All I want for christmas is en bättre ljudboksapp

Allmänt / Permalink / 1
Jag har gått från att inte gilla ljudböcker till att bli en flitig ljudbokslyssnare. Jag lyssnar när jag reser, går på promenad, och varje kväll när jag går och lägger mig. Problemet med det sistnämnda är att jag somnar så snabbt så det tar mig kanske två veckor att lyssna färdigt en bok. (Skulle jag gå ut och promenera lite oftare skulle det iofs vara ett icke-problem.)
 
Men nu är det inte det problemet som är det största problemet. Det är ljudboksappen i kombination med sänggående. Jag har själv Storytel, har testat andra, och anar att det här är ett problem som sträcker sig över alla. Varför finns det ingen röststyrning på uppspelningen? Låt mig förklara:
 
Ni vet hur det går till. Man lägger sig under täcket, puffar till kudden, pluggar in hörluren i örat och trycker på play. Lägger bort mobilen på sängbordet. Så långt allt gott. Men när man vill justera. Puffa till kudden lite bättre. Eller vända på den. Eller vända sig själv. Och byta lyssningsöra. Positionera kroppen i en ännu bättre ställning. Armarna ska ligga rätt. Kudden blev lite knölig. Täcket sitter fast. DÅ MISSAR MAN JU MASSOR I BOKEN. Varje rörelse leder till bortfall av ord eller hela meningar. Jag stör ihjäl på mig detta. Tänk om man istället kunde säga "stopp" och så pausas appen medans man stökar runt, och när man är klar säger man "kör". Det vore ju helt fantastiskt!
 

Finns den här funktionen tillgänglig någonstans så snälla tala om det för mig. (Det är inte första gången jag missat en funktion...) Jag älskar sleep timer funktionen - den är ovärderlig, och jag älskar möjligheten att kunna växla mellan e-bok och ljudbok, det är helt a-ma-zing och har gjort så mycket för mitt läsande. Men... röststyrning skulle göra min ljudboksupplevelse komplett.

Så snälla ljudappstillverkare, gör ert bästa! Jag lovar att det är en kundvinnande funktion!

Kåda - Ane Riel

Spänning / Permalink / 2
Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor...
 
Kommentar:
Kåda är suggestiv, spännande och obehaglig läsning. Otroligt vackert berättad - och otroligt sorglig. Redan inledningen sätter tonen: "Det var mörkt i det vita rummet när far dödade farmor."
 
Någon deckare är det inte. Spänningsroman, ja, men mer av den smygande, krypande typen av spänning. Berättelsen skildras till stor del genom barnet Livs ögon, vilket blir en naiv och oskuldsfull framställning. Hon skildrar det hon ser, men hon förstår inte. Läsaren förstår desto mer. 
 
Kåda har prisats bland annat med Glasnyckeln för Nordens bästa spänningsroman 2016, och årets översatta deckare 2017 enligt Svenska Deckarakademien. Stora priser, och jag förstår varför.
 
Om du inte läst Kåda så blir det en perfekt julklapp till dig själv, eller till någon annan. Man behöver inte vara deckarfantast, den här boken når en bredare publik än så. Och omslaget är väldigt vackert, du behöver knappt ens slå in den i ett paket!
 

Fakta:
Originaltitel: Harpiks
Förlag: Modernista
Antal sidor: 239
Utgivningsår: 2017

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg.

Hon som vandrar - Samar Yazbek

Skönlitteratur / Permalink / 1
Rima sitter fastbunden i ett litet rum i Damaskus, oförmögen att göra annat än att vänta. Hela livet har hon fångats in, och hennes ben som aldrig kan sluta vandra, har fjättrats. Men om flickan förr hölls fången av moderns oro över att hon skulle springa sin väg, så är det nu något värre som har tagit makten över henne. I Syrien hörs krigs mullret allt högre, så högt att även oskyldiga mödrar dör och unga flickor hamnar i avgrunden.

Rima förstår sig inte på våldet omkring henne, kan inte ta in det hon ser utan fortsätter att söka efter skönheten i livet. Och lika rastlösa som hennes ben är, lika beslutsamt strejkar hennes tunga. För att betvinga sin rädsla och maktlöshet i det låsta rummet skriver hon istället ned sin historia.
 
Kommentar:

Hur skriver man om det som är grymmare än grymmast? Hur beskriver man krigets fasor när orden inte räcker till för att beskriva vad som pågår?

Samar Yazbek gör det genom en ung flickas ögon. Rima, som inte talar, men vandrar. Hon har ingen röst och tillbringar sina dagar fjättrad till sin mor eller till sitt rum. Får hon tillfälle så vandrar hon, rakt fram, utan avbrott, så långt benen bär henne. 
 
Men hon skriver. Och hon tecknar. Genom hennes ord och hennes ögon får vi en inblick i de våldsamheter som drabbar henne. Rima förstår inte allt hon ser, men läsaren förstår desto mer. Hon berättar med ett målande bildspråk - kemiska gasattacker liknas vid en färgsprakande målning av Chagall. Det är brutalt och vackert på samma gång. 
 
De sista hundra sidorna i boken gör mig andlös. Likt Rima fjättras jag, men vid boksidorna, och kan inte sluta läsa trots att det gör ont i hela kroppen. Jag fasar inför vad som händer på nästkommande sida, men jag kan inte sluta läsa.
 
Surrealistiskt och fasansfullt om krigets grymheter. Hon som vandrar kommer att följa mig länge, länge.
 
Fakta:
Originaltitel: Al Macha'a
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 205
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Till top