Bokslut 2018

Det är dags att säga hejdå till 2018! Kanske inte ett lika starkt bokår som 2017, men en hel del godbitar har jag ändå läst under året. Totalt blev det 134 lästa böcker för mig - 10 fler än förra året. 
 
Det här är årets mest minnesvärda läsning:
 
Årets feelgoodpärlor var Söta, röda sommardrömmar  av Christoffer Holst och Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck.
 
Årets historiska var 1793 av Niklas Natt och Dag
 
Årets spänning var Vintereld av Anders de la Motte och Silvervägen av Stina Jackson
 
Årets ungdomliga var Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren
 
Årets rysligaste var Vaggvisa av Leila Slïmani
 
Årets skrattfest var Ragga som du shoppar av Lin Jansson och Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamsson
 
Årets mest ångestframkallande var Slutet av Mats Strandberg
 
Årets krimdebut var Lust att döda av Anki Edvinsson
 
Årets läsglädje var Blodlokan och Skendöda av Louise Boije af Gennäs
 
Årets bästa läsning var En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson och Små stora saker av Jodi Picoult
 
 
Gott nytt läsår!

Svälten: Hungeråren som formade Sverige - Magnus Västerbro

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.

Missväxten under åren 1867–69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika.
 
Kommentar:
Svälten handlar om hungeråren 1867-69, en period i vår historia som jag kunde pinsamt lite om innan. Det är också en tid som var för inte alls så länge sedan. Inte mer än tre-fyra generationer bort. Min farmors och farfars föräldrar föddes de här åren, i varsina fattiga bondfamiljer djupt i de norrländska skogarna, och jag kan bara ana att de på något sätt drabbades av uteblivna skördar och magra matförråd. De kanske svalt, men de svalt inte ihjäl. De fick växa upp och kunde så småningom bilda familjer, och här sitter jag, många år senare. Det svindlar i tankarna när man tänker på hur skör kedjan är.
 
Svälten är en populärvetenskaplig fackbok, som också fick årets Augustpris. Den är lätt att läsa och förstå, och den är skriven på ett sätt som engagerar och väcker känslor. Många vittnesskildringar och berättelser gör historien levande.
 
Det är också oundvikligt att dra paralleller till dagens tiggardebatter och flyktingströmmar, när tongångarna är ungefär de samma nu som de var då. Svälten är både intressant och lärorik läsning, om ett Sverige som inte alls känns särskilt avlägset.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Dvalan - Camilla Grebe

Artonårige Samuel råkar sabotera en drogaffär och tvingas till en desperat flykt undan narkotikabossen Igor. Efter att ha gått under jorden svarar han på en annons: en familj i skärgården söker en assistent till sin hjärnskadade son. 

Men ingenting blir som Samuel har tänkt sig när han flyttar in hos den vackra Rakel och hennes son Jonas i det avsides belägna huset vid havet. Inte heller har Samuel räknat med att hans kärleksfulla, men kontrollerande mamma – den frireligiösa Pernilla – handgripligen ska försöka hjälpa honom att få ordning på sitt liv. 

Kriminalinspektör Manfred Olsson är plågad av en familjetragedi. Han utreder två till synes drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas.
 
Kommentar:
Dvalan är den tredje delen i serien Flickorna och mörkret, men de är så pass fristående att man kan läsa dem var för sig. Och liksom tidigare levererar Grebe en stark och skrämmande psykologisk thriller.
 
Men här är obehaget lite av en annan sort. Det ligger inte så mycket i allt det otäcka som händer, utan mer runt omkring. Hur vi människor beter oss. Narcissismen, mobilberoendet, jakten på pengar eller bekräftelse - det är vad som känns mest obehagligt.
 
Själva historien, om än den är spännande, är inte så klurig den här gången. Det går ganska lätt att lista ut vad som pågår. Jag tycker nog att både Älskaren från huvudkontoret och Husdjuret är bättre. Det var mer av en wow-känsla att läsa dem. Den här gången blir jag inte särskilt överraskad - men det kan nog delvis bero på att kraven och förväntningarna har blivit högre också. Efter två kanonböcker vill det till något alldeles extra för att trumfa. Men det är inget snack om saken att Dvalan är grymt bra och väl värd att läsas.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 478
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.