Innan ni tog oss - Lisa Wingate

/ Permalink / 0
Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När deras pappa tvingas ta deras mamma till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen – tills främlingar helt plötsligt dyker upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, men syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Snart går det dock upp för dem att verkligheten är bra mycket brutalare än så.
 

Aiken, South Carolina, nutid. Åklagaren Avery Stafford råkar snubbla över oroväckande information och börjar nysta i sin familjehistoria. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj inblandad i Georgia Tanns adoptionsverksamhet?

Kommentar:
Innan ni tog oss är baserad på en av Amerikas mest ökända skandaler där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer över hela landet. Det gör att det känns lite extra när man läser. Det här är starkt och gripande berättat, och jag fångas redan från första sidan.

Barnens utsatthet, och Rills styrka och på samma gång förtvivlan inför sin och syskonens situation är välskildrad och trovärdig. Hon är en karaktär som fastnar. Den historiska delen av berättelsen är starkast och mest levande, med floden, dofterna, miljöerna. Det känns som att man befinner sig där på flodbåten.

Jag tyckte väldigt mycket om den här berättelsen, och jag tror att den kommer att finnas kvar inom mig ett bra tag. 

Om du gillade Innan ni tog oss, läs då gärna Orphan Train av Christina Baker Kline. Även den baserad på verkliga händelser, om de uppskattningsvis 250.000 barn som skickades med tåg tvärs över USA för att få nya familjer men där många blev utnyttjade som billig arbetskraft.

Fakta:
Originaltitel: Before we were yours
Förlag: Lavender Lit
Antal sidor: 444
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.

Hantverkaren - Sharon Bolton

Spänning / Permalink / 2
Helt avgörande för Florence Loveladys lysande karriär som polis, var när hon grep kistmakaren Larry Glassbrook. Det är nu trettio år sedan han dömdes för en serie barnamord, som ur våra värsta mardrömmar. Offren begravdes levande.
 
Larry erkände morden; fallet var lika enkelt som det var spektakulärt. Nu är han död. Ändå har saker från det förflutna börjat upprepa sig på fasaväckande vis. Hade hon helt fel den där gången för många år sedan? Eller är någonting helt annat, ännu mörkare på spel?
 
Kommentar:
Sharon Bolton är en av mina favoritförfattare - trots att hon också är väldigt ojämn. Hon växlar mellan högt (Lacey Flint-serien, Små svarta lögner) La och lågt (Rov/OfferDödsdömdDaisy i kedjor), men på något sätt är det ändå alltid underhållande att läsa.
 
Hantverkaren hör tack och lov till hennes bättre, annars har det varit lite si och så med kvaliteten på de senaste böckerna. Men Hantverkaren är Bolton i högform, och faktiskt lite nyform också. Det känns som lite av en nytändning. 
 
Det är rysligt otäckt på sina håll, det handlar om häxerier och häxjakter, både i det förflutna och modern tid. Florence Lovelady är en stark karaktär som jag gärna skulle läsa mer om. 
 
Fakta:
Originaltitel: The Craftsman
Förlag: Modernista
Antal sidor: 444
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

24 goda gärningar - Jenny Fagerlund

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare har hon fortfarande svårt att finna mening i tillvaron. Det dåliga samvetet gnager i henne, fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom?

På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon bestämmer sig för att försäkra sig om att han kommer hem välbehållen. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton.

Från att oftast vara ensam möter Emma under dessa vintriga dagar en mängd människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Men är hennes goda gärningar tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne? Hur kommer hennes liv se ut när hon vaknar på julafton?
 
Kommentar:
24 goda gärningar är en helmysig jul-lit som landar precis rätt hos mig. Så här ska en bra julroman vara. Här finns julstämning - och också avsaknad av att känna julstämning. Alla mår inte sådär jättebra när julen närmar sig.
 
Emma är en oemotståndlig karaktär. Det går inte att inte tycka om henne. Hon kämpar mot sina mörka tankar och skuldkänslor, men när hon bestämmer sig för att utföra 24 goda gärningar så gör det gott även för henne. Och julens kanske finaste budskap går tydligt fram i den här lilla julpralinen - det är gott att ge, och det lönar sig att vara snäll.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top