Ett litet liv - Hanya Yanagihara

Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta även för dem som står honom närmast.

Jude är framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv. Genom åren kommer Jude att slitas mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig. 
 
Kommentar:

Ni vet hur det är med förväntningar. Ibland är de alldeles för höga och så man blir man besviken. Ibland har man inga alls och blir istället positivt överraskad. Ännu mer sällan har man frivilligt eller ofrivilligt byggt upp sina förväntningar till de mest oanade höjder, och så visar det sig att det var ännu bättre än man trodde. Det är sällsynt, men ibland händer det. Och det är precis vad som händer med Ett litet liv.

 Jag har haft den stående i bokhyllan så länge, gått och väntat på den där speciella ostörda helgen då jag skulle få tid att grotta ner mig i vad jag trodde skulle vara årets läsupplevelse. Och så visar den sig vara så mycket bättre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig.
 
Det är både den ohyggligaste, vidrigaste och mest smärtsamma läsning man kan tänka sig. Men det är också den finaste, varmaste och mest kärleksfulla. Det handlar om vänskap, om manlig vänskap på ett sätt som vi inte är vana att läsa om, om kärlek. Om självhat och om den villkorslösa kärleken. Om ondska och godhet. Om att vara människa. Om livet.
 
Hanya Yanagihara skriver med skärpa och saklighet, nästan distanserat, och ändå rymmer raderna så mycket känslor och ändå kommer läsaren så nära. Jag kan inte minnas när jag senast upplevt samma känslostormar. Den slukar mig. Den äter mig. Det river i själen och det gör ont i hjärtat, och det är på samma gång det sorgligaste och det finaste jag läst. 
 
Fakta:
Originaltitel: A little life
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 732
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Annabelle - Lina Bengtsdotter

En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves.

Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver. Hon värjer sig, vill inte åka, men gör till slut som alltid: följer order. Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton, ett förflutet och en barndom som hon gjort sitt bästa för att fly från. Väl där väcks minnena till liv. Av att växa upp där valmöjligheterna är få och drömmen om att ge sig av stark. Av mamman, som var allt det som Charlie är rädd för att bli, alkoholiserad och sjuk.

Medan hon försöker få fram sanningen om vem Annabelle var och vad som hänt henne, gör Charlie skrämmande upptäckter om sin bakgrund. Och hon tvingas möta sitt värsta minne: den gången hon lät en annan människa dö.
 
Kommentar:

Annabelle är Lina Bengtsdotters författardebut, och det är en mycket lovande sådan. Jag vill ha mer! Nu!

Det som griper tag allra mest och som äter sig in i mig är skildringen av Gullspång. Och egentligen inte Gullspång i sig utan den lilla orten, beroende av en enda industri eller fabrik, som alla boende berörs av. Det kunde vara vilken annan liten ort som helst, det är lätt att känna igen sig. Hur man antingen faller in i ledet och hamnar på fabriken, eller hur man önskar sig en helt annan framtid någon annanstans långt borta. Hur man ser på sig själv, och hur man ser på andra. Drömmar och krossade drömmar blandas. Det är lite hopplöst, lite håglöst, framtidstron finns eventuellt på kommunkontoret, men inte hos invånarna.
 
Charlie Lager är den hemvändande polisen som återvänder mot sin vilja. Hon är den klassiska deckarsnuten - relationsskadad, dricker för mycket, lever hårt och är kantig och tvär, men det som kunde ha känts som en tröttsam klyscha känns här helt rätt. Charlie Lager intresserar mig och jag ser fram emot att följa henne vidare i kommande böcker.
 
På ytan kanske tankarna går till Ninni Schulmans Hagfors-serie om den hemvändade journalisten Magdalena Hansson, men jag tycker att likheterna stannar där. Lina Bengtsdotter borrar sig djupare ner, det är lite fulare, lite smutsigare, lite mörkare. Hennes berättelse äter sig in och berör på ett helt annat sätt. Det här är riktigt, riktigt bra.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 312
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går och Johannas deckarhörna.
 
 

Manglade dukar och vikta servetter - Ewa Klingberg

Utan att riktigt förstå hur det gick till så har Felicia blivit med hus. Inte en vanlig villa, utan en stor fastighet med hyresgäster som nu är hennes ansvar. En av lägenheterna ska hon inreda till sig själv.
 
När Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla hennes bostad med tidstypiska möbler vänds hennes liv upp och ned. Felicia tar tacksamt emot inredningshjälp från Jonathan, men vad varken Felicia eller Jonathan känner till är att en av möblerna döljer en gammal hemlighet som leder till Nanny, en ung kvinna som arbetar som piga i ett välbemedlat hem i Karlskrona år 1851.
 
Ensamheten blir plötsligt ett virrvarr av nya bekantskaper, de gamla murriga väggarna får nytt liv och Felicias sårade hjärta tinar upp. Men hur ska hon hantera en kärlek som är omöjlig redan från början?
 
Kommentar:

Det finns chicklit, ladlit, momlit... listan kan göras lång. Manglade dukar och vikta servetter är ett trevligt exempel på tant-lit, vilket redan titeln skvallrar om. 

Det här är kravlös och underhållande läsning som passar fint för hen som känner att hen växt ifrån Kinsella och Colgan men ändå vill ha något lättsamt att läsa. Jag tycker dock att den brottas med samma problem som exempelvis Colgans lilla bageri. Det är en allt för spånig karaktär i huvudrollen. Jag kan störa ihjäl mig på sådant. Och Jonathan är mer än lovligt creepy. Det finns noll kemi. Men må dom bli lyckliga ihop!
 
Jag tycker däremot om själva miljön och de övriga människorna runt omkring. Trevlig är ett ganska bra ord att sammanfatta den här boken med. 
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 358
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlbiris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg och Västmanländskans bokblogg.