Villette - Charlotte Brontë

Efter en familjekatastrof måste föräldralösa Lucy Snowe ta sig fram bäst hon kan, i ett 1800-talets London, utan annat skyddsnät än den sista lönen från ett arbete som sällskapsdam åt en äldre kvinna som nu avlidit. Slumpen tar Lucy ombord på en båt till kontinenten och till Villette, där hon lyckas få anställning som lärarinna i engelska på en flickskola.
 
Ständigt övervakas hon av skolans intriganta förestånderska. Som protestant betraktas hon med misstänksamhet i den strängt katolska kultur som präglar platsen. Ändå är det här Lucy söker ett hem åt ett känsligt men tåligt hjärta – fostrat av besvikelser, den ena hårdare än den andra.
 
Kommentar:

Charlotte Brontë är väl mest känd för Jane Eyre, men det är många som hävdar att Villette är en betydligt bättre historia. Där är jag benägen att hålla med - det är en bättre bok, men det betyder inte att jag tycker bättre om den.

Villette är en historia som smyger sig på dig. Den är mörk och präglad av ensamhet. Den är inte så direkt och lättillgänglig. Den smyger sig på dig, precis som huvudpersonen Lucy Snowe.

Lucy Snowe är en av de mer fascinerande huvudpersoner jag stött på. I den betydelsen att hon avslöjar så lite om sig själv, och ändå vet man som läsare så mycket om henne och kommer henne så nära. Hon är stark och målmedveten - och samtidigt en skuggfigur. Hon älskar - men samtidigt är hon sval. Hon håller garden uppe, hon avslöjar ingenting - och ändå vet man allt. Lucy Snowe är en skickligt gestaltad karaktär, med så många lager och hemligheter, och inte helt okontroversiell. Jag gissar att en och annan läsare reagerade starkt på hennes "moderna" tankar och känslor när boken kom ut 1853.

Charlotte Brontë arbetade en tid som lärare på en internatskola i Bryssel, och hennes egna erfarenheter utgör grunden till Villette. Hon blev förälskad i en gift lärare på skolan, Monsieur Héger, och hon skrev många brev till honom efter att hon återvänt till England. Många tror att karaktären Monsieur Paul Emanuel är nära baserad på Héger.

Fakta:
Originaltitel: Villette
Förlag: Modernista
Antal sidor: 591
Utgivningsår: 2015 (1853)

Finns på Bokus och Adlibris.
 

The Olive Branch - Jo Thomas

Har du nån gång druckit för mycket Prosecco och impulsbudat hem någonting från eBay? Det är precis vad Ruthie gör. Hon har nyligen separarerat från Ed, den gemensamma lägenheten är såld, och hon står inför att flytta hem till mamma när den perfekta tillvaron uppenbarar sig på skärmen framför henne. En olivgård i Puglia är till salu, och med ett snabbt klick blir Ruthie den nya ägaren.
 
Hon åker ner, på vinst och förlust, och hamnar mitt i en italiensk familjefejd. Gården hon köpt ägdes av släktens överhuvud och såldes av honom precis innan han dog. Något som ingen i släkten hade en aning om. Ruthie tas inte direkt emot med öppna armar men hon är fast besluten att göra det bästa av situationen.
 
Det här är skön januariläsning, de italienska miljöerna är så fint beskrivna att det nästan känns som en minisemester bara att läsa boken. Rad efter rad med olivträd, pittoreska miljöer, en trullo, italiensk mat och förstås prima olivolja. Jag gillar Ruthie, och geten Daphne som kom på köpet med gården. Här finns humor och värme och såklart romantik i en visserligen förutsägbar historia men vikten av verklighetsflykt ska inte underskattas. Om jag googlade på "hus i Italien" efter läsningen? Japp.
 
Fakta:
Förlag: Headline Review
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
 

De vackraste - Karin Slaughter

Alla har hemligheter. Vissa är bara mer brutala än andra. Hennes man blir kallblodigt mördad. Hennes syster är spårlöst försvunnen.
 
När Claire börjar nysta i det förflutna förstår hon att livet hon levt aldrig varit på riktigt, och att hennes man inte var den hon trodde. Snart inser hon att sanningen är grymmare än hon någonsin kunnat föreställa sig.
 
Kommentar:

För några år sedan läste jag Fraktur, andra boken i Karin Slaughters Will Trent-serie. Jag tyckte riktigt mycket om den boken, men sedan glömde jag bort henne. Jag tror att böckerna slutade översättas till svenska.

Men nu är hon alltså tillbaka på svenska, med thrillern De vackraste. Inte en Will Trent utan en fristående. Någonstans önskar jag att jag inte hade läst den här boken, och därmed sluppit solka ner bilden av Karin Slaughter som en bra författare. Det här är riktigt uselt.
 
Det är mycket våldsamheter, äcklig och vidrigt, men det är vidrigt för sakens skull. Det är så konstruerat och utstuderat. Jag är inte särskilt känslig för att läsa våldsamheter men det här blir bara äckligt. Karaktärerna är också totalt oengagerande och dåligt skrivna. Jag skiter i om dom lever eller dör. Det är inga aha-smarta twister utan det är suck och stön-twister. Det är som en c-thriller. Eller som en c-variant av Gillian Flynn. 
 
"Över 30 miljoner sålda böcker". Ja då förväntar jag mig faktiskt lite mer. Skräp säger jag bara.
 
Fakta:
Originaltitel: Pretty Girls
Förlag: Harper Collins Nordic
Antal sidor: 484
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Kulturloggen och Maddes bokblogg