Sonjas andra chans - Åsa Hellberg

Sju år efter Sonjas död – och arvet som bland annat gav hennes bästa vänner ett hotell i London, ett fantastiskt hus på Mallorca och en restaurang i Paris – tampas Sonjas vänner med livet. Alla tre behöver en förändring, och de vet att det är dags att uppfylla Sonjas sista önskan: att sprida hennes aska runtom i världen. Under resans gång, i brev efter brev från Sonja, målas hennes hemliga och passionerade kärlekshistoria upp och berör dem djupt.

Samtidigt sker saker på vännernas hemmaplan som ingen av dem räknat med, och plötsligt är deras vänskap det enda bergfasta och bestående. Allt eftersom resan tar dem ut i världen tvingas Rebecka, Maggan och Susanne ta livsavgörande beslut. Och varken slukhål i Norge, katastrofer på Haiti eller spontandans i Madrid kan stoppa dem från att ge Sonja – och sig själva – en andra chans.
 
Kommentar:

Efter Sonjas sista vilja och Sonjas hemlighet så är Åsa Hellberg tillbaka med en tredje bok om Sonja och hennes vänner. Och vilket härligt äventyr det här blir! Jag vill också ha en vän som Sonja, och vänner som Susanne, Maggan och Rebecka som stöttar i vått och torrt, plus deras materiella tillgångar. 

Som alltid när det gäller Åsa Hellberg så får man en bok full av livsglädje. Det är så härligt att läsa om de här kvinnorna som tar för sig och lever livet, trots att de passerat den magiska gränsen 50. För mig som har värsta sortens åldersnoja så blir det både inspirerande och peppande.
 
Extra kul är också alla små inspel med karaktärer från tidigare böcker som dyker upp på olika ställen i handlingen. Det här är en charmig, varm och livsbejakande historia, full av känslor och en njutning att läsa. Jag tror också att den skulle göra sig väldigt bra på vita duken.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

En spaning på säsongens jul-lit

Nu är det dags för mitt årliga jul-lit eller christmas lit inlägg, där jag spanar in den säsongslitteratur som har sin högsäsong (och i princip enda säsong) från och med nu och fram till nyår. Nu är det fritt fram att frossa!
 
Jag blir glad när jag ser att Printz fortsätter traditionen med att ge ut en julroman. Det är så kul att se att genren verkar gå hem även hos svenska feelgoodläsare! I år är det Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri. Jag läste den förra julen, på engelska (läs recensionen här), och det var en riktigt härlig brittisk julkaramell med humor och värme.
 
Men, det finns en del andra godbitar som jag har spanat in från årets utgivning.
 
Seven days of us av Francesca Hornak. Det här tror jag blir julens pärla, baserat på att den marknadsförs med orden "For fans of One Day, The Versions of Us and Richard Curtis movies."  Det bara måste ju bli bra! Det handlar om familjen Birch som samlas alla tillsammans för första gången på flera år. Äldsta dottern Olivia kommer dock hem i karantän - hon har varit utomlands och det visar sig att hon har dragit på sig en smitta. Hon får inte lämna huset på en vecka, och det får ingen annan i familjen heller. En vecka med nära och kära kanske inte låter så hemskt, men i den här familjen har alla sina hemligheter. Och en knackar snart på dörren.
 
Two Weeks 'til Christmas av Laura Greaves. Claire åker hem till Bindallarah, hemstaden hon lämnade för 13 år sedan och aldrig velat återvända till. Nu ska hennes gamle vän och ungdomskärlek Scotty gifta sig, på julafton. Claire ska hjälpa till att planera bröllopet. Och jag anar att allt inte går som planerat.
 
Joe and Clara's Christmas Countdown av Katey Lovell. Joe har bara jobbiga minnen av julen, för Clara är det den mest magiska tiden på året. Hon ska göra allt för att få Joe att älska julen lika mycket. Här gillar jag verkligen omslagat! Eventuellt blir själva historien översentimental men när det är jul kan jag stå ut med rätt mycket smet och klet så den åker också upp på listan.
 
No-one Ever Has Sex on Christmas Day av Tracy Bloom. Härlig familjejul eller mardröm? Katy och Bens jul fylls av romantiskt handikappade vänner, efterhängsna ex, och Katys mammas 64-åriga toy-boy. Ben vill helst tillverka en bebis, vilket Kate inte är lika sugen på. Det här verkar vara galet rolig julläsning.
 
We'll Always Have Christmas av Jenny Hale. Ett familjebageri som behöver räddas och en herrgård vars ensamme ägare behöver räddning. Noelle får händerna fulla när hon kommer hem till jul, och det låter som mysig och avkopplande läsning.
 
Christmas at Hope Cottage av Lily Graham. Nydumpade Emma återvänder till familjens stuga i Yorkshire för att fira jul. Familjekonflikter, en gammal kärlek och förvecklingar - och även här en del bakning - utlovas.
 
Och även i år är det mycket blått i omslagen.
 
 

Det svenska hatet - Gellert Tamas

Vad är det egentligen som har hänt med Sverige? Hur kunde två hatfyllda rörelser - den militanta islamismen och de islamfientliga organisationerna - få så stor makt att påverka det offentliga samtalet? Och hur ska vi förstå och hantera detta verbala och tidvis fysiska våld?

Det svenska hatet är en bok om Kent Ekeroth, som med sitt arbete med Avpixlat och den internationella counterjihadrörelsen varit central i framväxten av det svenska hatet. Det är en bok om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, mördaren Peter Mangs och de svenska jihadkrigarna. 
 
Kommentar:

Ja, vad är det egentligen som har hänt med Sverige? Den här läsningen gör mig rädd på så många plan. Jag inser att hatet och högerextremismen är så mycket större och går så mycket djupare än vad jag förstått. De nästlar sig in, normaliserar, och förgiftar samhället inifrån. Det är inget man kan skoja bort eller låta bli att ta på allvar.

Det svenska hatet är ett mycket intressant samtidsreportage som tar oss genom de senaste decenniernas samhällsklimat. Från 90-talets lallare i Ny demokrati till dagens sverigedemokrater. Det är också ett intressant porträtt av Kent Ekeroth, invandrarsonen och judeättlingen, som varit en av de drivande inom SD.
 
Allt det här hatet skrämmer mig. Jag kan förstå att man tycker illa om saker, att man vill förändra strukturer och lagar, men jag kan inte förstå det här hatet. Att man hatar och uppviglar och att det är så lätt att ta till våld för att föra fram sitt budskap. Det kommer jag aldrig att förstå.
 
Det här är mycket läsvärt, lärorikt, och kanske också ögonöppnande. 
 
Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 550 
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.