Tala är guld - Cammie McGovern

Amy som är född med cerebral pares kan varken gå utan rollator, prata utan en voice box, eller kontrollera sina ansiktsuttryck. Matthew är svårt plågad av tvångssyndrom, med upprepade tankemönster, neurotiska ritualer och förlamande rädsla. I ett desperat behov av att bryta sin isolering och nå ut till världen är Amy och Matthew mer lika än någon kunnat ana, allra minst de själva. 

När Amy övertalar sina föräldrar att anställa en jämnårig elev som assistent under sista året i high school, kastas de två tonåringarna in i varandras liv. Medan de umgås med varandra, börjar en trevande vänskap snart blomma ut till något som ingen av dem kunde ana.
 
Kommentar:

Tala är guld handlar om två annorlunda ungdomar - som egentligen inte är mer annorlunda än någon annan. När Matthew blir Amys assistent bygger de sakta upp en vänskap. Men det är inte bara Matthew som hjälper Amy, utan de hjälper varandra att navigera sig fram under skolåret.

 Jag blev inte sådär jätteförtjust i karaktärerna som jag borde bli, Matthew går in i hjärtat men jag fastnar inte riktigt för Amy. Själva historien är charmig, även om det barkar iväg lite för mycket mot slutet. Budskapet är fint - se bakom ytan och allt det där. Nog så viktigt, så bara därför är det en bok jag kommer att sticka i händerna på alla tonåringar som kommer i min väg. 
 
"John Greens Förr eller senare exploderar jag möter Rainbow Rowells Eleanor & Park", står det på baksidan och den nosar väl någonstans i samma fåra. Mer Rowell än Green i alla fall, det finns inget av John Greens stil och känsla i den här boken tycker jag. Det betyder i sin tur att huvudpersonerna är mer "verkliga", inga drömkaraktärer och inget strössel med metaforer. Något som vissa förmodligen bara ser som ett plus.
 
Fakta:
Förlag: Constant reader
Antal sidor: 274
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går.., Prickiga Paula, Böcker & sånt och Fiktiviteter

Nattfilm - Marisha Pessl

Skräckfilmsregissören Stanislas Cordova har inte synts offentligt sedan 1977. För fansen är han en mörkrets överstepräst, onåbar och gåtfull. När hans dotter Ashley Cordova hittas död framställs händelsen som ett självmord, men journalisten Scott McGrath anar oråd och börjar gräva i vad som har hänt. Förra gången han försökte närma sig familjen slutade det i en privat katastrof. Nu sugs han återigen in i en jakt som för honom allt längre in mot det kraftcentrum som är Stanislas Cordova.
 
Bilder, illusioner, speglar: varje gång han fått upp en dörr tycks den smälla igen bakom honom. Scott har redan förlorat allt och det enda som kan ge honom upprättelse är att få reda på sanningen. Även om det kräver att han möter sitt eget mörker.
 
Kommentar:

Jag fullkomligt älskade Marisha Pessls förra bok, Fördjupade studier i katastroffysik, så jag har varit lite nervös inför att läsa Nattfilm. När den kom ut både hyllades och sågades den, så den hamnade i det där facket "läses senare" och sedan glömdes den bort av mig. Tills nu. Och vilken läsresa det var!. Nattfilm är sommarens stora behållning.

Det här en bok med extra allt. Det är först och främst en väldigt lång berättelse på 647 sidor, och det händer mycket på sidorna. Insprängt finns också olika tidningsartiklar, foton och annat, för att illustrera känslan av att det händer på riktigt och att Stanislas Cordova är en verklig person. Själva handlingen rör sig från hårdkokt noir, kioskdeckare, mysterium, spökhistoria; i miljöer som privata klubbar, hemliga gods och mentalsjukhus; med inslag av humor, skräck och svart magi. Ja, det skulle kunna bli en riktig soppa. Men det är en magisk soppa! Jag sitter som förtrollad från första sidan till sista.
 
Det enda, enda, som avhåller mig från att ge Nattfilm full pott är att jag är lite besviken på slutet. Det är inte alls ett dåligt slut, det är bara att jag hade förväntat mig något mer. En större final efter hela den här långa resan. 
 
Jag är djupt imponerad över Marisha Pessl och hennes förmåga att bygga upp sådana här snillrika och komplexa men samtidigt läsvänliga historier. Nu ser jag fram emot bok nummer tre från hennes kreativa hjärna. Och den kommer garanterat inte att hamna i min "läses senare" hög.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 647
Utgivniningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Maddes bokblogg, Bokomaten och Fantastiska berättelser

Härifrån till verkligheten - Eva Rydinger

Den heta sommaren går in i augusti. Medan Marianne kör hemåt över den skånska slätten, vänder dotterns plan tillbaka mot Stockholm. Semestern är slut och Marianne kan pusta ut. Nu stundas äntligen egentid och den vardag hon lärt sig att älska.

I Stockholm landar Karin och våndas inför hösten. Författardrömmarna rasar in på förlaget och i hjärtat skaver hemligheten om makens bortgång. Men en tanke har börjat ta form kring mammans sjuttiofemårsdag. Ett övertagande av hennes skånelänga kan vara chansen till den nystart hon så väl behöver.

Så öppnar Marianne dörren för en rörmokare. Hon hamnar i ett tvärdrag av känslor och tankar. Bor hon egentligen i sin dotters barndomshem eller bor hon i sitt eget vuxenhem? Varför hade hon aldrig valt, utan bara låtit saker ske? När födelsedagen kommer har både mor och dotter med sig överraskningar till festen.
 
Kommentar:

Jag måste börja med att hylla det lilla förlaget Ordberoende förlag som gång efter annan överraskar mig med sina små pärlor. Allt jag har läst har varit bra, så även den här gången.

Det är som en liten bit av verkligheten att läsa den här romanen som fokuserar på relationen mellan mor och dotter. Både Marianne och hennes dotter Karin lever i sorg efter att ha förlorat sina män. Eller, Marianne lever inte så mycket i sorg. Det har gått femton år sedan hennes make gick bort och ett äktenskap som inte var särskilt bra tog slut. Karins sorg har gått över till något annat, en osund besatthet av den bortgångne mannen, och hon sätter gärna sig själv som normen för hur man ska sörja.
 
Även om man inte har förlorat en make så finns det mycket att relatera till och känna igen sig i. Det här är en väldigt fin historia, om kärlek, försoning och mod, som lämnar en både tårögd och varm i hjärtat.
 
Fakta:
Förlag: Ordberoende förlag
Antal sidor: 267
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Erikas bokprat, Läsresan och Kulturkollo.