Bachelor Nation - Amy Kaufman

Bachelor Nation: Inside the world of America's favorite guilty pleasure är en bok som tar oss med bakom kulisserna och gräver lite djupare i fenomenet Bachelor. Vad är det som fått, och får, miljontals människor att bänka sig framför teven i 16 år och 35 säsonger?

Amy Kaufman är journalist på Los Angeles Times och ett hängivet Bachelor-fan. ABC har bannlyst henne från sina events eftersom de inte tyckt om hur hon rapporterar om programmet. I den här boken har hon intervjuat före detta deltagare, producenter, och fans för att försöka hitta svaret på varför serien är en sådan framgång. Här finns en del avslöjanden som hur produktionen medvetet manipulerar och styr deltagarna, synen på alkohol, pressen att fria till sin utvalda, och så vidare. Men det är mycket locket på. Det är inte många som vill eller vågar berätta, av rädsla för att stöta sig med tv-bolaget.
 
Mycket av det som tas upp i boken har man koll på om man följer programmet, men det bjuds ändå på en hel del avslöjanden. Framför allt hur pass mycket som produktionen verkligen styr. Klippningar och påtryckningar verkar vara på en helt annan nivå än vad jag anade. Som en medarbetare uttrycker det: "I'm thinking, 'This is what I want to happen.' Then I make the footage tell that story. I don't care what actually happens. It's like I'm handed a big bucket of Legos and think 'What do I want to build today?'"
 
Det är också intressant att fundera lite djupare över varför, i dagens samhälle, prinsessdrömmen och drömmen om ett sagobröllop och att leva lyckliga för alltid, fortfarande kan vara så stark? Kan man vara feminist och ett fan av Bachelor? (Självklart!) Det vänds och vrids en del på sådana frågeställningar, och vi får hela historien bakom fenomenet dejtingshower på tv. Det är intressant att ta del av.
 
Amy Kaufman skriver med precis rätt ton också, hon är skeptisk och ifrågasättande, men samtidigt entusiastisk och ett äkta fan. Jag gillar den här boken, och jag tror man kan få ut något av den även om man inte är ett Bachelor-fan. Det finns som sagt mycket intressant om medieproduktioner, men också om dagens sociala medier-tryck och samhället av idag.
 
Fakta:
Förlag: Dutton
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 310
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Hur man gör succé på dårhus - Emmy Abrahamson

 
Majas karriär som ståuppare är inte precis lysande. Inte hennes liv i övrigt heller. Det började när hennes mammas pessar gick sönder, och på sistone har hon brutit sig in i en stuga för att stjäla sprit, avtapetserat sin bästis väggar – till hälften – som en överraskning och missat ett viktigt steg i karriären på grund av en ouppfostrad hund. Men det är väl inget att bli inlagd på psyket för, eller?
 
Kommentar:
Får man skratta åt det här? Så tänker jag flera gånger när jag läser och skäms lite för att jag tycker det är så fantastiskt roligt när det i själva verket är så väldigt tragiskt och ledsamt. Men jag inser också att boken blev skriven av en anledning. Emmy Abrahamson har själv lidit av depressioner och vill med humorns hjälp avdramatisera och få oss att våga prata om psykisk ohälsa.
 
Förutom att det ÄR väldigt roligt och fnissigt så finns det också mängder av värme och charm i den här berättelsen. Hur man gör succé på dårhus är vårens komiska höjdpunkt. En bok att tokälska helt enkelt.
 
Jag tyckte väldigt mycket om hennes förra bok, Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske, som även den balanserar mellan humor och mörker och har "quirky" karaktärer. Tycker dock att Hur man gör succé på dårhus är ännu bättre. Mycket tack vare Frida Hallgrens mästerliga inläsning av ljudboken.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 214
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.

De gömda - Gin Phillips

Ett par gärningsmän med vapen tar sig in i en djurpark, blockerar utgångarna och börjar skjuta folk, för att sedan metodiskt ta sig igenom hela djurparken i jakt på att döda de som fortfarande lever.

Joan är på väg mot utgången med sin fyraårige son Lincoln när hon ser kroppar på marken. En man står med ryggen mot dem, med ett vapen i sin hand. Innan han hinner vända sig om tar Joan upp sin son i famnen och springer för sitt liv. Under de följande timmarna gör hon allt som står i hennes makt för att överleva och hålla sig och Lincoln gömda. Joans kunskap om parkens uppbyggnad, de undangömda stigarna och vilka utställningar som är under ombyggnad är det enda som håller dem ett steg undan upptäckt. Men gärningsmännen kommer allt närmare.
 
Kommentar:

De gömda är en nervpirrande och intensiv thriller som utspelar sig under några skräckfyllda timmar i en djurpark. En helt vanlig dag för Joan och hennes son Lincoln förvandlas till en mardröm när någon eller några börjar skjuta på allt som rör sig. Det gäller att gömma sig och försöka överleva. Men att hålla en fyraåring tyst och stilla är inte det lättaste.

Det här är en historia som visserligen är spännande, men den har brister i utförandet. Här finns väldigt många oklarheter och lösa trådar som aldrig får någon förklaring. Jag hade önskat en fylligare berättelse, mer bakgrundsinfo, fler karaktärer att utforska.
 
Spänningen är det dock inget fel på, det är verkligen en bladvändare som är svår att lägga ifrån sig.
 
Fakta:
Originaltitel: Fierce Kingdom
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 269
 
Finns på Bokus och Adlibris