En väktares bekännelser - Elin Säfström

Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte – tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra.
 
I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men eftersom hon är i Norrland på ett särskilt uppdrag, är allt upp till Tilda nu. Ett angrepp av jordvättar i skolans källare hade räckt gott, och när det börjar rapporteras i nyheterna om folk som försvinner är det verkligen för mycket för en femtonåring, med bara en skabbig gammal hund till hjälp (även om han kan lukta sig till magiska överträdelser).
 
I skolan finns dessutom Hakim, killen med världens brunaste ögon. Om han bara inte var helt trollbunden av överjordiskt vackra Natta, som av någon outgrundlig anledning verkar vilja bli vän med Tilda.
 
Kommentar:

Fantasy ÄR inte min grej. Det har jag sagt många gånger, men lika många gånger har jag överraskat mig själv genom att läsa fantasy som jag faktiskt gillar. Jag hade nog aldrig läst En väktares bekännelser om det inte var för att Elin Säfström frågade om jag ville ha ett ex, och jag är glad att jag tackade ja. Det här nordisk folktro, urban fantasy, och helt vanliga tonårsproblem mixade med humor och spänning till en fartfylld och underhållande historia.

Egentligen är kanske själva historien sekundär - det är karaktärerna som gör historien. Jag gillar speciellt Tilda - som är alldeles supervanlig och superovanlig på samma gång. Hon är en femtonåring med allt vad det innebär - men är samtidigt en väktare med pondus som håller ordning på de allehanda udda figurer som befolkar Stockholm. Och däribland finns några oförglömliga karaktärer som Knappeman och Grummegänget som är en samling sköna typer.
 
Den är satt som 12-15 år, men jag skulle nog vilja sänka den gränsen och se den som lika läsvärd även för 9-12-åringarna. I alla fall läser min 10-åring den med förtjusning just nu. (Tanken var att vi skulle läsa den ihop, men tja.. enligt devisen "if you snooze, you lose" så råkade jag läsa ut den på egen hand, jag kunde inte sluta när jag börjat...) Så ja, den är läsvärd även för oss betydligt äldre läsare. Och för oss som inte gillar fantasy...
 
Fakta:
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 283
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Sagan om sagorna och Boklysten
 

The Most Wonderful Time of the Year - Joanna Bolouri

Emily är 38 år, bor i London, och hennes dysfunktionella familj i Skottland ser fram emot att hon ska komma hem över julen. Den här julen är extra speciell eftersom "ungmön" Emily till sin mors stora förtjusning äntligen ska ta med sig en man, pojkvännen Robert. Men, några dagar innan det är dags att åka, så tar det slut.
 
I ren desperation (och i ett alkoholrus) övertalar och betalar hon sin tio år yngre granne Evan, som hon avskyr, att följa med henne och spela rollen som Robert.
 

Det här är otrooooligt rolig läsning! Både Emily och Evan är från början störiga karaktärer, men på resan till Skottland och när de lär känna varandra så ändras också min inställning till dem. Emilys familj är den här klassiska brittiska dysfunktionella och hysteriska familjen som vi ofta ser i den här typen av böcker, helsköna människor. Och nej, det är såklart inte så svårt att lista ut hur det här kommer att sluta, men ett par överraskningar blir det ändå.

Joanna Bolouri jämförs med Mhairi McFarlane, och visst är det åt det hållet tankarna går. Det här är dock inte riktigt på samma nivå. Den stora bristen här är avslutet, som är väldigt forcerat. Allt annat är detaljerat och flyter på men slutet är bara bam-bam-bam. Det gillar jag inte.
 
Hur som helst, det är en väldigt underhållande och rolig jul-lit som fyller sin funktion. (Och tjugo spänn som e-bok på Bokus/Dito är ett fynd!) Jag märker också att jag saknar berättelsen och karaktärerna fast boken är slut, och har gått och funderat på dem i flera dagar nu. Och det händer ju inte alltid. Jag vill stanna kvar i Emilys och Evans värld ett tag till, jag känner mig inte färdig med dem.
 
Fakta:
Förlag: Quercus Books
Antal sidor: 405
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Cold Earth - Ann Cleeves

Cold Earth är sjunde boken i Ann Cleeves Shetlandsserie. Eller, tredje boken i den andra kvartetten. Men alla hänger ihop, man bör läsa dem i rätt ordning: Svart som nattenVita nätterRött stoft Blå gryningDead Water (på svenska Dött vatten), Thin Air (på svenska Tomma luften ).
 
Den här gången, i Cold Earth, börjar det med ett jordskred som sveper med sig en liten stuga som alla tror är obebodd. Men i stugan återfinns liket av en mörkhårig kvinna i röd sidenklänning. Vem är hon? Och vad gör hon där? Jimmy Perez blir nyfiken på kvinnans historia, och när det visar sig att kvinnan inte avled i jordskredet utan har blivit mördad så drar polisutredningen igång och Willow Reeves kallas in från fastlandet.
 

Som vanligt när det gäller Ann Cleeves så serverar hon en mästerlig pusseldeckare. Misstankarna växlar hela tiden under läsningen, men säker det blir man inte förrän på allra sista sidorna. Miljöbeskrivningarna, vädret och omgivningarna är även de mästerliga. Du förflyttas till Shetlandsöarna, till regnet och blåsten och riktigt känner hur du trampar fram i leran.

Jag älskar Jimmy Perez, min favorit av poliser, (OBS bok-Jimmy, inte tv-Jimmy!) och den här gången kommer en lite annan sida av honom fram. Jag är väl inte alldeles förtjust i Willow, men tja... om Jimmy ändå inte kan bli min så är det väl okej att han får henne och blir lycklig. Jag anar att det är ditåt det slutar i nästa bok med temat "eld". Blir det också sista gången vi möter Jimmy Perez? Det återstår att se...
 
Bonustips: Är du nyfiken på att följa i Jimmy Perez spår så kan du göra det virtuellt på sajten Booktrail, Här finns kartor, streetview och länkar till viktiga platser i Cleeves böcker.
 
Fakta:
Förlag: Pan Macmillan
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2016
Första meningen: The land slipped while Jimmy Perez was standing beside the grave.
 
Finns på Bokus och Adlibris.