Simma med de drunknade - Lars Mytting

Hösten 1971 hittas ett norskt-franskt par döda i Frankrike. Deras tre år gamla son Edvard är spårlöst försvunnen men hittas fyra dagar senare på ett sjukhus tolv mil bort. Var Edvard har befunnit sig under tiden, och om det verkligen var en slump att hans föräldrar klev på en kvarglömd mina från första världskriget, förblir en gåta.
 
Edvard växer upp hos sin fåordige farfar på en potatisgård på norska landsbygden. Och det är när hans farfar dör i början på 90-talet, och det oväntat dyker upp en vackert snidad träkista från en släkting som Edvards tillvaro vänds upp och ner. Han beger sig ut i den stora världen för att finna svar på sitt livs frågor. Sökandet leder honom till Shetlandsöarna och tillbaka till Frankrike, där han tvingas gräva i de mörkaste hörnen av sin familjs historia.
 
Kommentar:

Lars Mytting fick stor framgång med faktaboken Ved härom året. Simma med de drunknade är skönlitterär, men han håller fast vid träspåret. Här är träd, trä och snickeri en stor del av berättelsen. Och som han berättar den.

Simma med de drunknade är en svepande släkthistoria som rör sig över nästan hela 1900-talet. Tempot är långsamt, väldigt långsamt, men det stör inte mig som uppskattar den sortens berättande.
 
Jag tycker om karaktärerna Edvard och hans farfar Sverre. Den delen av historien som utspelar sig på den norska gården är också den mest kärleksfullt berättade. Men att historien sedan förflyttar sig till min favorit bland litterära platser, Shetlandsöarna, gör ju inte saken sämre.
 
Det som drar ner betyget är en småslarvig översättning - ex farmor översätts till mormor.  Irriterande.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 408
Första meningen: För mig var mamma en lukt.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Carolina läser.

'Tis the season - årets jul-lit är här!

Det börjar bli en fin tradition det här med att jag spanar in årets releaser i kategorin jul-lit, eller christmas lit, denna lilla subgenre i feelgoodfåran som har sin glansperiod mellan oktober och december varje år. 
 
Årets största nyhet är att vi för första gången får en riktig julfeelgood översatt till svenska! Hurra för Printz Publishing som levererar Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy. Den ska jag såklart läsa.
 
Men det finns också en hel del godbitar att välja bland för den som vill läsa på engelska. Här är mina favoriter från årets utgivning:
 
All I Want For Christmas - Jenny Hale
Leah ärver sin mormors gamla herrgård i Virginia. Nackdelen är att halva huset ärvs av hennes barndomsvän David, och de är inte överens om att äga huset ihop. Gissar på att det blir lite gnistor framför brasan.
 
A Year And a Day - Isabelle Broom
Tre kvinnor åker till Prag över julen, och alla har mer än kläder med sig i bagaget. Kärlek, skratt och tårar utlovas. Jul i Prag, det kan ju inte gå fel.
 
A Winter Affair - Minna Howard
Eloise är nyseparerad och ser inte fram emot att fira jul ensam. Hennes gudfar erbjuder henne då att komma till Verbier och ta hand om hans gäster. Jul i Alperna, det kan ju inte gå fel. 
 

Marry Me Tomorrow - Carla Burgess

Emily är trött på att hennes mor alltid försöker para ihop henne med olika män så nu har hon lurat i henne att hon redan är gift. Men modern planerar att komma och hälsa på och Emily måste nu hitta en man som kan spela rollen som hennes make. 
 

Mistletoe on 34th Street - Lisa Dickenson 

Olivia har aldrig firat en "riktig" jul, hennes familj har alltid åkt till sol och värme. Men nu blir hon och hennes kollegor fast i New York och hon får uppleva en magisk New York jul med allt vad det innebär. Jul i New York är ett säkert kort när det gäller christmas lit.
 

The Most Wonderful Time of the Year - Joanna Bolouri

Emily har allt - bra jobb, lägenhet, bil, vänner, pojkvän, och hon bor långt borta från sin jobbiga familj som hon motvilligt träffar två gånger om året. Nu ska hon för första gången visa upp sin pojkvän - men då dumpar han henne. Emily ser då till att ta med sig sin jobbiga, något yngre, partygranne Evan som får spela rollen som pojkvän. 
 

Konstaterar också att årets omslagstrend är blåa toner!

 

Utan dig - Pernilla Alm

Bostadsrätt i centrala Stockholm. Bröllopsplaner och tankar på barn. Mikaela och Thomas står i startgroparna för sitt liv tillsammans, när Thomas är med om en klättringsolycka och allt förändras. I känslostormarna efter olyckan flyr Mikaela till ett destruktivt liv i Barcelona för att glömma det som varit.Men verkligheten kommer till slut i kapp.
 
Det är dags för Mikaela att konfrontera sina rädslor och stå för de val hon har gjort. Om inte hon tar ansvar för sin lycka, vem gör det då?
 
Kommentar:

Vad händer när livet tar oss på avvägar och tillvaron slås i bitar på ett ögonblick? Ja, det vet man förstås inte förrän det händer. Man kan föreställa sig, tänka hur man skulle reagera och vad man skulle göra, men egentligen så har man ingen aning förrän man står där med livet i spillror. Själv har jag alltid tänkt mig att om det värsta händer så skulle jag bara kunna ligga i sängen, handlingsförlamad och oförmögen att röra mig och gråta dygnet runt. Men när katastrofen en gång drabbade mig så blev jag så virvlande stark och fokuserad att jag förvånade mig själv. Och det är inte alls säkert att jag bli likadan om jag - gud förbjude - någonsin igen är med om något liknande. Man vet inte förrän det händer.

Mikaela trodde nog inte heller att hon skulle fly från Sverige och sin fästman Thomas när olyckan var framme. Men det gör hon. Hon lämnar allt bakom sig och klipper kontakten med nära och kära. Det gör ont att läsa, man känner hur vilsen Mikaela är och hur hon gör precis allt för att stänga av och inte känna någonting. Men som alla vet, det går inte att fly hur länge som helst. Någon gång måste man konfrontera sina känslor och peta i det där variga och onda såret.

Utan dig är en känslosam och stark historia som berörde mig mycket.

Fakta:Förlag: Hoi förlag
Antal sidor: 254
Utgivningsår: 2015

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Enligt O.