Tusen bitar - Marcus Jarl

Nils och Benke kämpar för att kunna leva tillsammans på samma villkor som vilket annat kärlekspar som helst. Men det tar emot – inte minst Nils far visar öppet sitt missnöje.

Robert och Ebba är gifta men glider allt längre isär. Robert finner utlopp för sin ångest genom sitt intensiva homohat på nätet medan Ebba försöker hitta en tillräckligt bra ursäkt till varför hon stannar kvar.
 
Kommentar:
Tusen bitar är ett starkt relationsdrama om kärlek och hat. Och det är framförallt hatet som berör mig. Det gör ont ända in i själen att läsa vissa scener, och mest ont gör de bitar som berör föräldraparet som inte accepterar sin son. Jag vill bara explodera av ilska och sorg när jag tänker på att det faktiskt är verkligheten för många, och kan för mitt liv inte förstå hur någon kan ta avstånd från sitt barn på det sättet.
 
Jag vill inte spoila allt för mycket om handlingen, men det är ett mycket intressant upplägg där kärnfrågan handlar om vad som händer när en homofob man får ett nytt hjärta - som tillhört en bög. Personen i fråga skulle hellre dö än ha det här hjärtat i sin kropp - och kanske han skulle förtjäna att dö också? Är han ens värd det nya hjärtat? 
 
Jag har väldigt svårt för Robert, oavsett hans bakgrund och vad han varit med om. Och det är väl det som stör litegrand av läsningen för mig. Jag tycker inte om honom alls, oavsett hans bakgrundshistoria och oavsett vad han kommer att göra av sitt liv. Jag hade behövt en något mer nyanserad bild av honom, något som hade fått mig att tycka om honom, eller åtminstone sympatisera med honom, trots hans sinnessjuka hat. 
 
Hur som helst, så är Tusen bitar en mycket läsvärd och gripande debut som berör ända in på djupet. Och med ett supersnyggt omslag!
 
Fakta:
Förlag: Nona
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Söta, röda sommardrömmar - Christoffer Holst

 
Cilla Storm har just blivit dumpad av sin pojkvän. Hennes karriär som skvallerjournalist går inte riktigt som hon tänkt sig och sparkapitalet räcker inte längre till det där drömmiga sommarhuset i skärgården. Efter uppbrottet har hon bara råd med en kolonilott på Bullholmen – en turisttät liten ö i Stockholms prunkande skärgård. Trots att hon helt saknar gröna fingrar bestämmer hon sig för att slå till.
 
Men när en ung kvinna hittas död på ön på midsommardagens morgon tar Cillas liv en helt ny vändning. Cilla visar sig ha varit den sista som såg kvinnan i livet och hon blir snabbt indragen i utredningen – som leds av den mycket stiliga polisen Adam.
 
Den smått neurotiska och Chardonnay-pimplande Cilla och den strikta, välklädda Adam är så olika som två människor kan vara – ändå dras de till varandra. Men så sker plötsligt ännu ett mord som ställer allt på ända.
 
Kommentar:
Christoffer Holst verkar gilla det här med att byta genre. Sedan debuten 2015 har han hoppat från romantisk feelgood, till chick-lit, och till YA-skräckis, och så kommer nu den här hybriden av trivseldeckare och chick-lit. Jag måste erkänna att jag var ganska så skeptisk till den här kombon på förhand, men då jag gillat allt annat som Holst skrivit så var jag såklart benägen att ge den en chans.
 
Och tur var ju det, för den här feelgood-deckarhybriden funkar riktigt bra. Det är läsglädje rakt igenom, det märks att Christoffer Holst har haft roligt medan han har skrivit. Det som är extra fint är att det är ingen slätstruken, halvtam historia som är varken deckarspännande eller feelgoodromantisk, utan den har faktiskt båda delarna. När det är spännande är det spännande på riktigt. Humorbitarna funkar även de klockrent, liksom romantiken. Det blir ingen halvdan mischmasch utan faktiskt en helt perfekt kombination.
 
Jag gillar också karaktärerna, så jag är glad över att fler delar i serien utlovas. Men jag kan ändå inte låta bli att undra vad som kommer näst i genreväg? Splatterskräckis? Grafisk serieroman? Historiskt drama? Kanske en vinguide? Inget verkar främmande. Bring it on, Holst.
 
Fakta:
Förlag: Lovereads
Antal sidor: 234
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går.

Förälskad i trubbel - Sarah Title

 
Liam är bibliotekarie och älskar den lilla staden på den amerikanska östkusten där han bor. Han älskar vänligheten, nyfikenheten och det livfulla biblioteket i stadens mitt där han också jobbar. När Joanna återvänder till staden blir hon samtalsämnet på allas läppar. Hon väcker spänning, förtjusning och åtrå. Åtminstone hos Liam.

Joanna trodde aldrig hon skulle behöva komma tillbaka till sin tråkiga hemstad igen. Hon hade skivkontraktet med sitt rockband inom räckhåll och skulle ta Los Angeles med storm, tills skivbolaget drog tillbaka kontraktet och hennes farmor bröt benet. Dessutom springer hon in i Liam, allas favoritbibliotekarie, vart hon än vänder sig. Han är ju charmig, har god musiksmak och synen av honom i löparshorts är synnerligen distraherande. Med Liam i närheten blir kanske tillvaron i den lilla staden inte så tråkig trots allt.
 
Kommentar:
Förälskad i trubbel är en charmig romantisk feelgood av det fluffigare slaget. Det vill säga äta-godis-rensa-hjärnan-typen av läsning. Här finns kärlek, humor, rappa dialoger - men inte så mycket twister eller spänningsmoment. Det går väldigt lätt för Joanna och Liam hela vägen, lite mer motstånd och konflikt hade gjort deras historia mer intressant.
 
Det jag gillar mest är nog det biblioteksrelaterade, det här med att ständigt vara under lupp, få försvara budgeten och sitt arbete, och hur idrott alltid räknas som mer värt än kultur. Lite kul också med en manlig bibliotekarie och en kvinnlig rockstjärna.
 
Jag måste bara visa det groteska originalomslaget. He-rre-gud. Boken är värd så mycket bättre än så här.
 
Fakta:
Originaltitel: Falling For Trouble
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2018