Allt du önskar - Kristin Emilsson

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Amanda och Erik har gått vidare efter skilsmässan. De har sålt villan, delat upp bohaget och har delad vårdnad om sonen Nils. Men medan Amandas liv rullar på med ny kärlek, takvåning och författarkarriär, har Erik det tuffare. Inte nog med att den nystartade firman går dåligt, han dricker för mycket och träffar fel kvinnor.
 
Men när allt ter sig som mörkast dyker oväntat Boel upp, och med henne den lurviga vallhunden Kristina och den normkritiska teatergruppen Syster Yster. I en svartmålad källare i Vasastan får Erik inte bara nya vänner och värderingar - han återupptäcker också bortglömda sidor hos sig själv.
 
Samtidigt börjar Amandas perfekta tillvaro att krackelera och ett oplanerat möte med mannen hon försökt förtränga tvingar henne att göra upp med gamla känslor och drömmar. Och så är det den där gnagande frågan som varken hon eller Erik har kunnat släppa: Vem är egentligen pappa till Nils?
 
Kommentar:

Efter Äta kakan och ha den kvar och Den som väntar så är nu den tredje (och sista?) boken om Amanda och Erik här. Och som jag har längtat efter att få återse dem, det är som att titta in hos gamla bekanta.

Liksom de tidigare böckerna så är det här en varm och underhållande relationsroman, väldigt samtida och väldigt äkta både i handling och karaktärer. Och kanske är det extra mycket så den här gången. I den här delen får också Erik ta större plats, här är det han som gör den större resan. Amanda hamnar lite i bakgrunden, trots att det är lika mycket hennes historia, vilket känns helt rätt. Det känns som att det var Eriks tur nu.
 
Här finns både humor och svärta, precis som det ska vara. Men tonen är genomgående mer allvarlig och realistisk än i de tidigare böckerna, utan att det för den skull blir mindre underhållande. Underhållen blir jag, och jag blir än en gång imponerad över hur snyggt Kristin Emilsson får ihop det. Allt bara flyter på.
 
Historien är inte alldeles rak och förutsägbar utan det bjuds på en hel del överraskningar, och allting knyts så fint ihop på slutet. Jag blir alldeles varm i hjärtat. Allt du önskar är en lysande feelgood-roman.
 

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 331
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.

 

Vi hade ju bara en paus - Lindsey Kelk

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
 
Liv och Adam är på sin drömresa. Men semestern slutar inte som Liv trott, med ett frieri. Istället vill Adam ha en paus i förhållandet.

Medan hon gräver ner sig i jobb försöker han ta sig upp ur hålet han grävt åt sig själv. Snart växer den lilla pausen till en avgrundsdjup klyfta, och frågan är om de kan ta sig över den och hitta tillbaka till varandra. Och viktigast av allt: Är det vad de vill?
 
Kommentar:

Kul att Harper Collins Nordic kommer med fler och fler titlar i "women's fiction" eller chick lit eller vad man nu väljer att kalla genren. Romantisk och rolig underhållningslitteratur helt enkelt. Kul också att svenska läsare får chansen att bekanta sig med Lindsey Kelk.

Vi hade ju bara en paus är en klassisk chick lit med alla de traditionella ingredienserna. Gillar man Kinsella så gillar man även Kelk. Jag tycker att det här är underhållande för stunden, men den känns också aningen daterad. Även om den inte har flera år på nacken så känns själva temat förlegat och framförallt redan gjort så många gånger förut.
 
Jag gillar visserligen att historien berättas växelvis av Liv och Adam för att få båda deras perspektiv, men de har alldeles för lika röster så att man förstår inte riktigt när det skiftar. Det hade behövts en tydligare inledning eller helt enkelt lite olika ton och upplägg. 
 
Men det finns ett antal roliga scener och en del roliga bifigurer som förhöjer läsningen. Det här är lättsamt, snabbläst och underhållande.
 
Fakta:
Originaltitel: We Were On a Break
Förlag: Harper Collins Nordic
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Innan snön faller - Helena Kubicek Boye

Spänning / Permalink / 1
Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanligt fängelse. Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig.
 
Annas glädje försvinner snabbt då hon nås av hotfulla meddelanden. Kort därefter hittas en patient död, och driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kön och social tillhörighet. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vem kan Anna egentligen lita på? Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter?
 
Kommentar:

Jag blev så väldigt pepp på den här boken när jag först såg den. Mytomspunna Säter, en kittlande handling och ett lockande omslag - det lovade mycket. Men tyvärr blev det en stor besvikelse. 

Det här är inte särskilt spännande, alls. Den psykologiska spänningen som jag hade förväntat mig uteblir helt. Intrigen tycker jag också är rörig och det hela knyts inte heller ihop särskilt snyggt. Varken karaktärer eller miljöer träder fram som de borde. Språkligt flyter det inte heller. Jag tycker tyvärr att det här är riktigt dåligt. 

Och det känns tråkigt att behöva vara så negativ för jag känner ändå att det skulle kunna finnas något där, att Kubicek Boye kanske inte riktigt kommer till sin rätt? Kanske hade en skicklig redaktör kunnat styra upp det hela? Jag vet inte. Det finns vissa bitar som är bra, och det gäller främst psykologpratet, diagnoser och behandlingar och termer som bollas fram och tillbaka, liksom den korta sekvens som utspelar sig inne på det gamla museet. Där glimmar det till och skapar lite stämning, och kan Kubicek Boye hitta dit lite oftare i nästa bok skulle det bli ett stort lyft.
 
Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor:
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 
Till top