Utmarker - Arne Dahl

Hon heter Ellen Savinger och har varit försvunnen i tre veckor.
 
Sam Berger fruktar att en seriemördare tagit henne, men få av hans kollegor inom Stockholmspolisen lyssnar på honom: utan kropp, inget brott.
 
Så kommer Sam i kontakt med den mystiska Nathalie Fredén som visar sig ha oanade insikter i fallet. En historia med hisnande förgreningar till Sams eget liv tonar fram: plötsligt är även jägaren jagad, och i utmarkerna väntar en sanning som alltför många vill dölja.
 
Kommentar:

Det är väldigt länge sedan jag läste Arne Dahl, inte sedan de tidigaste böckerna om A-gruppen. Jag gillade serien, men av någon anledning försvann den i mängden av alla andra böcker och Arne Dahls författarskap hamnade någonstans i utmarkerna av min läsning.

Men nu kände jag att det var dags igen. Utmarker blev väldigt omskriven och hyllad när den kom ut förra året. Årets bästa kriminalroman tyckte bland annat recensenten i Sydsvenskan. För mig stannar det vid en tämligen okej deckare, inte mer.
 
Jag har problem med själva grundstoryn som är allt annat än trovärdig. Och de här båda huvudpersonerna Berger och Blom har jag också problem med. Speciellt den vandrande klyschpolisen Berger. Och språket är så onödigt högtravande på sina håll: ingalunda, remarkabel, attiralj.. och så vidare. Är det ironiskt eller inte? Jag fattar inte, men det stör mig.
 
Sista tredjedelen av boken tycker jag dock är så spännande att det räddar upp hela historien, men jag är långt ifrån såld. Det enda som är fantastiskt är omslaget.
 
Trots min något svala inställning så kommer jag definitivt att läsa den nyss utkomna Inland och hoppas på att den faller mig betydligt bättre i smaken. Alla andra kan ju inte ha fel... ?
 
Fakta:
Förlag; Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2016
Första meningen: Asplöven darrar.
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Välkommen hem - Ninni Schulman

En sensommardag får Magdalena Hansson en inbjudan till en återträff med sin högstadieklass. Tanken är att de ska sova i klassföreståndarens sommarstuga, precis som de gjorde en helg i nian. De ska äta och umgås och gå på spökvandring i skogen. Precis som då.

Magdalena känner bara olust. De senaste veckorna har hon blivit utsatt för grovt näthat och hon skulle mycket hellre tillbringa helgen tillsammans med Petter, som äntligen är hemma från Norge där han numera jobbar. Men eftersom en av klasskamraterna idag är musiker och dokusåpakändis åker hon dit för att göra ett reportage till Värmlandsbladet.

På festen faller alla tillbaka i gamla mönster. Allting spårar ur och Magdalena blir kvar mitt i kaoset. Sent på kvällen hittas en av klasskamraterna brutalt mördad. Dagen efter hittas ännu en person i klassen död på Hotell Monica. Tillvägagångssätten verkar helt olika, men det måste väl ändå vara samma gärningsman? Vilket är i så fall motivet? Och finns det fler i klassen som är i fara?
 
Kommentar:

Välkommen hem är femte delen i Ninni Schulmans Hagfors-serie med journalisten Magdalena Hansson i huvudrollen. Den femte, och den bästa i raden. (De övriga är Flickan med snö i håret, Pojken som slutade gråta, Svara om du hör mig och Vår egen lilla hemlighet.)

Som alltid ligger styrkan i det lilla. I det vardagliga, i igenkänningen, och inte minst i skildringen av avfolkningsbygd och landsort. Det finns en känsla som är så exakt och äkta. Den här gången är det inte själva morden som är det otäckaste, utan det otäcka ligger i återföreningen av högstadieklassen, i roller och karaktärer, i röster och blickar, och i gamla oförrätter. Det är obehaglig läsning som bränner.
 
Jag tycker att Ninni Schulman växer med varje bok - och ändå har hon varit bra hela vägen. Det är riktigt bra och jag ser väldigt mycket fram emot att läsa nästa del i serien.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 509
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Händig man sökes - Jens Hellsing

Jöns Hellsings debutroman Händig man sökes är första delen i en trilogi om fiktiva Hope Island – som har vissa likheter med den verkliga byn Portnahaven där familjen Hellsing har en ärvd egendom.
 
Det här handlar om John, en hemlös ung man med författardrömmar som lever i skuggan av sin far den Store Journalisten. Han ser en annons med rubriken ”Händig man sökes”, där en snickare sökes för att renovera en förfallen fyrvaktarstuga i skotska övärlden. John kan inget om snickeri men han ser sin chans att äntligen skriva klart sin stora roman i en avlägsen liten stuga vid havet. Renoveringen får han lösa efterhand tänker han. Så John snor en gammal Volvo och åker från London till sitt nya hem i Skottland.
 
Läs hela recensionen på Kulturkollo!