Helikopterrånet - Jonas Bonnier

Spänning / Permalink / 0
Tidigt på morgonen den 23 september 2009 går larmet - en värdedepå i Västberga rånas.
 
Det är upptakten till ett av de mest spektakulära brotten någonsin i Sverige. Rånarna anländer via helikopter och polisen kan bara se på när de försvinner med närapå 40 miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas.
 
Kommentar:

Helikopterrånet är en spännande thriller om ett av Sveriges mest spektakulära brott. Boken är en blandning av fakta och fiktion, Jonas Bonnier har intervjuat några av de inblandade, men man läser den helt och hållet som en spänningsroman. Och en väldigt bra sådan.

Jag gillar böcker där handlingen utspelar sig från brottslingens perspektiv. Man kommer rånarna väldigt nära, de blir mänskliga med sina vardagsliv, familjer och vanliga problem, samtidigt som de planerar den stora stöten. Det är inte så mycket polisjakt och spaningsarbete utan man står helt och hållet på rånarnas sida.
 
Trots att man vet historien och hur (nästan) allt kommer att sluta så sitter jag som på nålar under utförandet av själva rånet. Det är riktigt spännande.
 
Jag har lyssnat på ljudboken och inläsningen av Gerhard Hoberstorfer funkar bra. Omslaget är grymt snyggt, så lite synd att jag inte har den i min bokhylla.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Häxan - Camilla Läckberg

/ Permalink / 0
När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Trettio år tidigare försvann en liten flicka från exakt samma gård och hittades senare mördad. Den gången anklagades två trettonåriga flickor för att ha fört bort och dödat flickan. De befanns skyldiga i domstol men slapp fängelse på grund av sin ålder. Är det en slump att Linnea försvinner just när den ena av dem, den numera världsberömda skådespelerskan Marie Wall, precis har återvänt till Fjällbacka?

Trots att Patrik Hedström tycker att det verkar långsökt börjar han och hans kolleger vid Tanumshedepolisen utreda om det finns något samband mellan de två fallen. Till sin hjälp får de Erica Falck, som sedan länge arbetar med en bok om det gamla mordet. Utredningen river upp många sår, drevet går och invånarnas rädsla för det okända får fruktansvärda konsekvenser.
 
Kommentar:

Häxan är tionde boken i Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie. Och det är en stadig roman att hålla i handen, 605 sidor tjock. Sidantalet kan säkert få en del läsare att rygga tillbaka, men låt er inte avskräckas. Den är väl värd att läsas.

Jag har varit, och är fortfarande, så innerligt trött på Patrik och Erica. Jag irriterar mig på dem som par, som personer, men likväl som man kan irritera sig på en konstig faster eller tröttsam kollega så är det ändå något välbekant och lugnande med att återse dem. Det hindrar mig dock inte från att irritera mig på dem även i den här boken, och jag längtar efter att Läckberg ska pensionera dem och skriva om något annat. För skriva det kan hon.
 
Det är som sagt en tjock bok, många sidor att ta sig igenom, men kapitlen är korta och uppbyggda med cliffhangers så det går snabbt att läsa. Det är inte en särskilt komplicerad roman, ledtrådarna är tydliga, ibland till och med övertydliga. Som det brukar vara. Jag önskar att det inte var så himla övertydligt hela tiden, jag är säker på att läsarna fattar ändå.
 
Temat med häxjakter - både historiska och nutida - är väl valt, och vi får se vad som kan hända när drevet går och rädslor får styra. Det som händer ligger också väldigt nära verkligheten och det är stundtals riktigt obehaglig läsning.
 
Jag tycker mycket om Häxan, och jag tycker nog att den här tionde delen också är den bästa i serien. Det känns på ett sätt som att en lite ny och annorlunda Camilla Läckberg börjar ta form? Det är i alla fall första gången jag blir så berörd att jag fäller några tårar under en Fjällbackabok... och det är nästan, men bara nästan, så att jag längtar efter att få läsa ännu en bok om Patrik och Erica...
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 605
Utgivningsår: 2017
Första meningen: Det var omöjligt att veta vilket liv flickan skulle ha fått.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Zellys bokhylla och Johannas deckarhörna.

Som om du inte fanns - Kate Eberlen

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Tess och Doll ber en okänd kille ta en bild av dem tillsammans på Ponte Vecchio i Florens under en tågluff. Killen heter Gus och han är i Florens tillsammans med sina föräldrar för att komma över brodern Ross död i en skidolycka.
 
Vad Tess och Gus inte vet är att deras vägar ska korsas ett flertal gånger under de närmaste sexton åren utan att de någonsin lär känna varandra. Inte förrän många år senare, när de möts i Florens igen, förstår de vad som hänt.
 
Kommentar:
Filmisk, finurlig och finstämd skulle man kunna sammanfatta den här boken med. Det är målande beskrivningar som gör att jag ser snygga filmscener och kameraglidningar hela tiden när jag läser, och det händer inte med alla böcker.
 
Man förstår ju hela tiden vad som kommer att hända på slutet, men det spelar ingen roll. Det är en härlig, nostalgisk och guppig resa dit, hela vägen från 1997 fram till idag. Det är livet. Det är ödet.
 
Visst går tankarna till En dag, men det här är en fylligare berättelse på så många sätt. Betydligt bättre också kan jag tillägga. Jag önskar dock att slutet hade varit lite annorlunda. Det var aningen för forcerat med tanke på den långa uppbyggnaden. Lite mer tid hade nog gjort att det kändes mindre konstruerat.
 
Fakta:
Originaltitel: Miss you
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 522
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris.
Till top