Lily och bläckfisken - Steven Rowley

Det här är en bok om att hitta den rätta: den som följer dig i vått och torrt, den du inte kan föreställa dig att behöva leva utan.
 
För Ted Flask en ensamstående, medelålders, aningen neurotisk man som aldrig fått rätsida på sina mellanmänskliga relationer heter den rätta Lily. Hon råkar vara en hund. En 12-årig tax, närmare bestämt, som precis blivit diagnostiserad med en hjärntumör.
 
Kommentar:

En historia om en hund med en hjärntumör låter ju som världens sorgligaste historia. Det är det också. Men det är också väldigt fint, väldigt roligt, och alldeles, alldeles underbart.

Jag älskar karaktärerna. Ted är helt oemotståndlig. Hur kan man inte älska honom? Jag älskar hans inre monologer och hans dialoger med Lily och med bläckfisken. Och Lily. Hund och människa  i ett. Hon pratar sådär som man tror att en hund skulle prata om den hade röst samtidigt som hon frågar saker som ett barn skulle fråga sin förälder. Kärleken mellan Ted och Lily är inte mindre än den mellan en far och hans dotter. Det är lätt att relatera till Ted och hans känslor, och alla som någon gång förlorat någon som står dem nära kan känna igen sig i Ted och hans agerande. 

Jag älskar språket. Det finns stycken som är fantastiskt vackert skrivna, och det finns små tänkvärda meningar här och var som får en att stanna upp. Jag älskar också de små inslängda kapitlen där Ted tillexempel listar alla sina smeknamn på Lily, eller alla tillfällen då han varit en fegis.

Det här skulle ha kunnat vara en sentimental och tårdrypande historia men den blir aldrig det. Det finns genomgående humor och knasigheter som balanserar upp. Teds samtal med Lily och med bläckfisken (vars cyniska och arroganta röst är perfekt gestaltad) gör det här till ett obeskrivbart äventyr. Och när Ted ger sig ut på sin resa över havet, likt en väderbiten sjöman á la Hemingways Den gamle och havet eller Melvilles Moby Dick, för att besegra odjuret/bläckfisken/döden så vet man inte längre vad som är fantasi och vad som är verklighet.

Det här är en sådan bok som jag vill sätta i händerna på varenda en jag möter. Det är en bok om livet och döden, om sorg, om kärlek. Framför allt om kärleken och livet. Jag gråter floder, men inte bara för att det är så sorgligt utan mest för att det är så himla fint. Den kärleken som Ted känner för Lily, allt han gör för hennes skull, åh det är så fint!

Det här är en helt oemotståndlig bok, oförglömliga karaktärer och en historia jag kommer att bära med mig länge, länge.

Jag har läst boken på engelska, Lily and the Octopus.

Fakta:
Originaltitel: Lily and the Octopus
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris.

In i minsta detalj - Kristin Emilsson

Freja och Anton har all anledning att vara nöjda med tillvaron. Deras största problem är om väggarna i den nyrenoverade vindsvåningen i Sofo ska målas tofuvita eller äggskalsvita. Livet är utstakat och planerat in i minsta detalj - ingenting har lämnats åt slumpen. Ända tills den dag ett oväntat dödsfall skakar om tillvaron och tvingar dem att bege sig långt utanför tullarna till Antons barndomsstad, den lilla småländska utflyttningsorten Idemåla.
 
Snart står det klart för Freja att det är mycket hon inte vet om Antons familj. När hon börjar nysta i trådarna förstår hon att det finns saker i hennes mans förflutna som kommer att påverka deras liv mer än hon någonsin kunnat drömma om.
 
Kommentar:

Jag är väldigt förtjust i Kristin Emilssons böcker, både Äta kakan och ha den kvar och Den som väntar är högklassiga feelgoodromaner. Och jag blir inte heller besviken på In i minsta detalj

Det här är charmigt, roligt och underhållande. Här finns både allvarliga inslag och komiska situationer, förvecklingar och invecklingar. Man sträckläser i ett svep och upptäcker att man längtar bort till samtalskvällar på biblioteket. Inte så dumt alls.

Det jag är mindre nöjd med är själva slutet som jag tycker blev ganska hastigt avklarat. Jag hade gärna sett uppföljning på de många lösa trådarna - vad händer med alla? Jag har en hel del frågetecken som vill bli uträtade. Men det kanske kommer en uppföljare...? I så fall är det helt okej.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 353
Utgivningsår: 2016

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går

 

Främlingen - Harlan Coben

Främlingen dyker upp från ingenstans. Hans identitet och motiv är okända. Men informationen han bär på är obestridlig. Han viskar några ord i ditt öra och försvinner medan din värld rasar samman.
 
Adam Price är gift med en vacker kvinna, har två underbara söner, ett välbetalt jobb och ett stort hus. Han har ett perfekt liv tills han möter främlingen. Snart inser Adam att hans äktenskap är baserat på en mörk lögn, och han dras in i en konspiration där människoliv står på spel. 
 
Kommentar:

Harlan Coben är en pålitilig författare i B-thrillerträsket. Det här är tempofyllt, spännande och man vet inte riktigt åt vilket håll historien kommer att svänga. Men svänger det gör det hela tiden.

Det som blir minus för mig är karaktärerna. Det är väldigt många personer inblandade, det är svårt att hålla isär dem alla. Huvudpersonerna ger mig heller ingenting, jag lär aldrig känna Adam eller hans fru, vilket i sin tur leder till att jag inte bryr mig särskilt mycket om hur det kommer att gå för dem.
 
Men historien som sådan är såklart spännande, som det ju alltid är när det gäller Harlan Coben. Det är svårt att sluta läsa när man väl har börjat så se till att du har gott om ostörd tid framför dig.
 
Fakta:
Originaltitel: The Stranger
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.