Före fallet - Noah Hawley

Den misslyckade konstnären Scott Burroughs brukar alltid ta färjan tillbaka till New York från Martha's Vineyard, men av en slump erbjuds han en ledig plats i den kände mediemogulen David Batemans privatjet. En kort stund efter take-off störtar planet ner i havet. Sex av passagerarna samt de tre besättningsmedlemmarna omkommer. Bara Scott och Batemans lille son, JJ, överlever.

De extraordinära omständigheterna kring deras överlevnad Scott räddar den lille pojken genom en närmast mirakulös simfärd in till land och det faktum att pojkens far var mycket förmögen och chef för en nyhetskanal, gör att Scott ofrivilligt hamnar i rampljuset. Tillsammans med den föräldralösa pojken sugs han upp i en malström av spekulationer, som snart överskuggar den officiella undersökningen av tragedin.
 
Kommentar:

Före fallet är en spänningsroman, skriven av Noah Hawley, mannen bakom Fargo. Bara det räcker för att få mig att vilja läsa. Och visst håller den.

Jag gillar själva upplägget - en olycka händer (eller var det en olycka?) - och så läggs bit för bit till pusslet för att ta reda på vad som egentligen hände och varför. Historien berättas både i dåtid och nutid, och man får lära känna passagerare och besättning på det lilla planet och de händelser som ledde fram till tragedin. Samtidigt pågår haveriutredningen och efterspelet, där medierna spelar en stor roll. 
 
Det är smart skrivet, snårigt och spännande. Den är väldigt filmisk och jag kan se det här bli en tv-serie eller film. 
 
Fakta:
Originaltitel: Before the Fall
Förlag: Massolit
Antal sidor: 450
Utgivningsår: 2016
 
 
Finns på Bokus och Adibris.
Andra som bloggat om boken är Fru E:s böcker och Lottens bokblogg.

Sömngångare - Håkan Eriksson

Anette Jansson på Säpo börjar utreda kopplingar mellan radikaliserade ungdomar i en Stockholmsförort och tyska islamistiska grupper. Den ärrade krigaren Mohammed har kommit till Sverige för att bygga upp en cell som kan slå till på kort varsel. Unge Jamal är trött på att alltid känna sig utanför samhället och söker kraft i religionen, men räcker bön och goda gärningar?
 
Kommentar:
Sömngångare är en thriller om terrorism och extremism, och om Säpos arbete med att bekämpa och förhindra radikala strömningar och terrorbrott.
 
Jag tycker att det är intressant och spännande, men det är ingen nagelbitande spänning. Det är mer av det slaget att jag vill veta vad som händer. Tempot är rätt så sömnigt, det händer inte särskilt mycket förrän mot slutet, och då skruvas både tempot och spänningen upp.
 
Jag fastnar inte för huvudpersonerna, de är lätt glömda och det är synd. Starkare och intressantare karaktärer hade lyft den här historien. Jag tycker ändå att det är en klart läsvärd debut av Håkan Eriksson, och jag läser gärna nästa bok (för jag anar att det kommer en uppföljare).
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 398
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 
 

En av oss ljuger - Karen M. McManus

Fem elever på Bayview High slår sig ner i sitt klassrum för kvarsittning: Bronwyn, den duktiga flickan. Addy, skolans populäraste tjej. Nate, en badboy med prick i registret. Cooper, basebollguden. Och Simon, som driver Bayview Highs populäraste skvallerblogg.

Men bara fyra av dem kommer levande därifrån. Simon dör under kvarsittningen, och enligt polisen var det ingen olycka. Han hade planerat att inom kort avslöja smaskiga hemligheter om alla de övriga fyra på sin blogg, vilket gör dem till huvudmisstänkta.

Om de ska ha minsta chans att rentvå sig själva måste de samarbeta, men frågan är vem de kan lita på. Det finns bara en sak som är helt säker – en av dem ljuger ...
 
Kommentar:

Det här är en Pretty Little Liars-liknande historia, som såklart inledningsvis för tankarna till filmen Breakfast Club, och det är också så den marknadsförs. Det är samma grundupplägg med high school stereotyperna som samlas för kvarsittning och upptäcker att de har ganska mycket gemensamt. I övrigt finns det inga som helst likheter. Allt annat är väldigt mycket Pretty Little Liars och Gossip Girl.

Här handlar det om ett eventuellt mord och vem som är mördaren. Men det handlar egentligen inte så mycket om mordgåtan i sig utan det handlar främst om ungdomarna själva, deras familjesituationer och deras liv. Allt som sker sker genom de olika berättarnas ögon. Historien berättas växelvis av de fyra huvudmisstänkta.
 
Det är ytligt och klichéspäckat, men det är underhållande läsning. Det är meningen att boken ska vara så. För mig är det här en lättläst bagatell som inte ger särskilt mycket, men jag är inte heller ett fan av PLL eller GG.
 
Min största invändning tänker jag inte avslöja på grund av stor fet spoiler, men det är något som ger mig olustiga vibbar, en allvarlig grej som jag tycker bagatelliseras och trivialiseras, och det drar ner betyget rejält.
 
Jag har läst boken på engelska: One of Us Is Lying.
 
Fakta:
Originaltitel: One of Us Is Lying
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.