Våra kemiska hjärtan - Krystal Sutherland

Ungdomsböcker / Permalink / 2
Henry Page är en obotlig romantiker! Han har bara aldrig upplevt den stora kärleken. Inte ännu i alla fall. När Grace Town haltar in i hans liv med käpp, för stora pojkkläder och duscha verkar inte stå högst på hennes att göra-lista, vet han att det är på väg att ändras. För alltid.
 
Kommentar:

Våra kemiska hjärtan beskrivs som en blandning mellan John Green och Rainbow Rowell, och det kan jag nog hålla med om. I alla fall om Rowell-referensen då tankarna går till Eleanor & Park när jag läser. Fast det här är lite modernare, och lite svårare.

Det är en fin kärlekshistoria som går rakt in i hjärtat på mig. Det jag gillar allra mest är nog att den är lite annorlunda. Det är killen som är den "vanliga" och tjejen som är outsidern och den "svåra". Kärleksrelationen är inte heller riktigt vad vi är vana vid från fiktionens värld. Det finns en del bagage att bära på. Den kanske inte heller slutar på ett sätt som vi förväntar oss eller som vi är bekväma med, men för mig är slutet helt perfekt. Och också väldigt äkta.
 
Jag gillar karaktärerna, speciellt Henry, och jag tycker att språket och dialogerna flyter på fint. Här finns också massor av populärkulturreferenser, vilket jag alltid uppskattar.
 
Jag tycker också väldigt mycket om omslaget! Superfint!
 
Fakta:
Originaltitel: Our Chemical Hearts
Antal sidor: 331
Utgivningsår: 2017
Första meningen: Jag trodde alltid att ögonblicket när du träffar ditt livs kärlek skulle vara som på film.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Stories from the city, Midnatts ord.
 

Någonstans brister himlen - Erika Olofsson Liljedahl

Skönlitteratur / Permalink / 4
Bohuslän, sent 1920-tal. Trettonårige Elis och hans familj lever ett hårt och enkelt liv som fiskare. Arbetet är slitigt och dagarna förutsägbara. När Elis äldre syster en dag försvinner uppdagas också en mörk familjehemlighet.
 
Elis hela värld rämnar, och han tar ett drastiskt beslut. Han plockar på sig familjens få slantar och lämnar barndomens saltstänkta klippor bakom sig.
 
Kommentar:

Någonstans brister himlen var en bok som jag började läsa helt utan förväntningar, vilket som bekant är ett bra utgångsläge. Men jag fastnade direkt från första sidan och blev rejält överraskad av hur bra det faktiskt var.

Det är dels språket, som flyter fram och på sina håll blir närmast poetiskt. Det är en otroligt vacker berättelse att läsa. Jag fastnar också för miljöerna - den lilla fiskarstugan på Bohusläns kust, fisket, näten, Elis väl intrampade träskor och en stillsam, strävsam vardag. 
 
Sen förflyttar sig historien ner till Skåne, till Höganäs, och ett lite modernare Sverige med korsettfabrik och gruvindustri. Elis och systerns båda viljor krockar och det gamla krockar med det nya. Det är svårt att ta steget in i något okänt, det är svårt att hitta sig själv och den plats där man hör hemma. Men hemma är som bekant inte en plats.
 
Någonstans brister himlen är en finstämd och lågmäld berättelse, som berörde mig väldigt mycket.
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

The Raqqa Diaries: Escape from Islamic State - Samer

Verklighetsskildringar / Permalink / 0
Raqqa är idag en av världens mest isolerade städer. Området är ockuperat av IS, knappt någon slipper in eller ut, och kommunikationer med omvärlden är knappa, och dessutom förbjudna. Den som pratar med västerländska journalister eller försöker lämna området utan tillstånd blir avrättad.
 
Dagboken från Raqqa började som en serie korta sändningar på BBC Radio 4. BBC:s Mike Thompson kom i kontakt med en ung man som ville berätta om vad som händer i hans stad. Mannen, som skriver under pseudonymen Samer, är medlem i en liten motståndsgrupp. Hans anteckningar har krypterats och överförts via flera led.
 
Samer berättar om tillvaron i Raqqa. Hans far har dödats, han har sett kvinnor stenas till döds och män halshuggas och korsfästas. Men det är egentligen inte sådana händelser som står i fokus, utan snarare hur möjligheten till ett vanligt liv inte längre finns. Det finns inget att handla i affärerna, och det som finns att handla är extremt dyrt. Tv-apparater är förbjudna. Hur män och kvinnor klär sig kontrolleras - kvinnorna ska täcka sig, männens byxben ska ha precis rätt längd. Alla måste gå kvällskurser i moskén för att lära sig den rätta islamiska tron. Och ständigt denna rädsla över att göra något fel, att göra något som avviker, eller att bara råka vara på fel plats vid fel tillfälle.
 

Det är ett mycket starkt vittnesmål, boken är tunn men innehåller mycket. Översättningen till engelska fungerar också väldigt bra, språket går rakt in, det är poetiskt vackert och brutalt på samma gång. Formgivningen är också fin, med enkla och effektfulla illustrationer av Scott Coello.

Trots allt så finns det också hopp i berättelsen. Ett nyfött barn i ett flyktingläger, ett hopp om framtiden och en tro på att det goda kommer att segra till slut. Samers berättelse gör världen mindre och hans mod inspirerar. 
 
Fakta:
Förlag: Hutchinson
Antal sidor: 107
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 
Till top