Yoga för nybörjare och andra katastrofer - Helena Forsman

När Anna sätter sig på flygplanet till Mallorca kan hon äntligen pusta ut. Hon har just blivit klar med förberedelserna inför sitt bröllop med pojkvännen Thomas. Kyrkan är bokad, tårtan beställd och inbjudningskorten skickade. Nu väntar två veckors yoga för nybörjare.

Men precis innan planet lyfter raseras Annas till synes perfekta liv – av ett sms från Thomas. Ett meddelande som uppenbarligen inte var avsett för henne. Och nu, eftersom yogalägret kräver två veckor av digital detox, kan hon inte göra annat än att andas, fokusera på yogan och försöka hindra sitt krossade hjärta från att falla i bitar. Det visar sig lättare sagt än gjort när yogaläraren Skye dyker upp...
 
Kommentar:

Yoga för nybörjare och andra katastrofer är pigg och underhållande feelgoodromance som värmer gott i vinterkylan.

I romance-genren handlar det traditionellt sett om kärleksrelationen mellan huvudpersonerna, det är kärleken som är i fokus, och såklart får de lyckliga tu varandra till slut. Men här är det mer än så. Det här är egentligen Annas historia.
 
Det är Anna själv som är intressant att följa, hennes bakgrundshistoria, hennes kris och krishantering, hur hon går vidare, hittar sig själv, och får nya vänner på kuppen. Visst är det väl alltid trevligt med lite romantik också, men här hamnar det i bakgrunden. Skönt, kan jag tycka. Just kärleksrelationen är det enda jag inte gillar med boken. Jag tycker inte att det finns någon kemi, och så tycker jag att Anna är värd bättre. Jag hade gärna sett ett lite annat slut.
 
Det här är underhållande läsning om att hitta sig själv och gå vidare i livet. Om att förlora en vän och hitta en annan. Här finns både sorg och allvar blandat med en hel del humor. En klart läsvärd debut av Helena Forsman. Jag läser gärna mer om Anna!
 
Fakta:
Förlag: Harlequin
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Säg att du är min - Elisabeth Norebäck

Om din ettåring försvann, skulle du känna igen hennes tjugo år senare? För många år sedan försvann Stellas dotter från stranden under en semesterresa. Efter ett intensivt sökande lades polisutredningen ned. Det antogs att flickan förts iväg av strömmarna och drunknat. Hon dödförklarades.

Tjugoett år senare har Stella gått vidare med sitt liv. Hon arbetar som psykoterapeut, är gift med Henrik och tillsammans har de en son, Milo. När en ung kvinna kommer till hennes mottagning drabbas Stella av en svår panikattack. Hon är övertygad om att kvinnan är hennes döda dotter, Alice.

Mötet innebär början på en farlig resa genom det förflutna. Stella måste till varje pris ta reda på vad som egentligen hände med Alice. Hon blir besatt av sin nya patient, agerar alltmer desperat och påstår att någon vill döda henne. Men då ingen tror på henne börjar Stella tvivla på sitt mentala tillstånd; är hon paranoid eller ska hon våga lita på sin instinkt?
 
Kommentar:

Säg att du är min är Elisabeth Norebäcks debutroman, och den såldes till 26 länder innan den ens hade kommit ut i Sverige. Det ger ju höga förväntningar på något alldeles extra, och jag blir verkligen inte besviken. Det här är nervpirrande spänning som är helt omöjlig att lägga ifrån sig.

Säg att du är min är den typen av historia där man inte riktigt vet var man har någon eller vad man ska tro är sanning. Har Stella rätt? Eller har Stella fel? Och lika förbryllad blir jag av alla andra karaktärer - är de pålitliga eller inte?

Historien är mycket skickligt berättad. Den är långsam, men det finns hela tiden en nerv. Spänningen byggs sakta men säkert upp och det blir tätare och tätare. Mot slutet sitter jag som på nålar och det hela avrundas i en dramatisk och nagelbitande final.

En imponerande debut av Elisabeth Norebäck!

Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 419
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Ondskans innersta väsen - Luca D'Andrea

Tre bybor hittas lemlästade i en bergsklyfta i norra Italien. Trettio år senare bestämmer sig en amerikansk dokumentärfilmare för att ta reda på vad som egentligen hände. Men snart börjar han ana att invånarna i den avlägsna alpbyn undanhåller sanningen om trippelmordet – och att något fasansfullt ruvar i den enorma bergsklyftan, något som aldrig borde ha återuppväckts.
 
Kommentar:

Amerikanen Salinger bor med sin fru Annelise och dotter Clara i Annelises hemby, den lilla bergsbyn Siebenhoch i norra Italien. Salinger är dokumentärfilmare och konvalescent efter en olycka där flera personer omkom, och närapå han själv. Men han kan inte vila. 

Han blir intresserad av vad som i folkmun kallas för Blatterbachmassakern och blir som besatt av att ta reda på sanningen. Men ingen vill hjälpa honom. Byborna tycker att han är en utböling, Annelise vill att han ska tänka på sin familj, men Salinger kan inte sluta gräva.
 
Efter en något seg inledning så tar historien fart och det blir bara mer och mer spännande. Är det en mänsklig mördare, eller är det något ondskefullt som vilar inne i grottorna? Salingers besatthet för tankarna till Jack Torrance, grottorna och hela Siebenhoch motarbetar och påverkar honom likt Overlook hotel gjorde Jack mer och mer galen. Jag sitter som på helspänn hela tiden och undrar vad som ska hända med Salinger. Kommer det att spåra ur?
 
Det här är väldigt spännande med en tät klaustrofobisk stämning. Jag tycker mycket om miljöerna, den isolerade alpbyn och de mäktiga Dolomiterna. Ondskans innersta väsen är en alldeles utsökt skräckthriller som balanserar på precis rätt sida gränsen av verklighet och övernaturligt.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 396
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.