Snövit ska dö - Nele Neuhaus

En grå och regnig novemberdag finner några byggarbetare skelettet efter en ung flicka på den gamla övergivna militärflygplatsen utanför Frankfurt. Kort därefter blir en kvinna nedknuffad från en gångbro vid motorvägen inte långt därifrån.
 
Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein upptäcker snart att spåren efter de båda händelserna pekar åt samma håll, och deras efterforskningar leder till det förflutna. Mer än tio år tidigare försvann två tonårsflickor, Laura och Stefanie, i den pittoreska lilla byn Altenhain. Trots bristen på säkra bevis pekades Stefanies tjugoårige pojkvän Tobias ut som förövare och dömdes till fängelse. Nu är han ute och har återvänt till sitt barndomshem. Där möts han av bybornas fientlighet och misstänksamma blickar – och kanske mer än så. Kvinnan som knuffades från bron visar sig nämligen ha en koppling till Tobias.
 
Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein försöker bringa klarhet i överfallet, men hindras av en mur av tystnad. När ännu en flicka försvinner i Altenheim börjar en häxjakt i byn.
 
Kommentar:

Snövit ska dö är en tysk kriminalroman, något som vi inte är alldeles bortskämda med här i Sverige. Kanske för att vi har så bra deckarförfattare på hemmaplan så vi inte känner oss tvingade att söka utanför landets gränser efter nya stjärnor.

Nele Neuhaus är dock ingen nybörjare - hon har gett ut åtta romaner och publicerats i 25 länder. Och nu är turen kommen till Sverige. Jag var ganska nyfiken på boken - både titel och omslag lockade, och så hade jag hört många lovord om boken. Men jag blev faktiskt rätt så besviken.
 
Först och främst så blir det lite svårt att hänga med när man börjar mitt i en bokserie - det här är alltså den första som översatts till svenska men om jag förstått rätt så är det fjärde boken om samma polisduo. Det finns en massa bakgrundshistorier som vi inte känner till, om familjeförhållanden och annat, och jag får inte så bra överblick som jag hade velat ha. Det märks att man inte hängt med från början,
 
Sen har jag svårt att hålla isär personerna, de olika inblandade, det är många namn som flimrar förbi hela tiden.Och jag som vanligtvis gillar tjocka böcker tyckte att det här var en oändligt lång historia som borde ha tagit slut någonstans halvvägs.
 
Jag har också problem med de många ledtrådarna som slängs ut - som man direkt vet att de har eller inte har betydelse. Det finns författare som är otroligt skickliga på att pytsa ut dem, så att man först i efterhand förstår det. Och så finns det mindre skickliga författare som gör allt för uppenbart.
 
Nu låter det som att jag totalsågar, men det gör jag inte. Det här var helt okej. Jag ställer mig mest förbryllad till de höga betyg som boken har på diverse sajter. Det här är medelmåttigt, mellanmjölk, men ändå helt okej läsning.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 436
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlbiris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna.

Främlingsbarn - Rachel Abbott

När Emma Joseph träffade sin make David, var han en man förkrossad av sorg. Hans första hustru dog när hennes bil körde av vägen, och deras sexåriga dotter Natasha försvann mystiskt från olycksplatsen.

Nu, sex år senare, tror Emma att de lagt de smärtsamma åren bakom sig. Hon och David har byggt upp ett nytt liv tillsammans och har blivit föräldrar till en liten pojke. Men så kommer en främling in i deras liv, och deras värld vänds upp och ned.

Emma känner sig inte längre trygg. Vad hände egentligen med Davids familj? Och varför fruktar hon för sig själv och sitt barn? När en desperat Emma kontaktar sin gamla vän Tom Douglas på polisen för att få hjälp sätter hon allas liv i fara. Snart uppdagas ett nät av svek och lögner som chockar och skakar om dem alla i grunden.
 
Kommentar:

Det här är en spännande historia men jag tycker inte att den är särskilt väl utförd. Karaktärerna ger mig ingenting och jag har svårt att engagera mig särskilt mycket i vad som händer.

Historien drar iväg lite väl mycket också, jag kan inte köpa allt som händer, och polisarbetet känns inte alldeles trovärdigt. Men visst är det spännande, det är en underhållande spänningsroman i samma anda som Harlan Coben och Linwood Barclay, fast jämför inte med Coben och Barclay när de är i toppform.
 
Om jag skulle sätta betyg så är det här en typisk trea. Det roar för stunden men inte mycket mer än så.
 
Fakta:
Förlag: Stimpla Publishing
Antal sidor: 325
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Hjälp vad ska jag göra med räkorna - Thomas Järvheden

Thomas Järvheden säger så här om sin bok "I ett helt år satt jag vid floden av diskussionstrådar och vaskade fram guldkorn." Och då tänker jag, what? Den här boken känns snarare som ett latmans-hopplock av diskussioner som kommer upp när man googlar på "best of familjeliv" eller liknande. Med all respekt så hade jag kunnat googla fram innehållet till den här boken på en eftermiddag, eller en helg i alla fall.
 
Dessutom är flera av inslagen i boken författade av signaturen ANOF som är ett legendariskt familjelivs-troll (eller inte riktigt frisk), och flera trådar har dessutom många år på nacken och man har läst dem förut på diverse humorsajter. Det känns lite som att den här boken är skriven av någon som aldrig besökt familjeliv.se för någon som aldrig besökt familjeliv.se.
 
Inte för att jag är någon familjelivsexpert själv, långt ifrån, men man hamnar ju alltid där när man googlar på en fråga, vilken den än är. Familjeliv eller Flashback har svaren på allt. Och alltid när man (jag) klickar in på en tråd så fastnar man (jag). Jag klickar vidare och läser den ena diskussion efter den andra och det slutar alltid med att jag tänker "Folk, alltså!" och stänger ner. Så visst finns det material att ösa ur - en oändlig, aldrig sinande, ström av trådar.
 
Men latmansfaktorn och reprisfaktorn till trots - underhållningsvärdet är högt, jag skrattar massor. Det är väldigt kul, och äckligt, men mest kul. Och Järvhedens egna kommentarer till trådarna gör det hela ännu roligare.
 
Fakta:
Förlag: Roos & Tegnér
Antal sidor: 142
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.