Floden om natten - Erica Ferencik

Winifred Allen behöver verkligen en semester. När hennes bästa vänner planerar en adrenalinfylld reda till Maines vilda skogar bestämmer hon sig för att följa med. Tillsammans med en snygg guide ger sig tjejerna iväg för att pröva på forsränning i den amerikanska vildmarken. Men den vackra natursemestern förvandlas snart till en mardröm: en fruktansvärd olycka gör att gänget förlorar sin flotte, tillsammans med all utrustning och all proviant.
 
Plötsligt är de ensamma, med endast hemligheter och livslånga lögner som sällskap. Och när mörkret faller kryper obehagligheterna fram. Vad döljer egentligen floden om natten?
 
Kommentar:

Thriller? Printz Publishing? Japp. Feelgoodförlaget nummer ett kommer här med en nervpirrande spänningsthriller, fjärran från romantik och mys. Här handlar det om överlevnad, mitt ute i vildmarken. Att tankarna går en del till Den sista färden är kanske inte så konstigt med tanke på floden, forsfärden och de minst sagt speciella människor som dyker upp i handlingen, men det är inte så att det här är en kopia fast med kvinnor i huvudrollerna. Det här är en helt egen historia.

Det börjar sakta och stillsamt, karaktärerna byggs upp och vi lär känna gruppen och deras olikheter. Det är främst Winifred som man kommer nära och lär känna. Så plötsligt slår olyckan till och historien övergår till något otäckare, mörkare och mer actionfyllt.

Här finns också ytterligare en huvudperson: floden. Den tar sig många gestalter och är både vän och fiende. Floden växlar mellan lugnaste, smaragdgröna vatten till snabba forsar och branta stup. Vattnet har stora krafter och är skoningslöst.

Floden om natten är fartfylld och spännande läsning. Här går det undan!

Fakta:
Originaltitel: The River at Night
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 263
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.

Ylvas bok - Maria Gustavsdotter


Den vackra men bortskämda Ylva Olofsdotter är trolovad med Nils. Livet har inte blivit som hon tänkt sig - hon har fått arbetsuppgifter som hon varken bett om eller är mogen för. Bäst trivs Ylva när hon får sitta inne i stugvärmen vid sin bandväv medan Nils och pigan Brita tar hand om de tyngre arbetsuppgifterna på gården.
 
En söndag händer något som får förödande konsekvenser för människorna i byn men också på Nilsgården. Socknens präst faller död ner i predikstolen precis när han ska peka ut en häxa i församlingen. Det dröjer inte länge förrän illasinnade rykten sätts i svang och det som från början kändes som en spännande lek blir för Ylva snabbt blodigt allvar.
 
Kommentar:

Efter Ulrikas, Katarinas och Ebbas bok är det så dags för Ylvas bok. Det var meningen att Ebbas bok skulle avslutat trilogin Prästdöttrarna, men Maria Gustavsdotter kunde inte riktigt släppa sina karaktärer, och ingen är gladare än jag att trilogin nu blivit en serie. Och det kommer åtminstone en bok till efter denna. Yay!

Och precis som de tidigare böckerna så sveps jag tillbaka till 1600-talet. Det är så många detaljer, miljöer och uttryck som ger äkthet och liv till berättelsen. Det känns som att jag är på plats i tygboden eller på sätern, i fähuset eller i kyrkbänken. Jag tycker extra mycket om huvudpersonen Ylva, som är allt annat än sympatisk, men desto mer mänsklig.
 
Maria Gustavsdotter imponerar stort. Igen. Det här är historiska romaner när de är som allra bäst, och jag kan inte vänta tills nästa del är ute.
 
Fakta:
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 356
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går.

På andra sidan kärleken - Linda Holgersson

Den blivande juristen Alexandra Pérard har ena foten i Stockholm och den andra i Wissant, en liten ort i norra Frankrike. Där finns allt hon egentligen behöver: hennes hus, havet och ungdomskärleken Marcel.
 
Men under studietiden i Stockholm förälskar hon sig i en gift man och det blir början på ett förhållande fyllt av passion, kärlek och väntan. Det är ett förhållande som sårar och förgör, där hon ständigt är hans andrahandsval. Men förhoppningen om att hon en dag ska bli hans enda håller henne kvar väntandes.
 
Hon slits mellan sitt liv i Stockholm och sitt paradis i Wissant samtidigt som det känns som om livet står still. Som om det aldrig riktigt börjar. Hur länge är Alexandra beredd att vänta?
 
Kommentar:
På andra sidan kärleken är en rätt så dyster relationsroman. Det handlar mer om den jobbiga och destruktiva kärleken än den sprudlande och upplyftande kärleken. Det är många känslor som känns äkta, jag tror att det kan vara precis så här.
 
Jag tycker om miljöskildringarna av Wissant, det är levande och härligt och får mig att längta dit. Det är också något av bokens styrka tycker jag. Jag tycker också bättre om inledningen än den senare delen av historien. Det blir forcerat mot slutet, hela romanen spänner över väldigt många år men det är inledningen som är mest detaljerad. Det tappar lite under senare halvan.
 
Jag har också svårt för huvudpersonen Alexandra. Jag bryr mig inte riktigt om vad som händer med henne, om hon blir lycklig eller ej. Och det handlar inte så mycket om att hon är osympatisk, den typen av karaktärer kan jag ofta tycka om, utan jag stör mig på hennes passivitet. Hon bara följer med. Tar aldrig kommando över sitt eget liv. Hur länge är Alexandra beredd att vänta? Det är frågan som ställs i baksidestexten. Alldeles för länge är svaret.
 
Men trots det, På andra sidan kärleken är en helt okej relationsroman och en godkänd debut av Linda Holgersson.
 
Fakta:
Förlag: Ordberoende förlag
Antal sidor: 312
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.