Drömstigen - Jenny Fagerlund

Journalisten Rebecka har minst sagt många bollar i luften. Arbetet på tidningen tar all hennes tid och energi samtidigt som familjen pockar på uppmärksamhet. Sugen på karriär men samtidigt full av skuldkänslor känns det som att hon aldrig riktigt räcker till. 

När en gammal ungdomskärlek plötsligt dyker upp på jobbet och hennes man tröttnar på hennes ständiga svek hotas allt det hon har kämpat för. Samtidigt visar sig ett anonymt tips till tidningen få större betydelse för karriären än vad hon någonsin kunnat drömma om.
 
Kommentar:
Jenny Fagerlund vann Harlequins författartävling 2014 med Drömstigen. Tvåan i samma tävling var Mitt hjärta går på av Christoffer Holst, som jag tyckte så väldigt mycket om när jag läste den. Kan Drömstigen matcha?
 
Men Drömstigen är en helt annan typ av historia. Det här är mer av en klassisk chick-lit med ingredienser som karriärskvinna i mediebranschen som försöker kombinera yrkesliv med föräldraskap och fritid. Vilket hon inte lyckas särskilt bra med. Rebecka är stressad, inget går som det borde, och det är alltid jobbet som kommer i första hand. Hon har inte tid för familjen eller för sina vänner, alla hennes relationer krackelerar.
 
Rebecka är en självupptagen, tragisk och osympatisk person som jag får noll sympatier för. Det stör mig genom hela läsningen att jag tycker så väldigt illa om henne. Det behöver i sig inte vara negativt med en osympatisk karaktär i huvudrollen, men jag vill ändå hitta något som gör att jag gillar personen och hejar på henne, trots alla brister. Jag hittar inte riktigt det här, jag är bara irriterad. Men en karaktär som väcker känslor är trots allt bättre än en platt figur som lämnar mig oberörd.
 
Det blir en turbulent resa genom Rebeckas relationshaveri, och man vet inte riktigt vad som kommer att hända. Här finns en hel del svärta och allvar, det är inte feelgood rakt igenom. Det är underhållande, och irriterande, men en klart läsvärd debut av Jenny Fagerlund. Jag läser gärna fler böcker av Jenny i framtiden.
 
Fakta:
Förlag: Harlequin
Antal sidor: 317
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.

The Night That Changed Everything - Laura Tait & Jimmy Rice

Jag tyckte väldigt mycket om författarduon Tait & Rices första bok, The Best Thing That Never Happened To Me, som var en underhållande romantisk komedi med hög nostalgifaktor. Sånt som jag går igång på. Nu är de tillbaka med en ny bok, The Night That Changed Everything. Och det här är en bok som verkligen vänder upp och ner på det traditionella formatet.
 
Det här handlar om Ben och Rebecca, det perfekta paret. Ben är den enda kille han vet som gråter i slutet på Titanic - Rebecca är den enda tjej hon vet som inte gör det. Rebecca är en slarver, Ben tycker om att städa upp efter henne. Motsatser i mycket, men de är helt rätt för varandra. Eller?
 
Ett år in i förhållandet så får Rebecca veta något som skakar om henne och förstör den tillit hon haft till Ben, och till sina bästa vänner Jamie och Danielle. En överreaktion i mitt tycke, men ändå en fullt förståelig reaktion, och allt som händer skildras på ett mycket trovärdigt sätt. Relationer är svårt. Det är lätt att sitta utifrån och tycka en massa saker om hur folk ska göra, men det är något helt annat när man i mitt i det. Så allt som händer är väldigt äkta. Och det handlar alltså om att göra slut snarare än att bli ihop. Hur man går från älskare till vänner, och är det så man vill ha det?
 

Både Rebecca och Ben är karaktärer man tycker om. Kapitlen berättas växelvis av dem båda, precis som i Tait & Rices förra bok. Ett bra grepp. Och det är inte bara huvudkaraktärerna som är välskrivna, det gäller genomgående för alla karaktärer, det är ett härligt brittiskt persongalleri där favoriten oundvikligen är Jamie, bästa vän med både Rebecca och Ben.

The Night That Changed Everything är väldigt bra, det är en resa att läsa den. Den är något alldeles extra, och det är helt omöjligt att veta hur och vad som kommer att hända. Det är många överraskningar längs vägen, många skratt och många tårar. Och framförallt väldigt många känslor. Bitterljuv är ett bra ord för att sammanfatta.
 
Fakta:
Förlag: Corgi Books
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Saharasyndromet - Christian Unge

Fem hjälparbetare för Läkare utan gränser blir kidnappade av en terroristgrupp i Sierra Leone. I vansinnesflykt genom öknen pressar kidnapparna sina jeepar och attackeras av militären, och terroristledaren blir dödligt skadad.
 
Kirurgen Martin Roeykens insjuknar längs vägen med hög feber. Hans kollega, Mette Gobanski, får ett ultimatum: Rädda terroristen eller dö. Samtidigt försöker hon hålla sin vän Martin vid liv. När de till slut hamnar i en skola i Algeriet förstår Mette att mardrömmen bara börjat - man använder barn som levande sköldar.
 
Hemma i Stockholm söker Martins dotter Bella tillsammans med Säpo desperat efter ledtrådar som kan ge upplysningar om gisslan.Hon anar inte hur nära svaren finns - eller att hon själv snart ska befinna sig i dramats mittpunkt.
 
Kommentar:
 

Efter Turkanarapporten och Kongospår är Christian Unge tillbaka med en ny "Läkare utan gränser"-thriller. Den här gången är det kidnappning, ebola och terrorister som är i fokus. Jag har inte läst Kongospår men hoppade ändå på Saharasyndromet och det funkar bra, delarna är fristående.

Det här är riktigt spännande, och gisslans utsatthet känns genom boksidorna. Det är svett och skit och stress och press, intensivt och tätt inpå. Och det blir ännu mer nerv när terroristerna intar skolan och barns liv står på spel.
 
De bästa delarna är de som innehåller olika medicinska situationer, jag går igång på det här med operationer och behandlingar under svåra förhållanden. Jag tycker mindre bra om dialogen, den är lite stolpig och saknar det flyt som finns i resten av berättelsen. Och den här Säpo-snubben känns som en väldigt märklig figur. Men det är detaljer i en annars mycket bra och framförallt spännande och actionfylld historia.
 
Jag har förstått det som att Saharasyndromet är tredje delen i en trilogi, men det tror jag inte på. Jag tror nog det kommer fler böcker, gör det inte det så blir jag förvånad. I den här tredje delen är Martin Roeykens visserligen en av huvudpersonerna men han ligger ebolasjuk mest hela tiden. Det vore väl ett snöpligt slut på "sin egen" bokserie om han inte fick ha en aktiv roll i sista delen. Och efter ett sånt här slut så vill man så klart veta vad som händer sen!
 
Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, Tankar från en samlares hjärna och Böcker emellan.