Norra Latin - Sara Bergmark Elfgren

Ungdomsböcker / Permalink / 0
 
Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.

Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?
 
Kommentar:

Norra Latin är en spännande och uppslukande roman med övernaturliga inslag. Magisk realism i samma anda som Cirkeln, som Sara Bergmark Elfgren medförfattade. Är du ett fan av Engelsforstrilogin kommer du att älska Norra Latin.

Jag tillhör den skara som inte är så förtjust i fantasy eller magisk realism, men i den här sortens böcker funkar det för mig. Och jag tror att det beror på att det vardagliga är så himla vanligt och trovärdigt. Jag köper allt annat som händer, även om det för mig är en bisak och inte själva det väsentliga i historien.
 
Här ligger styrkan i karaktärerna. För mig ligger magin i den tonsäkra och träffsäkra gestaltningen av ungdomarna, i deras språk och uttryck. De blir verkliga personer för mig och jag ser exakt hur de ser ut - trots att det inte direkt finns några ytliga beskrivningar av deras utseenden. Det gäller även miljöerna som även de målas upp perfekt för mitt inre. Allt blir väldigt filmiskt.
 
Norra Latin är första delen i Stockholmsserien. Som jag längtar till nästa del.
 
Fakta:
Förlag: Raben & Sjögren
Antal sidor: 577
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Systrarna - Claire Douglas

Spänning / Permalink / 0
 
Det är två år sedan Abis tvillingsyster Lucy omkom i en tragisk bilolycka. Abi, som körde bilen, är nedbruten av sorg och skuld när hon flyttar till Bath för att försöka gå vidare i livet. Vart hon vänder sig tycker hon sig se Lucy, men det visar sig alltid vara någon annan. En dag möter hon Bea som är rena avbilden av Lucy och hennes tvillingbror Ben. De blir nära vänner och Abi flyttar snart in i deras exklusiva kollektiv. 
 
Men när Abi blir förälskad i Ben så är Bea inte lika trevlig längre. Hon anklagar Abi för att ha stulit ett armband. Och plötsligt börjar märkliga och oroväckande saker hända. För det är väl inte bara inbillning? 
 
Kommentar:

Det här är en bok som jag tyckte väldigt mycket om att läsa. Det är en psykologisk spänningsroman och det ligger en mörk och ”störd” stämning över hela allt. Det kryper sig på och spänningen byggs gradvis upp, det blir tätare och tätare.

Det jag gillar bäst är att man som läsare aldrig riktigt vet vem man ska tro på. Vilken av karaktärerna är det man kan lita på? Vem ljuger? Vem talar sanning? Vem manipulerar vem? Det svänger hela tiden.
 
Abi är en karaktär som väcker sympatier. Att ha förlorat sin tvillingsyster och dessutom vara orsaken till hennes död är en tung ryggsäck att bära. Det är lätt att förstå att hon dras till Bea, som även hon visar sig vara tvilling. Tvillingar är för övrigt alltid ett tacksamt inslag i romaner, två spegelbilder av en person, och här blir det sådär smygande obehagligt och incestuöst utan att man kan sätta fingret på exakt hur det ligger till.
 
Tankarna går till Erin Kellys Grenar av gift. Även där är det en vanlig, ensam tjej som förtrollas av ett karismatiskt syskonpar och dras in i deras suggestiva och bohemiska värld, och så spiralar det nedåt. 
 
Jag tycker nog att The Sisters är bättre än Douglas senare roman, Ung kvinna saknad. Den var också väldigt spännande, och det fanns samma tveksamheter där kring huvudpersonernas mentala hälsa som gjorde att man inte visste vem man kunde lita på. Men jag gillade inte riktigt slutet på den. Här knyts det ihop på ett snyggare sätt.
 
Jag har läst boken på engelska, The Sisters.
 
Fakta:
Originaltitel: The Sisters
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 292
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Under a Pole Star - Stef Penney

Skönlitteratur / Permalink / 0

Jag tyckte väldigt mycket om Stef Penneys debutroman I vargars följe när jag läste den, men efter det har hon glidit under min radar. Hon släppte en roman 2011, The Invisible Ones, och 2016 kom Under a Pole Star. På pappret en riktig Lotta-roman som utspelar sig på de arktiska vidderna.

Flora Mackie var tolv år första gången hon kom till Grönland och polartrakterna med sin fars valfångstskepp. Hon blev fängslad av landskapet, klimatet och inuiterna. Det blir flera resor, långa vistelser, och hon knyter livslånga vänskapsband med urbefolkningen. Men när Flora fyller 18 tycker hennes far att det inte längre passar sig att hon följer med på hans resor. Det är inte lämpligt för en kvinna.
 
Flora vill inget hellre än att återvända. Hon studerar meteorologi och gifter sig med en man som kan finansiera och tillsammans med henne leda en vetenskaplig expedition till Arktis.
 
Jakob de Beyn är geolog och kommer till Arktis med en konkurrerande amerikansk expedtion under ledning av Lester Armitage. Flora och Jakob blir förälskade och inleder en hemlig och passionerad affär.
 
Det här är en episk berättelse som spänner över flera kontinenter och decennier. Miljöbeskrivningarna är utsökta och det märks att Penney gjort grundlig research kring polarexpeditioner. Det är också de bitarna som är bokens styrka, och trots titeln så är det för lite av den varan. Stora delar av berättelsen utspelar sig i civilisationen och det är inte alls lika spännande.
 
Det är lätt att förstå Floras längtan efter polartrakterna, och hennes frustration över att vara kvinna och anses mindre värd än männen, till med och mindre värd än hon var som barn. Hos inuiterna finns en frihet och jämlikhet som inte finns i London. Hon möter motstånd från ledare av andra expeditioner - om Flora, en kvinna, kan vara där och klara av sitt uppdrag och den hårda miljön, så skuggar det och förminskar deras egna bedrifter.
 
Kärlekshistorien mellan Flora och Jakob, ja den kan jag både ha och mista. Det är inte behållningen i boken utan den tar snarare fokus från det mer intressanta: polarexpeditionerna och Floras roll som kvinnlig forskare i männens värld.
 
Fakta:
Förlag: Quercus
Antal sidor: 599
Utgivningsår: 2016
Till top