Ondskans innersta väsen - Luca D'Andrea

Spänning / Permalink / 1
Tre bybor hittas lemlästade i en bergsklyfta i norra Italien. Trettio år senare bestämmer sig en amerikansk dokumentärfilmare för att ta reda på vad som egentligen hände. Men snart börjar han ana att invånarna i den avlägsna alpbyn undanhåller sanningen om trippelmordet – och att något fasansfullt ruvar i den enorma bergsklyftan, något som aldrig borde ha återuppväckts.
 
Kommentar:

Amerikanen Salinger bor med sin fru Annelise och dotter Clara i Annelises hemby, den lilla bergsbyn Siebenhoch i norra Italien. Salinger är dokumentärfilmare och konvalescent efter en olycka där flera personer omkom, och närapå han själv. Men han kan inte vila. 

Han blir intresserad av vad som i folkmun kallas för Blatterbachmassakern och blir som besatt av att ta reda på sanningen. Men ingen vill hjälpa honom. Byborna tycker att han är en utböling, Annelise vill att han ska tänka på sin familj, men Salinger kan inte sluta gräva.
 
Efter en något seg inledning så tar historien fart och det blir bara mer och mer spännande. Är det en mänsklig mördare, eller är det något ondskefullt som vilar inne i grottorna? Salingers besatthet för tankarna till Jack Torrance, grottorna och hela Siebenhoch motarbetar och påverkar honom likt Overlook hotel gjorde Jack mer och mer galen. Jag sitter som på helspänn hela tiden och undrar vad som ska hända med Salinger. Kommer det att spåra ur?
 
Det här är väldigt spännande med en tät klaustrofobisk stämning. Jag tycker mycket om miljöerna, den isolerade alpbyn och de mäktiga Dolomiterna. Ondskans innersta väsen är en alldeles utsökt skräckthriller som balanserar på precis rätt sida gränsen av verklighet och övernaturligt.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 396
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 

Allt eller inget - Simona Ahrnstedt

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Lexia Vikander är copywriter på en reklambyrå och älskar sitt arbete. Ändå känns det som om hon inte riktigt passar in. I reklamvärlden är alla kvinnor pinnsmala och kalorifixerade. Alla utom hon. Dessutom är det stökigt på jobbet. En ny ägare har tagit över, och ryktet säger att många ska få sparken.
 
För att trösta sig sitter Lexia i en bar och dricker alldeles för många rosa drinkar. Ingen flirtar med henne, och hon känner sig misslyckad. Men plötsligt sitter han bredvid henne, den snyggaste man hon kan tänka sig.
 
Adam Nylund är en hård man. Han är värstingen från förorten som blev vd och är känd för sin hänsynslösa stil. Han har kommit till Stockholm för att rensa upp på bolagets nyinköpta reklambyra. Egentligen fokuserar han enbart på arbete, men kvinnan på barstolen intill väcker hans intresse. I alla fall tills hon fyllekysser honom och sedan kräks på hans skor.
 
På måndag morgon möts de igen. Lexia och hennes nya chef: Adam.
 
Kommentar:

Första tanken som slår mig när jag läst klart boken är varför en så smal kvinna pryder omslaget, ingen kan väl ändå föreställa sig att Lexia är sådär smal när det sida upp och sida ner berättas om hennes fyllighet och övervikt och kurvor. En aningen frodigare kvinna hade väl kunnat få pryda omslaget?

I övrigt är jag lite å ena sidan å andra sidan när det gäller handlingen. Heja kroppspositivismen! Men samtidigt är det otroligt kroppsfixerat i och med att just kroppar och utseende bedöms och beskrivs och värderas på varje sida, mer än vanligt tycker jag?
 
Jag gillar karaktärerna, både Lexia och Adam framstår som genuint "goda" personer, och deras attraktion till varandra sprakar genom boksidorna. Men jag måste klaga lite här också, det är väldigt mycket snygg-prat. Han är så snygg, och hon är så snygg, och de blir som galna av varandras snygghet. En annan favoritkaraktär är Roy. Missförstå mig rätt, slemgubben är ingen favoritperson, men jag gillar honom som karaktär. Han är en riktigt vidrig - och tyvärr också trovärdig - typ. För övrigt så är hela persongalleriet välporträtterat, här finns många intressanta karaktärer.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 435
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Adlibris eller Bokus.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg och Carolina läser.
 

The One That Got Away - Melissa Pimentel

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Ruby och Ethan var som gjorda för varandra. Tills den dagen de inte längre var det.
 
Tio år senare är Ruby singel och har ägnat de senaste decenniet åt sin krävande karriär och sitt hektiska New York-liv. Hon har knappt ens tid att ta ledigt för att åka till England och lillasyster Pipers bröllop. Och hon vill inte heller träffa Ethan, som är brudgummens best man.
 
Jag är otroooligt svag för historier på temat "the one that got away". Och den här boken marknadsförs dessutom som en modern återberättelse av Jane Austens Övertalning. Kan det bli bättre?
 
Jo. Det kan det. Önskar nästan att jag inte sett den där Austen-kopplingen för den blev en besvikelse. Jag hade förväntat mig något charmigare, glimten i ögat, referenser och kommentarer som har en tydligare koppling, men jag märkte inte av något sådant. Det är ju det som är själva vitsen med en återberättelse. Jag har också läst flertalet betydligt bättre "the one that got away"-historier.
 
Men helt värdelöst är det inte. Berättelsen växlar mellan dåtid och nutid, vi får följa Rubys och Ethans förhållande som växer fram och tar slut, parallellt med de nutida förberedelserna inför Pipers bröllop. Det är  bitarna i nutid som är de mest engagerande, kapitlen i dåtid är inte alls lika intressanta.
 
Sen är själva anledningen till uppbrottet ett sådant stort frågetecken, var det inte mer än så? Antiklimax. Hade väntat mig en större bang om man säger så.
 
Vill man läsa om "the one that got away" så välj hellre You Had Me at Hello eller The Best Thing That Never Happened To Me. När ni har läst dem, då kan ni gå över denna.
 
Fakta:
Förlag: Penguin
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Till top