Den tunna blå linjen - Christoffer Carlsson

Det är en orolig tid. Fredagen den trettonde november 2015 exploderar det i Paris och genom Europa rör sig enorma flyktingströmmar norrut. Ryktet: en terrorist har tagit sig in i Sverige för att genomföra ett attentat i landet. Är det sant? Ingen vet.
 
Samtidigt mottar Leo Junker ett brev. Det rör det fem år gamla, ännu olösta mordet på Angelica Reyes.
 
Vid det laget har John Grimberg, en gång Leos bäste vän, varit spårlöst försvunnen i över ett år. I terrorns skugga jagar Leo snart en helt annan, kanske ännu farligare sanning som ställer dem båda inför en sista prövning.
 
Kommentar:

Efter Den osynlige mannen från Salem, Den fallande detektiven och Mästare, väktare, lögnare vän är det dags för den fjärde och avslutande delen om Leo Junker. Det här är verkligen en deckarserie som sticker ut. Inte för att den är särskilt spännande, för det är den egentligen inte, utan det handlar snarare om en ton och en känsla som går rakt in i mig.

Jag läste de tre första delarna relativt tätt inpå varandra, men det är nästan två år sedan. Det är synd att det gått så lång tid, jag hade velat läsa dem alla i tät följd. Det är sällan jag känner mig sugen på att läsa om en serie när jag precis avslutat den, men den här gången gör jag det. Jag hade velat ha Leo Junkers karaktärsutveckling färsk i minnet.
 
För här handlar det om Leo Junker. Brotten, morden, allt det andra som pågår blir sekundärt, det är Leo Junkers berättelse. Det betyder inte att allt annat som händer är ointressant, verkligen inte, men det är personen Leo Junker som gör historien, tillsammans med Grim får man väl ändå säga. De hör ihop.
 
Jag tycker mycket om Christoffer Carlssons språk och hans sätt att berätta. Har vi någonsin haft en större deckarförfattare i det här landet? Jag tycker också om hur det alltid känns verkligt och aktuellt, här med terrordåd i Frankrike och terroristjakt på hemmaplan. Det finns en äkthet och en trovärdighet som jag inte hittar hos så många andra.
 
Det här är skickligt berättat hela vägen, och det blir också ett fint och värdigt avslut på en hyllad serie. Nu ser jag fram emot vad Christoffer Carlsson kommer att skriva här näst.
 
Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Och blomstren dö - Rebecka Edgren Aldén

Gloria följer med sin nye pojkvän Adam till hans familjs skärgårdshus för några lugna dagar i värmen. De har helt olika bakgrund, men båda har minnen från ön. Adam har alltid semestrat på Ekudden, medan Gloria tillbringade ett par somrar på ön i tidiga tonåren då hennes mamma hyrde ett hus med sitt feministiska kollektiv.

Hon känner sig inte helt välkommen på Ekudden, och redan första kvällen kommer hon på kant med Adams familj. Det är också något märkligt med stämningen bland öns bofasta. De är uppdelade i två läger som inte talar med varandra. Under sina promenader på ön får hon dessutom känslan av att vara iakttagen.

Allt detta väcker obehagliga minnen och frågor. Vad är det hennes mamma velat dölja under alla år? Och vad hände egentligen den där sista sommaren på ön när 16-årige Jimmy dog? En dag går Gloria förbi kollektivhuset, som stått övergivet i tjugo år. Där gör hon en fasansfull upptäckt, som hon snart förstår har med hennes förflutna att göra.
 
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Rebecka Edgren Aldéns debutroman Den åttonde dödssynden som kom ut 2015. Och blomstren dö är ingen fortsättning på den boken utan här är det en helt ny miljö och helt nya personer i handlingen, så det är fritt fram att läsa böckerna i vilken ordning man vill.

Det här är spännande läsning, jag kunde inte lägga boken ifrån mig utan läste den i ett svep. Stämningen är tät och byggs upp på ett skickligt och närmast klaustrofobiskt sätt.
 
Jag tycker om Gloria som karaktär. Hennes bakgrund och värderingar krockar effektfullt med Adams fina överklassfamilj. Hennes vilja att hävda sig, att känna och säga de rätta sakerna, och längtan efter frihet och kärnfamilj på samma gång är lätt att känna igen sig i. Det är intressant att följa hennes tankegångar och det är lika spännande att följa de nutida relationerna som de mörka händelserna från det förflutna.
 
Men jag kan störa mig lite på tidsperspektivet. Det har gått 20 år sedan Gloria lämnade ön där hon tillbringat några få somrar, men hon känner fortfarande igen människor och minns hurdana de var. Och på ön är det som att tiden stått stilla eftersom invånarna där också har den sommaren för 20 år sedan så färskt i minnet. Tio år kanske hade varit rimligare. Eller så är det bara jag med mitt dåliga minne som har svårt att relatera.
 
Hur som helst, Och blomstren dö är riktigt spännande. Det finns ett driv och en energi, och den känns också aktuell och samtida.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 309
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går, Lottens bokblogg och Enligt O.

Härifrån till dig - Albert Lindemalm

Simons kompisar har börjat få riktiga jobb, med utvecklingssamtal och bra löner. Själv jobbar han kvar i livsstilsbutiken på Söder i Stockholm och trivs rätt bra. Eller, frågan är väl vad han skulle göra annars? Kanske skulle allt ordna sig om han bara träffar en tjej?
 
Anna är hemma i Stockholm över sommaren. Samtidigt längtar hon tillbaka till heltäckningsmattorna, mögellukten och sitt designcollege i London. Eller, vill hon bara glömma det som hände här i Sverige? Kanske skulle allt ordna sig om folk kunde hålla käften om det?
 
En sommarnatt möts de två. Det som börjar som ett one night stand ser ut att kunna bli något mer, men vägen dit är kantad av missförstånd och avstånd, enerverande tvillingar, moderiktiga mostrar och välmenande vänner.
 
Kommentar:

Härifrån till dig är en klassisk feelgoodroman som gör mig glad. Dels för att jag uppskattar när det kommer nytt på svenska i den här genren, men också för att den är skriven av en manlig författare. Det gillar jag! Män som skriver om kärlek och relationer utan att ploja till det eller vara supersvåra förtjänar att lyftas fram lite extra.

Historien berättas växelvis av Simon och Anna. Simon är en snäll och tillbakadragen person som står i skuggan av sin utåtriktade och egenkäre tvillingbror Daniel. Simon förlitar sig mycket på brodern, som han har idoliserat, och låter honom till stor del styra över Simons liv. 

När Simon möter Anna klickar det direkt, men det klickar inte mellan Anna och Daniel. Anna har sitt liv i London, Simon kan inte tänka sig att flytta från Stockholm, och då är det inte alldeles lätt att få ett förhållande att fungera.

Jag har lite svårt att se den här attraktionen mellan Simon och Anna, jag upplever Anna som en svår och rätt så otrevlig person, inte särskilt rolig att umgås med. (Kanske jag bara gillar Simon för mycket och tycker han förtjänar bättre...? ;) Men jag hade gärna önskat mer gnista dem emellan, så att jag köper deras förhållande och hejar på dem.

Men, jag gillar det jag läser. Härifrån till dig är underhållande och charmig. Även om jag stör mig en del på själva kärleksparet och framförallt deras oförmåga att kommunicera, så finns det en hel del härliga scener och karaktärer (och en katt) som förhöjer berättelsen. Jag gillar också Stockholms- och Londonmiljöerna som känns levande.

Härifrån till dig är en Storytel original, och går att konsumeras både som e-bok och ljudbok. (För övrigt ett ypperligt sätt att konsumera böcker på.)

Fakta:
Förlag: Storytel Original
Utgivningsår: 2017

Finns på Storytel.