Före fallet - Noah Hawley

Spänning / Permalink / 2
Den misslyckade konstnären Scott Burroughs brukar alltid ta färjan tillbaka till New York från Martha's Vineyard, men av en slump erbjuds han en ledig plats i den kände mediemogulen David Batemans privatjet. En kort stund efter take-off störtar planet ner i havet. Sex av passagerarna samt de tre besättningsmedlemmarna omkommer. Bara Scott och Batemans lille son, JJ, överlever.

De extraordinära omständigheterna kring deras överlevnad Scott räddar den lille pojken genom en närmast mirakulös simfärd in till land och det faktum att pojkens far var mycket förmögen och chef för en nyhetskanal, gör att Scott ofrivilligt hamnar i rampljuset. Tillsammans med den föräldralösa pojken sugs han upp i en malström av spekulationer, som snart överskuggar den officiella undersökningen av tragedin.
 
Kommentar:

Före fallet är en spänningsroman, skriven av Noah Hawley, mannen bakom Fargo. Bara det räcker för att få mig att vilja läsa. Och visst håller den.

Jag gillar själva upplägget - en olycka händer (eller var det en olycka?) - och så läggs bit för bit till pusslet för att ta reda på vad som egentligen hände och varför. Historien berättas både i dåtid och nutid, och man får lära känna passagerare och besättning på det lilla planet och de händelser som ledde fram till tragedin. Samtidigt pågår haveriutredningen och efterspelet, där medierna spelar en stor roll. 
 
Det är smart skrivet, snårigt och spännande. Den är väldigt filmisk och jag kan se det här bli en tv-serie eller film. 
 
Fakta:
Originaltitel: Before the Fall
Förlag: Massolit
Antal sidor: 450
Utgivningsår: 2016
 
 
Finns på Bokus och Adibris.
Andra som bloggat om boken är Fru E:s böcker och Lottens bokblogg.
#1 - - Joelinda:

Jag har tittat på denna, kanske mest för att den har så snyggt omslag och för att det står att mannen som skrivit den också har skrivit "Fargo" som jag tycker är alldeles lysande. Det låter som en bra bok, att döma av din beskrivning. Ibland kan jag dock fastna lite på sånt som att det är tydligt att boken ska filmatiseras - det kan förta en del av bokens charm, tycker jag.

#2 - - Anonym:

Kul att du gillade den. Den står på min önskelista. Nu blev jag ännu mera pepp :-)

Till top