Hjärtslaget i Rosengädda - Emma Hamberg

Förändringens vindar viner över Rosengädda. När Farbod öppnar en läkarstation i byn utlöser det en kedjereaktion av nybyggaranda. Handelsboden renoveras, en förskola startas och plötsligt är det fler som gifter sig än begravs i Rosengädda. Halleluja – det var verkligen på tiden!
 
Farbods passionerade tro på byn smittar alla. Eller nästan alla. Tessan känner sig snarare övergiven. Hennes restaurang är tillfälligt stängd efter att det regnat in vatten i stationshuset, Farbod är mer uppslukad av sitt läkarhus än av Tessan samtidigt som dottern Marta helst av allt vill sitta i Smörkullas bibliotek tillsammans med godsägarinnan Charlotte.
 
Att Bror och Flatan flyttar in i stationshuset med hjärtesorg i bagaget skulle kanske ha kunnat mildra Tessans övergivenhetskänslor. Om det inte vore så att de hjärtekrossade tu mest ligger instängda på sitt rum och smider egna planer. Det är inte förrän Tessan hittar ett allt för välbekant namn i en restaurangguide som hon får något nytt att tänka på. En tanke som blir en handling som förändrar hennes liv i grunden.
 
Kommentar:

Jag älskar Emma Hambergs Rosengädda-böcker. Det är böcker som jag skulle vilja flytta in i. Karaktärer jag vill lära känna på riktigt och miljöer jag vill leva i. Så det är med ett visst vemod jag läser denna sista del i serien, men det är ett fint vemod. Det är ett fint avslut på denna charmiga. livsbejakande, galna och mysiga bokkvartett. (Men jag hoppas att vi får återse Rosengädda någon gång i framtiden.)

Savoir vivre! Läs Rosengädda-serien.

Fakta:

Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 434
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris

Mikael Persbrandt: Så som jag minns det - Carl-Johan Vallgren

Mikael Persbrandts självbiografi, författad av Carl-Johan Vallgren är en av de bästa svenska biografier jag läst. Inte bara för att det är en händelserik resa, utan också för att den är så väldigt bra skriven.
 
Allt för ofta författas biografier ihop med journalister som kanske kan skriva, men de är inga författare. Det blir lite annat i händerna på en sån som Carl-Johan Vallgren. Å andra sidan skulle kanske ett liv som Persbrandts bli intressant i händerna på vem som helst.
 
För det är en resa, en mörk resa, som tar oss med bakom kulisserna. Från barndomen, till Dramaten, genom missbruk, medgång och motgång. 
 
Där andra kanske på sin höjd gläntar på fönstret till sitt inre så sliter Persbrandt upp det på vid gavel och öser ut allt som gömmer sig. Det känns inte som att han håller tillbaka särskilt mycket, och även om vissa delar sägs ha blivit strukna så berättar han mer än nog. Han kan gå hårt åt andra, namnge, kritisera och förakta. Men den han går absolut hårdast åt är sig själv.
 
Det finns gott om oförglömliga scener och minnesbilder - som Börje Ahlstedts sjuka grovporrbilder, den förfärliga julklappsmassakern eller det tragiska samtalet med Skavlan genom brevinkastet. 
 
Så som jag minns det är en självutlämnande, narcisstisk, skamfylld och brutal historia som inte lämnar någon oberörd.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Jag fann dig - Lisa Jewell

I East Yorkshire hittar den ensamstående mamman Alice en man på stranden utanför hennes hus. Han har inget namn, ingen jacka och ingen aning om hur han kommit dit. Utan att tänka sig för ordentligt bjuder hon in honom till sitt hem. 

I Surrey inser tjugoettåriga Lily att hennes man har försvunnit. De har endast varit gifta i tre veckor och när han en dag inte kommer hem från jobbet känner hon sig fast i ett nytt land där hon inte känner någon. Och när hon inte tror att något kan bli värre meddelar polisen henne att hennes man aldrig ens har existerat. 
 
Kommentar:

Jag vet inte med er, men om jag skulle hitta en förvirrad man med minnesförlust på stranden utanför mitt hus, så skulle jag nog ringa 112 och be om hjälp. Men det gör inte Alice.

Hon bjuder in mannen till sitt hem, låter honom flytta in, gulla med hennes barn, döper honom till Frank och köper kalsonger åt honom. Och när han börjar minnas vissa saker, som att han kanske dödat någon, inte heller då ringer varningsklockorna utan då bjuder hon istället in honom i sängkammaren.

Jag tycker det är jättejättekonstigt. Jag tycker också det är jättejättekonstigt att två män beter sig väldigt illa, okej den ena bra mycket mer illa än den andre, men den ena mannen går helt fri. Ingen i boken tycker att han gör något fel? Hallå? Är det bara jag som reagerar? 

Jag är inte överens med allt som händer i den här boken, verkligen inte, men Jag fann dig är ändå en underhållande spänningsroman i samma anda som Liane Moriartys böcker. Jag gillar det här, men jag tycker ändå att Jewell var bättre innan hon började utforska spänningsgenren. Läser dock allt hon skriver med glädje, för det är underhållande och avkopplande läsning. Feelgoodspänning.
 
Fakta:
Originaltitel: I Found You
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 321
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Och dagarna går , Nilmas bokhylla  och Enligt O.