Pojkarna och de ensamma poliserna - Katia Wagner

En dag är de där. Unga killar som lever på gatan och sover utomhus, mitt i Stockholm. Poliserna Christian Frödén och Mikael Lins bestämmer sig för att lära känna pojkarna. Vilka är de? Varför har de hamnat här?
 
En kort tid senare grips elvaåriga Amin på Malmö Central. Videon på det uppmärksammade vaktingripandet sprids över hela landet. Alla pratar om de utsatta pojkarna. Tills en dag då de plötsligt utmålas som ett hot mot Sverige.
 
Kommentar:

Pojkarna och de ensamma poliserna är en stark och högaktuell reportagebok som bränner när jag läser. Det handlar om den växande skara pojkar och unga män som lever sina liv på Stockholms gator. Hundratals tonåringar som sover på parkbänkar och råkar ut för människohandel eller fastnar i drogmissbruk och kriminalitet. De är både offer och förövare.

I centrum står två poliser som i princip ensamma försöker hantera de här pojkarna. Skjutsar dem till HVB-hem, till avgiftning, till socialtjänst. Pratar med dem, vinner deras förtroende, ser dem. De förebygger brott och gör ett fantastiskt jobb - men många av deras poliskollegor ser ner på dem och ger konstanta gliringar och tycker att det dom håller på med inte är riktigt polisarbete. Den jargong och det bemötande de får på sin arbetsplats är under all kritik och att det tillåts fortgå är obegripligt. Vad är det för ledning?
 
I centrum står också några av de här pojkarna som vi får följa lite närmare, med ursprung i Afghanistan och Marocko. En av dem är Amin, som många av oss säkert minns från ingripandet på Malmö central. Katia Wagner har följt dem, och poliserna, under ett par års tid och resultatet är en mycket stark och välskriven reportagebok som jag önskar att många läser.
 
Känslorna under läsningen är många. Frustration, ilska och hopplöshet. Men det finns ljusglimtar. I de människor som engagerar sig. I de pojkar som lyckas vända sin situation. Men jag konstaterar också att än finns mycket kvar att göra och många problem att komma över.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 264
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Adlibris och Bokus
 

Våra kemiska hjärtan - Krystal Sutherland

Henry Page är en obotlig romantiker! Han har bara aldrig upplevt den stora kärleken. Inte ännu i alla fall. När Grace Town haltar in i hans liv med käpp, för stora pojkkläder och duscha verkar inte stå högst på hennes att göra-lista, vet han att det är på väg att ändras. För alltid.
 
Kommentar:

Våra kemiska hjärtan beskrivs som en blandning mellan John Green och Rainbow Rowell, och det kan jag nog hålla med om. I alla fall om Rowell-referensen då tankarna går till Eleanor & Park när jag läser. Fast det här är lite modernare, och lite svårare.

Det är en fin kärlekshistoria som går rakt in i hjärtat på mig. Det jag gillar allra mest är nog att den är lite annorlunda. Det är killen som är den "vanliga" och tjejen som är outsidern och den "svåra". Kärleksrelationen är inte heller riktigt vad vi är vana vid från fiktionens värld. Det finns en del bagage att bära på. Den kanske inte heller slutar på ett sätt som vi förväntar oss eller som vi är bekväma med, men för mig är slutet helt perfekt. Och också väldigt äkta.
 
Jag gillar karaktärerna, speciellt Henry, och jag tycker att språket och dialogerna flyter på fint. Här finns också massor av populärkulturreferenser, vilket jag alltid uppskattar.
 
Jag tycker också väldigt mycket om omslaget! Superfint!
 
Fakta:
Originaltitel: Our Chemical Hearts
Antal sidor: 331
Utgivningsår: 2017
Första meningen: Jag trodde alltid att ögonblicket när du träffar ditt livs kärlek skulle vara som på film.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Stories from the city, Midnatts ord.
 

Någonstans brister himlen - Erika Olofsson Liljedahl

Bohuslän, sent 1920-tal. Trettonårige Elis och hans familj lever ett hårt och enkelt liv som fiskare. Arbetet är slitigt och dagarna förutsägbara. När Elis äldre syster en dag försvinner uppdagas också en mörk familjehemlighet.
 
Elis hela värld rämnar, och han tar ett drastiskt beslut. Han plockar på sig familjens få slantar och lämnar barndomens saltstänkta klippor bakom sig.
 
Kommentar:

Någonstans brister himlen var en bok som jag började läsa helt utan förväntningar, vilket som bekant är ett bra utgångsläge. Men jag fastnade direkt från första sidan och blev rejält överraskad av hur bra det faktiskt var.

Det är dels språket, som flyter fram och på sina håll blir närmast poetiskt. Det är en otroligt vacker berättelse att läsa. Jag fastnar också för miljöerna - den lilla fiskarstugan på Bohusläns kust, fisket, näten, Elis väl intrampade träskor och en stillsam, strävsam vardag. 
 
Sen förflyttar sig historien ner till Skåne, till Höganäs, och ett lite modernare Sverige med korsettfabrik och gruvindustri. Elis och systerns båda viljor krockar och det gamla krockar med det nya. Det är svårt att ta steget in i något okänt, det är svårt att hitta sig själv och den plats där man hör hemma. Men hemma är som bekant inte en plats.
 
Någonstans brister himlen är en finstämd och lågmäld berättelse, som berörde mig väldigt mycket.
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.