Hur man gör succé på dårhus - Emmy Abrahamson

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
 
Majas karriär som ståuppare är inte precis lysande. Inte hennes liv i övrigt heller. Det började när hennes mammas pessar gick sönder, och på sistone har hon brutit sig in i en stuga för att stjäla sprit, avtapetserat sin bästis väggar – till hälften – som en överraskning och missat ett viktigt steg i karriären på grund av en ouppfostrad hund. Men det är väl inget att bli inlagd på psyket för, eller?
 
Kommentar:
Får man skratta åt det här? Så tänker jag flera gånger när jag läser och skäms lite för att jag tycker det är så fantastiskt roligt när det i själva verket är så väldigt tragiskt och ledsamt. Men jag inser också att boken blev skriven av en anledning. Emmy Abrahamson har själv lidit av depressioner och vill med humorns hjälp avdramatisera och få oss att våga prata om psykisk ohälsa.
 
Förutom att det ÄR väldigt roligt och fnissigt så finns det också mängder av värme och charm i den här berättelsen. Hur man gör succé på dårhus är vårens komiska höjdpunkt. En bok att tokälska helt enkelt.
 
Jag tyckte väldigt mycket om hennes förra bok, Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske, som även den balanserar mellan humor och mörker och har "quirky" karaktärer. Tycker dock att Hur man gör succé på dårhus är ännu bättre. Mycket tack vare Frida Hallgrens mästerliga inläsning av ljudboken.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 214
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

De gömda - Gin Phillips

Spänning / Permalink / 0
Ett par gärningsmän med vapen tar sig in i en djurpark, blockerar utgångarna och börjar skjuta folk, för att sedan metodiskt ta sig igenom hela djurparken i jakt på att döda de som fortfarande lever.

Joan är på väg mot utgången med sin fyraårige son Lincoln när hon ser kroppar på marken. En man står med ryggen mot dem, med ett vapen i sin hand. Innan han hinner vända sig om tar Joan upp sin son i famnen och springer för sitt liv. Under de följande timmarna gör hon allt som står i hennes makt för att överleva och hålla sig och Lincoln gömda. Joans kunskap om parkens uppbyggnad, de undangömda stigarna och vilka utställningar som är under ombyggnad är det enda som håller dem ett steg undan upptäckt. Men gärningsmännen kommer allt närmare.
 
Kommentar:

De gömda är en nervpirrande och intensiv thriller som utspelar sig under några skräckfyllda timmar i en djurpark. En helt vanlig dag för Joan och hennes son Lincoln förvandlas till en mardröm när någon eller några börjar skjuta på allt som rör sig. Det gäller att gömma sig och försöka överleva. Men att hålla en fyraåring tyst och stilla är inte det lättaste.

Det här är en historia som visserligen är spännande, men den har brister i utförandet. Här finns väldigt många oklarheter och lösa trådar som aldrig får någon förklaring. Jag hade önskat en fylligare berättelse, mer bakgrundsinfo, fler karaktärer att utforska.
 
Spänningen är det dock inget fel på, det är verkligen en bladvändare som är svår att lägga ifrån sig.
 
Fakta:
Originaltitel: Fierce Kingdom
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 269
 
Finns på Bokus och Adlibris

Gröna fingrar sökes - Annika Estassy

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 2
 
Det är sommar i Måneby, Agnes favoritårstid. Men i år är inget sig likt. Sjukdomen har slagit klorna i Agnes så hon orkar inte sköta sin älskade koloniträdgård längre. Dessutom har hon i ett svagt ögonblick lovat sin granne att ta hand om hans kakadua medan han reser jorden runt. Vad ska hon göra?
 
Många mil söderut, utanför Stockholm bor Leyla med sin man Johan och deras sexårige son Hugo. Efter att Johan gått över gränsen i ett av sina raseriutbrott bestämmer sig Leyla för att fly bort någonstans med Hugo. Hon svarar på en annons för en kolonistuga som uthyres mot omvårdnad och skötsel och hamnar i Måneby. De efterföljande veckorna blir den återhämtning som Leyla längtat efter, trots att hon vet att hon inte kan hålla sig undan för evigt. Går hennes äktenskap att rädda? Vill hon ens det? 
 
Kommentar:

Precis lika vårljuvligt och sommarlängtande som omslaget är, så är även insidan på Annika Estassy Lovéns Gröna fingrar sökes en färgsprakande härlig karamell att njuta av. Det här är en charmig och varm feelgood, lättsam läsning, men med en allvarlig ton.

Jag tycker väldigt mycket om karaktärerna - Agnes och Leyla, liksom Hugo och Viggo, ja till och med Göte. Här finns oväntade vänskaper, gemenskap och omtanke, och ett urmysigt litet koloniområde som man inte ens behöver ha särskilt gröna fingrar eller trädgårdsintresse för att uppskatta.
 
Jag ser fram emot att läsa fler böcker om vännerna i Måneby, för det här känns som början på en serie. Det finns mycket mer att berätta om Leyla, Agnes och de andra. Jag hoppas verkligen att det kommer mera!
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top