Ordbrodösen - Anna Arvidsson

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser.
 
Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.
 
Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål. Någon som kan få vem som helst att lyda.
 
Kommentar:

Ordbrodösen har hyllats av många, men jag vet inte om jag sällar mig till den hyllningskören. Jag har lite svårt för det här med magisk realism. Ibland köper jag allt och ibland gör jag det inte. Här blir det aningen för ogreppbart för mig tror jag. Jag fattar aldrig riktigt var ordbrodöserna gör? Vad dom sysslar med, vad dom gör med sin magi och sin kraft, där i den lilla värmländska bruksorten.

Men även om det inte är en bok för mig så är det en bra bok. Den är välskriven, språket är fint, och det är en spännande och fartfylld historia som rullas upp. Den är också en påminnelse om ordets makt och språkets betydelse, om kvinnokraft och män som i alla tider blockerat och hindrat kvinnor från framgång. En bok som jag mer än gärna sätter i händerna på min tioåring som just nu slukar Cirkeln, och jag är övertygad om att hon kommer gilla det hon läser.
 
Fakta:
Förlag: Raben & Sjögren
Antal sidor: 328
Utgivningsår: 2017
Första meningen: En klocka tickar i rummet, markerar varje sekund.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Sagan om sagorna
 

Avdelning 73 och Tiggaren - Sofie Sarenbrant

 

Underhållningsdeckare på crack, så skulle man kunna sammanfatta Sofie Sarenbrants deckarserie om Emma Sköld där Avdelning 73 och Tiggaren är del 4 och 5 i serien.

Jag ska inte berätta så mycket om handlingen, för jag vill inte spoila något. Men jag kan berätta att det här är galet underhållande läsning. Sofie Sarenbrant bryter mot i princip alla regler när hon tar handlingen och karaktärerna åt såna håll som man som läsare inte förväntar sig. Jag blir både förbryllad och förbannad flera gånger, men på nåt sätt så köper jag allt ändå. Det knyts ihop till slut.
 
Det är spännande, kul, och som sagt väldigt underhållande läsning. Kapitlen är kortare och tempot är högt. Det går i en rasande fart. Och det går inte att slappna av och luta sig tillbaka, för man vet aldrig vad som kommer att hända på nästa sida.
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Raseri - Andreas Ek

Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.

Den framgångsrika MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.
 
Kommentar:

Raseri är en spännande skräckthriller om ett virusutbrott som slår ut hela samhället och förvandlar de smittade till blodtörstiga och zombieliknande varelser. Viruset sprider sig snabbt, kaos uppstår.

Att Andreas Ek har bakgrund som polis kan man man nästan gissa sig till då allt som har med polisrollen att göra känns trovärdigt och kunnigt, och dessutom slängs det in lite kritik mot omorganisationer och annat.
 
Det är en klart godkänd debut av Andreas Ek, tempot är snabbt och det händer saker hela tiden. Jag har svårt att lägga boken ifrån mig. Språkmässigt är det okej, men det är också en hel del upprepningar och överdetaljerade beskrivningar på bekostnad av dialog. Slutet känns lite plötsligt, men det känns också som att det finns en del två på lager. Den läser jag gärna.
 
Fakta:
Förlag: Eken förlag
Antal sidor: 329
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.