Vi mot er - Fredrik Backman

Efter de fruktansvärda händelser som skakade Björnstad i första boken berättar Vi mot er historien om månaderna efteråt.
 
De bästa vännerna Maya och Ana lever ut sommaren på en gömd ö och försöker lämna omvärlden bakom sig, men ingenting blir som de hoppas. Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts.
 
Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och ett helt samhälle tvingas visa vad det egentligen vill stå för. Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här.
 
Kommentar:

Eftersom Fredrik Backman upprepar sig hela tiden så upprepar jag mig själv från min Björnstad recension. För det gäller även här:

Jag irriterar mig på Backmans sätt att formulera sig. Så här. Med korta meningar för att understryka något viktigt. Och djupt. Så att ingen av oss. Ingen. Ska kunna missa det han försöker säga. Och ibland lyckas han. Ibland blir det melodramatiskt och floskligt. Men grejen är att det KÄNNS inte. Inte på riktigt. Det är som att han försöker plantera in känslor i läsaren istället för att bara låta dem komma naturligt och det stör mig. Och det stör mig ännu mer när jag går på det och det faktiskt kniper till i hjärtat ibland.
 
Det är precis samma sak här i Vi mot er. Och om möjligt har det Backmanska slagit knut på sig själv och blivit än värre och än mer övertydligt. Första tredjedelen av boken var närmast plågsam att läsa. Jag kämpade med språket och med handlingen. Det var inte alls bra. Det finns liksom en gräns för hur många gånger man kan poängtera att hockey är inte bara hockey. Vi har fattat det vid det här laget.
 
Det tar sin lilla tid att komma in i handlingen, men visst får han ändå till det. Det blir ju en bra bok till slut. Eller, den blir okej i alla fall. Den är inte lika bra som Björnstad. En tredje del utlovas, men jag förstår inte varför. Det känns onödigt. Det var så pass mycket avslut och framtidsblickar att det räcker gott och väl. Jag är totalt osugen på en fortsättning - men jag kommer absolut att läsa den och jag kommer garanterat att bli både irriterad och hjärtnupen, förmodligen fälla några tårar på slutet, trycka boken mot bröstet och tycka att fasen vad bra han får till det trots allt, den där Backman...
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 525
Utgivningsår: 2017
Första meningen: Har du sett en stad falla?
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Maddes bokblogg och Lottens bokblogg.

Lust och längtan - Carin Hjulström

"Sex, makt, pengar, droger ... Det är sådana ämnen lyssnarna vill ha!" Frida Fors får en ny svensk-amerikansk producent som direkt har ledningens öra. Fridas kvällsprogram "Sena samtal i P4" måste bli sexigare för att utvecklas och locka nya lyssnare. Kroken är regeringens utredning om svenska folkets sexvanor utifrån en folkhälsoaspekt. Plötsligt ska Frida prata avspänt i radio om lyssnarnas erfarenheter av sex, samliv och kärlek. Hon tvekar, men vill samtidigt inte vara en bakåtsträvare.

Producenten, Rosetta, är nyinflyttad i stan och vill genast bli Fridas bästa vän. Rosetta har hört att det ska finnas en man i Göteborg med extraordinära sexuella egenskaper som gör kvinnor galna av åtrå och hon lockar med Frida ut i stadens nattliv.

Radhuset i Kålltorp ekar fortfarande tomt. Barnen är utflugna och Fridas flirt med läkaren Martin på andra sidan gatan blir inte vad hon drömt om. Så när myndigheterna vädjar till folk som har outnyttjad boyta att ta sitt ansvar och hyra ut ett rum ställer Frida upp. Hon annonserar, får massor av svar och väljer en kvinnlig student från Centralafrikanska republiken: jurist, litteraturintresserad och perfekt som inneboende. Men när Michell, 34 år, dyker upp är det en man. Det blir en lång höst.
 
Kommentar:

Lust och längtan är den fjärde boken om Frida Fors. Jag läste förra boken, Kärlek sökes, och tyckte att den var en frisk fläkt och underhållande läsning. Och väldigt samtida. Om Lust och längtan tycker jag lite annorlunda... och jag vet inte om det beror på att jag lyssnat och inte läst, det blir alltid en sämre upplevelse när jag lyssnar, men jag tyckte inte att det här var så himla bra.

De bitarna som är bra är hela radiomiljön, planeringen av programmen, redaktionen, och allt runt omkring. Det känns som att vara med bakom kulisserna på Karlavagnen, och det är kul.
 
Men resten... jag vet inte. Den här mannen från Centralafrikanska republiken och hans sexualteknikshemligheter, den hemlige göteborgaren med jätteorganet, fjanten i Paris... ja jag vet inte. Det känns lite daterat och inte så kul och fräscht som det hade kunnat vara.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 421
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Tjockdrottningen - Moa Herngren

Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger.
 
Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet.

Annie dras med i mediehypen och kändiseriet. Plötsligt vill alla vara hennes vän men inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump som världen ser på med avsmak.
 
Kommentar:

Lägligt till säsongspremiären av Biggest Loser VIP släpptes Moa Herngrens Tjockdrottningen. En slump eller välplanerat? Hur som helst bra tajmat. Nu sitter jag i tv-soffan och tänker på Annie, Johanna, Camilla, Alex och dom andra. Det går bara inte att låta bli.

Tjockdrottningen är en cynisk och svart komedi om vår samtid, jakten på likes, bekräftelse och status. Och den träffar så rätt. Det gör ont i magen och det gör ont i hjärtat, men samtidigt är det roligt och underhållande, sådär på ett sätt så att jag skäms för att jag tycker det är roligt. 
 
Moa Herngren väljer gärna svåra och tabubelagda ämnen i sina böcker (misshandel, alkoholism, psykiskt sammanbrott etc.) där den gemensamma nämnaren är yta vs. innehåll. Vad vi ser på ytan eller väljer att visa utåt är en sak, men bakom fasaderna pågår något helt annat. Allt är inte som det verkar vara. Här är det extra påtagligt när det handlar om utseende och att passa in i normen.
 
Det är svårt att inte tycka om huvudpersonen Annie, jag känner med henne och hennes längtan efter vänskap och kärlek, och det gör så ont att se hur hon blir utnyttjad och manipulerad av Camilla.
 
Tjockdrottningen är skarp och skoningslös men samtidigt hejdlöst underhållande.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 408
 
Finns på Bokus och Adlibris.