Härifrån till dig - Albert Lindemalm

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Simons kompisar har börjat få riktiga jobb, med utvecklingssamtal och bra löner. Själv jobbar han kvar i livsstilsbutiken på Söder i Stockholm och trivs rätt bra. Eller, frågan är väl vad han skulle göra annars? Kanske skulle allt ordna sig om han bara träffar en tjej?
 
Anna är hemma i Stockholm över sommaren. Samtidigt längtar hon tillbaka till heltäckningsmattorna, mögellukten och sitt designcollege i London. Eller, vill hon bara glömma det som hände här i Sverige? Kanske skulle allt ordna sig om folk kunde hålla käften om det?
 
En sommarnatt möts de två. Det som börjar som ett one night stand ser ut att kunna bli något mer, men vägen dit är kantad av missförstånd och avstånd, enerverande tvillingar, moderiktiga mostrar och välmenande vänner.
 
Kommentar:

Härifrån till dig är en klassisk feelgoodroman som gör mig glad. Dels för att jag uppskattar när det kommer nytt på svenska i den här genren, men också för att den är skriven av en manlig författare. Det gillar jag! Män som skriver om kärlek och relationer utan att ploja till det eller vara supersvåra förtjänar att lyftas fram lite extra.

Historien berättas växelvis av Simon och Anna. Simon är en snäll och tillbakadragen person som står i skuggan av sin utåtriktade och egenkäre tvillingbror Daniel. Simon förlitar sig mycket på brodern, som han har idoliserat, och låter honom till stor del styra över Simons liv. 

När Simon möter Anna klickar det direkt, men det klickar inte mellan Anna och Daniel. Anna har sitt liv i London, Simon kan inte tänka sig att flytta från Stockholm, och då är det inte alldeles lätt att få ett förhållande att fungera.

Jag har lite svårt att se den här attraktionen mellan Simon och Anna, jag upplever Anna som en svår och rätt så otrevlig person, inte särskilt rolig att umgås med. (Kanske jag bara gillar Simon för mycket och tycker han förtjänar bättre...? ;) Men jag hade gärna önskat mer gnista dem emellan, så att jag köper deras förhållande och hejar på dem.

Men, jag gillar det jag läser. Härifrån till dig är underhållande och charmig. Även om jag stör mig en del på själva kärleksparet och framförallt deras oförmåga att kommunicera, så finns det en hel del härliga scener och karaktärer (och en katt) som förhöjer berättelsen. Jag gillar också Stockholms- och Londonmiljöerna som känns levande.

Härifrån till dig är en Storytel original, och går att konsumeras både som e-bok och ljudbok. (För övrigt ett ypperligt sätt att konsumera böcker på.)

Fakta:
Förlag: Storytel Original
Utgivningsår: 2017

Finns på Storytel.

Fyra dagar i Kabul - Anna Tell

Spänning / Permalink / 0
Den erfarna förhandlaren Amanda Lund hamnar mitt i hetluften när två svenska diplomater kidnappas i Kabul. I en kamp mot klockan jagar hon svar i en härva av mord, heroin och sex.

Under jakten på kidnapparna upptäcker Amanda att hon inte är ensam om att försöka hitta diplomaterna – och att hon saknar någon att förhandla med.
 
Hemma i Stockholm stundar ett afghanskt statsbesök. Amandas kollega Bill Ekman utreder mordet på en ung man samtidigt som han håller departementen underrättade om Amandas framsteg i Afghanistan. Men varför försöker regeringen mörka kidnappningen? Och varför hör inte kidnapparna av sig? Snart inser Amanda att den svenska ambassadören i Kabul döljer mer än vad hon kunnat ana.
 
Kommentar:

Fyra dagar i Kabul är en spännande thriller som utspelar sig i Afghanistan och Sverige. Det blir i och för sig en bra blandning med de båda miljöerna, men det är delarna i Afghanistan som gör att den här romanen sticker ut ur mängden. 

Huvudpersonen Amanda Lund är förhandlare vid Nationella insatsstyrkan, hon är van att jobba militärt och polisiärt, hon rör sig ute i fält och bland diplomater. Jag gillar henne. Det finns något Homeland-Carrie över henne - minus allt det neurotiska och problematiska. Amanda Lund framstår som en skärpt och stabil person.
 
Anna Tell är själv kriminalkommissarie med ett förflutet inom Försvarsmakten och tjugo års erfarenhet av operativt arbete i Sverige och utomlands. Och det märks. Här finns många detaljer insprängda som ger trovärdighet och äkthet. Det här är en riktigt bra debutroman och jag ser fram emot uppföljaren.
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Avskedsfesten - Anna Fredriksson

Skönlitteratur / Permalink / 1
Rebecca och hennes man Jacob har fattat beslutet att skilja sig. Det är inget dramatiskt. Passionen har tagit slut och kärleken har ersatts av vänskap. Men när de berättar nyheten för sina bästa vänner på den traditionsenliga, årliga svamphelgen, är det som om en bomb briserar.
 
De har varit gifta i tjugofyra år och ingen har märkt av några problem. Vännerna reagerar oerhört starkt, var och en på sitt sätt, trots att Rebecca uppmanar dem att se på helgen som en spontan avskedsfest av det som varit och samtidigt början på något nytt och spännande. Hon vill visa att en separation inte behöver vara någon katastrof. Självklart ska alla fortsätta umgås, precis som vanligt.

Men efter skilsmässan blir ingenting som Rebecca har tänkt sig. Kontakten med kompisgänget blir allt sämre och Rebecca tvingas inse att som singel är man inte längre välkommen till parmiddagarna.
 
Kommentar:

Avskedsfesten är Anna Fredrikssons femte roman (efter Sommarhuset, Lyckostigen,  Augustiresan och Tisdagsklubben). Den här gången handlar det om hur man går vidare i livet och hittar sig själv efter en skilsmässa. 

Precis som alltid när det gäller Anna Fredriksson så får vi en välskirven och verklighetsnära relationsroman med både värme och svärta. Det är lätt att känna igen sig och relatera till människor och situationer. Den här gången tycker jag också det är intressant med Rebeccas jobb som filmproducent och att få en inblick i turerna bakom en filminspelning.
 
Avskedsfesten är Anna Fredrikssons bästa bok, tillsammans med Sommarhuset, men alla fyra är mycket läsvärda. Och helt fristående så de kan läsas i vilken ordning som helst.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 298
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Enligt O och och dagarna går.
 
 
Till top