Förälskad i trubbel - Sarah Title

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 1
 
Liam är bibliotekarie och älskar den lilla staden på den amerikanska östkusten där han bor. Han älskar vänligheten, nyfikenheten och det livfulla biblioteket i stadens mitt där han också jobbar. När Joanna återvänder till staden blir hon samtalsämnet på allas läppar. Hon väcker spänning, förtjusning och åtrå. Åtminstone hos Liam.

Joanna trodde aldrig hon skulle behöva komma tillbaka till sin tråkiga hemstad igen. Hon hade skivkontraktet med sitt rockband inom räckhåll och skulle ta Los Angeles med storm, tills skivbolaget drog tillbaka kontraktet och hennes farmor bröt benet. Dessutom springer hon in i Liam, allas favoritbibliotekarie, vart hon än vänder sig. Han är ju charmig, har god musiksmak och synen av honom i löparshorts är synnerligen distraherande. Med Liam i närheten blir kanske tillvaron i den lilla staden inte så tråkig trots allt.
 
Kommentar:
Förälskad i trubbel är en charmig romantisk feelgood av det fluffigare slaget. Det vill säga äta-godis-rensa-hjärnan-typen av läsning. Här finns kärlek, humor, rappa dialoger - men inte så mycket twister eller spänningsmoment. Det går väldigt lätt för Joanna och Liam hela vägen, lite mer motstånd och konflikt hade gjort deras historia mer intressant.
 
Det jag gillar mest är nog det biblioteksrelaterade, det här med att ständigt vara under lupp, få försvara budgeten och sitt arbete, och hur idrott alltid räknas som mer värt än kultur. Lite kul också med en manlig bibliotekarie och en kvinnlig rockstjärna.
 
Jag måste bara visa det groteska originalomslaget. He-rre-gud. Boken är värd så mycket bättre än så här.
 
Fakta:
Originaltitel: Falling For Trouble
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2018
 

Frank, kärleken och skivbutiken - Rachel Joyce

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
 
Året är 1988, Thatcher och punken regerar England. På Unity Street i en liten engelsk industristad ligger Franks skivbutik. Frank säljer i princip all sorts musik, bara den är pressad i vinyl. En dag när han spelat Vivaldis De fyra årstiderna för en kund kliver en ung kvinna i ärtgrön kappa in i butiken. Men hon vänder genast på klacken och försvinner ut genom dörren, bara för att svimma på tröskeln.

Vem är denna mystiska unga dam? Det visar sig att hon heter Ilse Brauchmann och efter några veckor är hon tillbaka för att suga i sig Franks encyklopediska musikkunskaper. Deras diskussioner på ett närbeläget kafé blir allt mer djuplodande och inom kort står det klart att de är förälskade i varandra. Men Frank drar sig undan, rädd för kärleken som han är efter en ungdomsförälskelse med katastrofal utgång. Ilse blir sårad och försvinner spårlöst.

Frågan är om Frank förmår uppbåda allt det mod han saknar för att hitta sin Ilse. Kan musiken föra dem samman som den en gång gjorde? Det ser för mörkt ut för Frank och hans vinylbutik, nu när cd-skivan gjort entré på skivmarknaden och butik efter butik slår igen på Unity Street.
 
Kommentar:
Frank, kärleken och skivbutiken är en helt oemotståndlig, bitterljuv, romantisk komedi i bästa brittiska stil. Urmysig feelgood helt enkelt.
 
På Unity Street samlas originalen, kufarna, de där som är lite annorlunda och utanför. Father Anthony som driver en religiös presentbutik, tatueraren Maud, tvillingarna Williams med sin begravningsbyrå och Frank med sin skivbutik. De kämpar mot gallerior och köpcenter, cd-skivor, och bostadsbolag som vill köpa upp hela gatan. Det är något fint och starkt med den här typen av grannskap som står upp för varandra.
 
Jag gillar 80-talsnostalgin, de småknasiga karaktärerna, och jag gillar allt musiknörderiet. Extra kul att det är en kvinnlig författare, musiknörderi känns annars som förbehållet män. Det är också en historia som är långt ifrån sockersöt, här finns betydligt mer av melankoli och svärta. Men värmen, och kärleken till musiken, går som en röd tråd genom hela berättelsen. 
 
Fakta:
Originaltitel: The Music Shop
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

The Child Finder - Rene Denfeld

Spänning / Permalink / 0
För tre år sedan försvann femåriga Madison Culver spårlöst i skogen, när hennes familj var ute och letade en julgran. De lokala poliserna är säkra på att Madison frusit ihjäl, men hennes föräldrar är säkra på att hon lever, att någon måste ha tagit henne. De vänder sig till Naomi Cottle, en privatdetektiv som specialiserat sig på att hitta försvunna barn. 
 
Naomi tar sig an fallet och beger sig till de djupa skogarna i Oregon. Som barn hölls Naomi själv fången men lyckades fly, och hon plågas av mörka, fragmentariska minnen och en känsla av förlust från den tiden. Hon har aldrig lyckats gå till botten med sitt eget förflutna så hon ägnar sitt liv åt att rädda andra försvunna barn. 
 
Det är ingen spoiler om jag avslöjar att Madison hålls fången av en man med namnet B. Madison flyr in i en fantasivärld där hon kallar sig för Snöflickan, och minnet av Madison hålls vid liv genom sagor hon berättar för sig själv och bilder hon ristar in på väggarna i sin cell.
 
The Child Finder har ett alldeles utsökt vackert omslag, vilket också var vad som fick mig att fastna för boken.  Och den spöklika och drömska känslan finns också i själva romanen. Det är både mardrömslikt otäckt och vackert på samma gång. Bitvis är det väldigt obehaglig läsning, men det finns samtidigt en känsla av hopp. The Child Finder är riktigt bra och det är en bok som jag kommer att bära med mig länge.
 
Fakta:
Förlag: Harper
Antal sidor: 288
Utgivningsår: 2017
 
Till top