Hemmet - Mats Strandberg

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan. På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.

Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.

Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva.
 
Kommentar:

Om Färjan var en orgie, ett våldsamt blodbad med zombies, så är Hemmet raka motsatsen. Det är pianissimo istället för fortissimo. Här är det smygande, krypande, lurande, och skräcken ligger i själva demensboendet. Jag kan inte tänka mig en obehagligare miljö. Rädslan att själv hamna på ett boende, utsatt och utelämnad, skrämmer mig mer än något annat.

Att sedan addera ett övernaturligt skräckelement till historien är på pappret ett genidrag. Bara tanken på att låta de båda obehagliga och skrämmande världarna mötas ger mig rysningar. Men det blir aldrig genomotäckt. Det obehagliga ligger i gamlingarna, i det vardagliga, i allt det som ligger nära verkligheten. Och kanske är det så att jag inte bryr mig så mycket om ifall de gamla lever eller dör, på ett sätt är de redan döda.
 
Jag tycker att Hemmet är alldels lysande, otäckt klaustrofobisk, men det är inte skräck-skräck. Det spelar dock mindre roll för mig. Det är fortfarande något av det mest skrämmande jag läst och tar min åldersångest till nya höjder.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 338
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Helikopterrånet - Jonas Bonnier

Tidigt på morgonen den 23 september 2009 går larmet - en värdedepå i Västberga rånas.
 
Det är upptakten till ett av de mest spektakulära brotten någonsin i Sverige. Rånarna anländer via helikopter och polisen kan bara se på när de försvinner med närapå 40 miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas.
 
Kommentar:

Helikopterrånet är en spännande thriller om ett av Sveriges mest spektakulära brott. Boken är en blandning av fakta och fiktion, Jonas Bonnier har intervjuat några av de inblandade, men man läser den helt och hållet som en spänningsroman. Och en väldigt bra sådan.

Jag gillar böcker där handlingen utspelar sig från brottslingens perspektiv. Man kommer rånarna väldigt nära, de blir mänskliga med sina vardagsliv, familjer och vanliga problem, samtidigt som de planerar den stora stöten. Det är inte så mycket polisjakt och spaningsarbete utan man står helt och hållet på rånarnas sida.
 
Trots att man vet historien och hur (nästan) allt kommer att sluta så sitter jag som på nålar under utförandet av själva rånet. Det är riktigt spännande.
 
Jag har lyssnat på ljudboken och inläsningen av Gerhard Hoberstorfer funkar bra. Omslaget är grymt snyggt, så lite synd att jag inte har den i min bokhylla.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Häxan - Camilla Läckberg

När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Trettio år tidigare försvann en liten flicka från exakt samma gård och hittades senare mördad. Den gången anklagades två trettonåriga flickor för att ha fört bort och dödat flickan. De befanns skyldiga i domstol men slapp fängelse på grund av sin ålder. Är det en slump att Linnea försvinner just när den ena av dem, den numera världsberömda skådespelerskan Marie Wall, precis har återvänt till Fjällbacka?

Trots att Patrik Hedström tycker att det verkar långsökt börjar han och hans kolleger vid Tanumshedepolisen utreda om det finns något samband mellan de två fallen. Till sin hjälp får de Erica Falck, som sedan länge arbetar med en bok om det gamla mordet. Utredningen river upp många sår, drevet går och invånarnas rädsla för det okända får fruktansvärda konsekvenser.
 
Kommentar:

Häxan är tionde boken i Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie. Och det är en stadig roman att hålla i handen, 605 sidor tjock. Sidantalet kan säkert få en del läsare att rygga tillbaka, men låt er inte avskräckas. Den är väl värd att läsas.

Jag har varit, och är fortfarande, så innerligt trött på Patrik och Erica. Jag irriterar mig på dem som par, som personer, men likväl som man kan irritera sig på en konstig faster eller tröttsam kollega så är det ändå något välbekant och lugnande med att återse dem. Det hindrar mig dock inte från att irritera mig på dem även i den här boken, och jag längtar efter att Läckberg ska pensionera dem och skriva om något annat. För skriva det kan hon.
 
Det är som sagt en tjock bok, många sidor att ta sig igenom, men kapitlen är korta och uppbyggda med cliffhangers så det går snabbt att läsa. Det är inte en särskilt komplicerad roman, ledtrådarna är tydliga, ibland till och med övertydliga. Som det brukar vara. Jag önskar att det inte var så himla övertydligt hela tiden, jag är säker på att läsarna fattar ändå.
 
Temat med häxjakter - både historiska och nutida - är väl valt, och vi får se vad som kan hända när drevet går och rädslor får styra. Det som händer ligger också väldigt nära verkligheten och det är stundtals riktigt obehaglig läsning.
 
Jag tycker mycket om Häxan, och jag tycker nog att den här tionde delen också är den bästa i serien. Det känns på ett sätt som att en lite ny och annorlunda Camilla Läckberg börjar ta form? Det är i alla fall första gången jag blir så berörd att jag fäller några tårar under en Fjällbackabok... och det är nästan, men bara nästan, så att jag längtar efter att få läsa ännu en bok om Patrik och Erica...
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 605
Utgivningsår: 2017
Första meningen: Det var omöjligt att veta vilket liv flickan skulle ha fått.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Zellys bokhylla och Johannas deckarhörna.