Bländad - Petra Holst

En helt vanlig januaridag rullar en flyttbil in i den skånska villaidyllen. Och för Liv börjar mardrömmen. Den nya grannen är Malena, Livs ungdomsvän. Charmig, vältalig och karismatisk. Precis som då de umgicks under gymnasietiden.
 
Men Liv är fast besluten att aldrig mer släppa in Malena i sitt liv. Hon försöker undvika henne, men det gör bara allting värre. Snart förvandlas Liv återigen till en fluga som sprattlar i Malenas nät. Den trygga vardagen faller i bitar, grannarna i kvarteret börjar titta snett på henne, hon tappar fotfästet på jobbet och till slut vet hon inte ens om hon kan lita på sin egen man.
 
Kommentar:

Bländad beskrivs som en klaustrofobisk och spännande relationsroman, men jag skulle vilja snäppa upp det till en relationsrysare. För här rör vi oss på de riktigt mörka och otäcka avigsidorna av våra relationer.

Livs vardagliga liv skakas om när den nya grannen flyttar in. Hon vill verkligen inte ha något med sin gamla vän Malena att göra, men det är det ingen annan som förstår. Malena är ju så trevlig, eller? Det bubblar och fräser under ytan, som läsare förstår man mer än Liv och alla andra, men man känner sig ändå inte säker på någonting. Balansen och makten skiftar sakta men säkert, och vem är det som är galen egentligen?
 
Det här är en välskriven och skickligt uppbyggd historia, Det är lika trovärdigt som skrämmande. Den trevliga och välbekanta villaidyllen är en miljö som vi alla kan relatera till och gör det hela ännu mer skrämmande. Det som händer, skulle kunna hända på riktigt. Trygghet och utsatthet på samma plats är obehagligt.
 
Jag har inte läst Petra Holst tidigare, och nu undrar jag lite hur jag kunnat missa henne? Det här är himla bra!
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 367
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 

Det lilla bageriet på strandpromenaden - Jenny Colgan

Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. En konkurs senare är hon alldeles ensam och när hon flyttar till ett rum ovanpå ett nedlagt bageri i en fiskeby återupptar hon sitt största intresse. Snart sprids doften av hennes nybakade bröd över strandpromenaden. Givmilt delar hon det med en skadad lunnefågelunge och de nyfunna vännerna, fiskaren Tarnie och hans besättning.
 
Pollys buttra hyresvärdinna driver ortens bageri, men hennes bröd blir sämre för varje år som går, och hon känner sig hotad när allt fler föredrar Pollys bröd. Fast besluten att nå dit hon vill utan att trampa på någons tår tar Polly små men lyckosamma steg framåt. Och när hon får kontakt med den hemlighetsfulle biodlaren Huck och hans stormrike vän Reuben tar ett nytt kapitel i hennes liv sin början.
 
Kommentar:

Det lilla bageriet på strandpromenaden är en bok som många talat varmt om, och efter att ha läst den så förstår jag inte alls varför. Det här är inget annat än en vuxenifierad barnbok. Det här är enkelt och naivt, och inte särskilt välskrivet. Det är korkade karaktärer, en korkad handling, och det finns ingen som helst kemi eller attraktion mellan Polly och hennes män. De håller handen. Sen är de typ ihop. Rodnar lite, som fjärdeklassare. Barnbokskyskt. Och sen pratar han inte med henne på flera veckor. Och Polly förstår ingenting. Hon bara bakar bröd och finner sig i allt. Det blir inte mer kemi med nästa snubbe heller. Och Polly fattar fortfarande inget. Och den där lunnefågeln? Det är så töntigt så jag dör.

 
Jag hatar det här. Det är så dåligt. Men en uselt skriven bok kan ändå vara någorlunda underhållande när hjärnan absolut inte orkar med något annat. Jag läste trots allt ut den. Fast om man då gillar isolerade små byar och caféer läs då hellre exempelvis Ali McNamaras Breakfast at Darcy´s som är betydligt bättre och mindre fånig.
 
Fakta:
Förlag: Massolit
Antal sidor: 410
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Västmanländskans bokblogg

De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg

Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd - han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas.

De kallas "bacha posh" - flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja.
 
Kommentar:

Den här fascinerande reportageboken av journalisten Jenny Nordberg kan vara sommarens bästa läsning, trots att sommaren knappt ens har börjat. Det här är grymt bra! Här skildras en verklighet som jag inte kände till att fanns, och det på ett mycket intressant och lärorikt sätt.

 Att Afghanistan är världens sämsta land för kvinnor är nog ingen nyhet. Mödradödligheten är hög, medellivslängden ligger på 44 år, och det finns ingen frihet. Här är det männen som kontrollerar, männen som bestämmer, och kvinnans enda värde ligger i att föda en son, eller flera, till den make man kanske delar med flera andra fruar. Så det är egentligen inte så konstigt att flickorna och kvinnorna drömmer om att vara män istället. Att man utser en av sina döttrar till att bli pojke. Klippa hennes hår och klä henne i pojkkläder så att hon ska få uppleva några år av frihet, att klättra i träd och spela boll, och att springa ärenden och tjäna pengar åt sin familj. Dessutom höjs hela familjens status om det finns en son i huset.
 
Men vad händer med de här flickorna som levt som pojkar ända fram till puberteten? En del fortsätter att leva som pojkar och vara lite "konstiga i huvudet", andra går tillbaka till ett liv som flicka, men hur påverkas de? Det är något som Jenny Forsberg utforskar i den här boken. Hon har träffat flera familjer som på olika sätt har erfarenhet av "bacha posh"-fenomenet, och deras berättelser är väldigt intressanta att få ta del av.
 
Det går att dra paralleller till vårt eget samhälle och strukturer, och hur det sett ut historiskt i vår del av världen. Trots att vardagen i Afghanistan är långt ifrån vår egen verklighet så finns det också mycket som inte är så väldigt annorlunda. De förklädda flickorna i Kabul är både fascinerande och lärorik läsning.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feministbiblioteket