Snögloben - Amanda Hellberg

När Maja Grå och hennes kollegor vid polisens speciella insatsstyrka anländer till Wytham Hall utanför Oxford anar de inte vad som väntar dem. Allt de vet är att en man hittats död under ett bröllop.
 
Det kraftiga snöfallet isolerar såväl utredare som gäster på slottet och Maja känner ett starkt obehag i den kusliga miljön. Utredningen blir allt mer komplicerad och snart inser de att det finns kopplingar till olösta mord i det förflutna.
 
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Döden på en blek häst, och jag tyckte nog ännu mer om Tistelblomman, och med Snögloben förväntade jag mig ännu en spännande bok om Maja Grå. Men. Vad. Hände? Det här är farligt nära skitdåligt.

Det jag stör mig mest på är trovärdigheten. Det blir rent löjligt. Allt från till hur polisarbetet går till och hur Maja kan glida in och ut och göra små förhör i en allvarlig mordutredning till hur man kan bli så insnöad att inga räddningsfordon kommer fram (men huvudrolls-poliserna kommer så klart fram). Och varför slutar man leta efter en försvunnen unge?
 
Det som var unikt och annorlunda från Amanda Hellbergs tidigare böcker har nästan helt gått och gömt sig. Att det blir mer deckare och mindre övernaturligt stör mig inte så mycket i sig, det är mer att det är så dåligt gjort.  Det känns ologiskt, otroligt och allmänt oskönt. Amanda Hellberg kan så mycket bättre.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 283
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Carolina läser..., Malins bokblogg, Bokhora, Beroende av böcker och Mysterierna...
 
 

Alla delar av dig - Charlotta von Zweigbergk

När Elenya klär av sig för att ta ett dopp i havet med Simon har det större betydelse än vad någon annan förstår. Ingen har fått se henne naken sedan olyckan. Simon har bjudit ut sju personer till en skärgårdsö. Han säger att han forskar om organdonationer och att det är viktigt att de alla är där tillsammans. Men Simon bär på en stor hemlighet. Något som de andra märker utan att förstå vad han vill med vistelsen på ön.
 
Kommentar:

Alla delar av dig är crazymakaber feelgood. Skruvat, obehagligt, känslosamt om livet, döden och kärleken. Och vad som händer sen.

Det handlar om Simon som forskar på ett halvskumt projekt där han bjudit in sju personer för att tillbringa helgen på en skärgårdsö och samtala om sina organdonationer. Det sägs inte rakt ut förrän senare i boken, men jag tycker det framgår rätt tydligt ändå så jag spoilar nog inget när jag säger att de här sju personerna alla fått organ från Simons döda flickvän Charlotta.
 
Det blir ett lite makabert pussel att tänka sig, att alla de här personerna lever tack vare en och samma person. Ingen av dem vet om det, men nu är de alla samlade på samma ställe. Vad händer då?
 
Simon har byggt upp så mycket kring den här helgen. Han har jobbat i åratal, tagit till alla möjliga metoder för att få tag i sekretessbelagda uppgifter, och man riktigt känner hans sorg och desperation som ligger farligt nära gränsen för galenskap och sammanbrott. Det är nu eller aldrig, inget kan gå fel. På något sätt kommer han att få uppleva Charlotta igen. Men det blir såklart inte riktigt som han tänkt sig.
 
Jag tycker mycket om den här boken, den är minst sagt annorlunda. Den är också - medvetet eller omedvetet - ett inlägg i debatten om organdonationer. Den som inte fyllt i sitt organdonationskort, på grund av lathet eller oförmåga att ta ställning, tror jag får en spark i baken att faktiskt fylla i de där uppgifterna. Och bara det är ett gott betyg. 
 
Och vilket snyggt omslag sen, fint formgivet av Michael Ceken.
 
Fakta:
Förlag: Ordberoende förlag
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Simon märkte att han tänkte på alla inbjudna som kroppsdelar istället för personer med namn.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Ebbas bok - Maria Gustavsdotter

När Bohuslän i februari 1658 blir svenskt växer missnöjet mot det nya styret. Livet är hårt för de många fattiga bohuslänningarna.

I Morlanda prästgård bor Ebba kvar. Hennes äldre systrar har sedan länge lämnat hemmet och även Ebba drömmer om ett annat liv. Hon vill komma bort från den virriga styvmodern och bort från den skrämmande prästen Jostein Erlendsen som envisas med att de ska gifta sig. Ebba använder sin sjukdom som ursäkt och tillbringar dagarna vid vävstolen, bara där känner hon sig lycklig. Så småningom inser Ebba att hon är förälskad men föremålet för hennes kärlek är redan gift...
 
Kommentar:

Jag älskade Ulrikas bok och jag älskade Katarinas bok, så förväntningarna var höga inför den tredje och avslutande delen i trilogin om prästdöttrarna.

Ebbas bok är, precis som de två tidigare, en bok att svepas in i. Man flyttas tillbaka till 1600-talet. Det är tyger, kläder, vävar, maten, drycken, arbetet och vardagslivet. Det är många ålderdomliga detaljer och uttryck som skänker liv till berättelsen. Eller vad vet jag egentligen, jag är ingen historieexpert, men det känns i alla fall passande för tiden.
 
Jag tycker mycket om Ebbas bok, men jag tycker samtidigt att det är den sämsta i raden. Det är mycket som ska berättas. Dels Ebbas egen historia, men även Ulrikas och Katarinas vidare liv behöver det berättas om, så det är många händelser och personer som ska samsas på de 365 sidorna. Ändå känns det ibland som att det står och stampar och att inte mycket händer. Det är många personer, bifigurer, som inte är intressanta och egentligen inte tillför något nytt till handlingen. De tar bara plats.
 
Trots att jag är något besviken på Ebbas bok så är den ändå riktigt bra. Den här trilogin om prästdöttrarna på Morlanda har blivit en favorit hos mig. Jag är lite ledsen nu när serien är slut. Kan man inte tänka sig en fjärde bok? Jag är inte färdig med den här prästfamiljen och jag hoppas att Maria Gustavsdotter inte heller är det.
 
Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 365
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Västmanländskans bokblogg.