcker. Men den här gången handlar det om att sälja böcker istället för kakor.
 
Jag tyckte verkligen inte om Det lilla bageriet på strandpromenaden men Sommar på den lilla ön i havet var betydligt bättre. Den lilla bokhandeln runt hörnet hamnar någonstans mitt emellan. Det är väl skönt i alla fall att Colgan blir bättre och bättre med tiden, istället för tvärtom.
 
Det här är ganska fånigt, väldigt förutsägbart, jag stör mig på naiva Nina, men det finns en del humor och skärpa i berättandet kring biblioteksnedläggningarna som väger upp. Helt okej solstolsläsning.
 
Fakta:
Originaltitel: The Little Shop of Happy Ever After
Förlag: Massolit
Antal sidor: 343
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

En oskyldig lögn - Sabine Durrant

Spänning / Permalink / 2
Det börjar med en lögn. En banal liten lögn för att imponera på en gammal kompis från universitetstiden som Paul möter i en bokhandel. En lögn för att bli lite mer framgångsrik i vännens ögon. Sanningen är att han är en 42-årig misslyckad författare som hade sin enda succé för över tjugo år sedan.
 
Nu är han på väg att förlora sin lägenhet, och utsikten att behöva flytta hem till mamma får honom att tacka ja till vännens middagsinbjudan, där han träffar den vackra änkan Alice. Hon har allt han vill ha, och nu tänker han bli en del av hennes liv. När han får möjlighet att följa med Alice och hennes vänner till Grekland är han mer än nöjd.
 
Men i den grekiska hettan blir han alltmer insnärjd i sina lögner och kanske är han inte den enda som ljuger?
 
Kommentar:

En liten oskyldig lögn kan väl inte skada? Eller två... eller tre... Ungefär så går Paul genom livet, ljuger och skryter för att framhäva sig själv och framstå som betydligt bättre och mer framgångsrik än han är. Författarkarriären blev det ingenting av, och nu är han 42 år och hemlös. Men så träffar han änkan Alice och ser en möjlighet till ett bättre liv.

Paul är en obehagligt osympatisk karaktär, men det är ändå svårt att låta bli att gilla honom. Alla hans lögner och dumma små misstag får det att krypa i kroppen, men ändå hejar jag på honom. De övriga karaktärerna är i och för sig inte särskilt sympatiska de heller.

Det finns en olustig stämning över hela historien och det byggs hela tiden på. Man vet ungefär vad som kommer att hända, men inte riktigt hur. Det är riktigt spännande och underhållande, och stört omöjligt att lägga boken ifrån sig.

Fakta:
Originaltitel: Lie With Me
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 298
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.

1793 - Niklas Natt och Dag

Deckare / Permalink / 7
Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
 
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
 
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
 
Kommentar:
Alltså, jag får pudla rejält och ta tillbaka alla förutfattade meningar jag haft om den här boken. Jag har bara inte velat läsa den för jag trodde den skulle vara kass. Jag gillade inte sättet den marknadsfördes på, det vill säga stort och upphaussat som vi sett massor av gånger förut när det gäller andra debutanter som "sålts till massor av länder" och boken visar sig vara sönderhajpad skit. Jag tänkte att det var nån Fredrik Backman-kompis som trodde han kunde skriva bok, och var det inte nån koppling till pajaserna Alex och Sigge som ytterligare spädde på min aversion? Ah jag vet inte, men jag vet bara att det var SÅ inte en bok som jag skulle läsa. 
 
Men så gjorde jag det i alla fall. Och visst, det var inte omedelbar kärlek men efter halva boken hade vi gift oss och inlett ett monogamt förhållande hela vägen till slutet. Jag gillar det här supermycket! Den stora behållningen ligger i miljöskildringarna - det är ett mörkt och skitigt Stockholm som målas upp, och det är rent äckligt njutbart att läsa om. Här finns ett stort antal makabra och magstarka scener, så känsliga läsare varnas. Men det finns också en del humor blandat med allt det otäcka som väger upp. Bellman noir är en träffsäker beskrivning.
 
1793 utsågs till Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin och är också nominerad till Crimetime Specsavers Award för årets deckardebut. 
 
Fakta:
Förlag: Forum
Utgtivningsår: 2017
Antal sidor: 451
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top