Änkan - Fiona Barton

Spänning / Permalink / 1
 
Jean Taylors liv var behagligt alldagligt. Hon hade ett fint hus och en omtänksam man. Glen var den enda hon någonsin velat ha, mannen med stort M. Men allt förändrades när han förvandlades till den anklagade, till odjuret på tidningarnas framsidor. Jean var plötsligt gift med en man som i andras ögon var kapabel till obeskrivlig ondska. Är hon medskyldig? Eller är hon den hunsade eller den ovetande hustrun? Är Glen överhuvudtaget skyldig till brottet som alla tror att han har begått?

Nu är Glen död, och Jean är för första gången ensam. Det är fritt fram att avslöja hela historien, på hennes egna villkor. Jean Taylor tänker berätta allt hon vet.
 
Kommentar:

Änkan är en psykologisk thriller som egentligen inte är särskilt spännande. Den är mer intressant än rafflande. Och jag blir lite besviken att det aldrig kommer något överraskningsmoment, inget som ställer allt på ända. Även om det är en bra historia så tror jag att den hade tjänat på att ha en twist.

Jean, som är änkan och bokens huvudperson, väcker inga sympatier hos läsaren. Hon verkar också betydligt äldre än hennes ålder i boken, och jag får aldrig någon klar bild av henne.
 
Jag har omväxlande lyssnat på ljudboken och läst, men den är något rörig för att lyssnas på. Det är många berättarperspektiv och tidshopp så det är lätt att tappa bort sig i lyssningen.
 
Änkan är en helt okej spänningsroman, långsamt berättad, men inget som du behöver ligga sömnlös för.
 
Fakta:
Originaltitel: The Widow
Förlag: Massolit
Antal sidor: 232
Utgivningsår: 2017
 
FInns på Bokus och Adlibris.

Melodifestivalen: från frack till folkfest - Hanna Fahl

Allmänt / Permalink / 0
Hanna Fahl har författat en härlig coffee table bok om vår mest älskade folkfest Melodifestivalen.
 
Jag är ett superfan av mello, men de två senaste åren har något hänt med tävlingen. Alla bidrag är sämre. Manus är förfärligt. #melfest är inte ens kul på Twitter längre. Så just därför kändes den här boken som en välbehövlig glitterkick och kärlekshyllning till en festival som för närvarande ligger i respirator. Jag behövde läsa den för att komma i form.
 
Här serveras godbitar ur melodifestivalens långa historia, svartvita bilder från 1950-tal varvas med senare års färgfyrverkier. Här finns kära minnen såväl som bortglömda händelser: allt ifrån nakenchocker, Bert Karlsson till mellanakterna. Tonvikten ligger på de vackra bilderna, det är en visuellt snygg bok att bläddra i.
 
Det är som sagt en fin bok att bläddra i, och en fin hyllning. Och det är just så man ska se den, som en hyllning till melodifestivalen, inget nörderi för de som redan är insatta, ingen omfattande kritik till "spektaklet", utan en lättsam och lättillgänglig kärlekshyllning. Och inte minst en perfekt presentbok till alla som någon gång bänkat sig framför Mello. 
 
Fakta:
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Antal sidor: 207
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

My som i @my_story - Åsa Bonelli

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Efter en – även med vanedrickaren My:s mått mätt – ovanligt blöt Stureplanstillställning, vaknar den kända influencern upp i sin säng med tidernas baksmälla och otaliga minnesluckor. Och när My upptäcker att hennes föräldrar, hennes syster och bästa vännen Lukas alla sitter i hennes kök och väntar på henne, kan hon utläsa av deras anklagande stenansikten att det inte bara kommer att handla om den sedvanliga klagovisan om My:s vilda, oansvariga liv.
 
My:s farhågor besannas, det hon gjort kvällen innan är det som fått droppen att rinna över för hennes familj, och om hon inte går med på att skickas iväg till Italien på någon slags avvänjning, så klipper hennes familj banden med henne, för alltid.
 
På väg mot Toscana tar My allt med godan ro, övertygad om att hon lätt överlever ett par veckor på något schysst rehab, det kanske till och med kan bli ganska skönt att få slappna av. Men väl framme hos moderns väninna – som visar sig driva ett illaluktande högljutt hundstall ­– blir My brutalt varse att vistelsen inte kommer att bli någon dans på rosor.
 
Kommentar:

My är partytjejen och influencern vars fokus ligger på det perfekta instagramflödet. Yta är viktigt, att ständigt vara uppkopplad och leva sitt online är Mys verklighet, liksom att gå på de creddigaste festerna och ha de bästa bloggsamarbetena. Men My festar också för mycket, och till slut sätter hennes familj stopp. De mer eller mindre tvingar henne till en time out, och skickar henne till moderns väninna Gia som driver ett hundstall i Toscana.

Det blir tvära kast för My. Ingen mobil, inget internet, och de sena partykvällarna byts mot tidiga morgnar och hårt arbete på gården. Det blir motstånd till en början, men bit för bit lär sig My ett och annat om sig själv och vad som verkligen betyder något.
 
My som i @my_story är en varm och underhållande historia om att bryta mönster, omvärdera sig själv och vad som är viktigt i livet. Mys resa griper tag i mig, och jag blir både tårögd och hjärtevarm. Och inramningen med ett hundstall i Toscana är svår att motstå.
 
Fakta:
Förlag: World Audio Publishing
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top