Bokslut 2016

Årets sista dag är här, och det är dags att göra det sedvanliga bokslutet. 88 böcker har jag läst och bloggat om. Lägsta siffran på länge. Men jag har läst en hel del ändå, 35 böcker till som jag inte har bloggat om så sammantaget är det ett väldigt bra läsår med 123 lästa böcker.
 
Det här är årets mest minnesvärda läsning:
 
Årets feelgoodpärlor var Who's That Girl av Mhairi McFarlane (Mhairi toppar alltid den här ligan),  Mindfulness för losers av Christoffer Holst och The Night That Changed Everything av Laura Tait & Jimmy Rice.
  
Årets spänning var Kalldrag av Markus Sköld och Vänd dig inte om av Tove Alsterdal.
 
Årets ungdomliga var Jag ger dig solen av Jandy Nelson och Sedan du försvann av Morgan Matson.
 
Årets rysligaste var  Flickorna av Emma Cline.
 
Årets krimromaner var Ugglan dödar bara om natten av Samuel Björck, Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson och Den som glömmer av Arnaldur Indridason. 
 
Årets mest lärorika var De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg 
 
Årets äventyr var Endurance: Shackleton's Incredible Voyage av Alfred Lansing
 
Årets bästa var också Störst av allt av Malin Persson Giolito, Stora små lögner av Liane Moriarty, Versioner av oss av Laura Barnett och Simma med de drunknade av Lars Mytting.
 
Gott nytt läsår!

Allt som blir kvar - Sandra Beijer

Mitt under brinnande juli gör Matildas pojkvän slut. Kvar är hon, i en öde lägenhet. Vem är hon, utan honom? Matilda måste fylla tomrummet och bästa vännen Miron tar henne under sina vingar. Han lovar att bedöva smärtan med nya äventyr.
 
Tillsammans ska de rida ut sorgen, explodera i natten. Men hur långt kan man egentligen gå och vilka är Mirons verkliga motiv? Och när vet man om man mår bättre eller inte längre känner något alls?
 
Kommentar:

Jag kan bara inte med den här typen av huvudpersoner: "Det är såååå synd om mig för min kille har gjort slut, jag käääänner så mycket och jag känner ingenting aaaalls och det är jag, jag, jag och jag skadar mig själv så känns det lite bättre fast det göööör ju inte det och jag är så tom och går sönder och bara min kille kommer tillbaka så blir allt bra igen." Not. Det är så tragiskt. Och ännu mer tragiskt om det här är verkligheten och igenkänning? Måns Wadensjö skrev i SvD: "En både romantisk och realistisk skildring av hur det är att vara ung i Stockholm." 

Fy fan för att vara ung i Stockholm om det är så. Jag vill tro att det här bara är en tiondel av att vara ung i Stockholm. Jag hoppas att det finns en liten, liten klick som känner igen sig i Matilda. Och jag hoppas att Matilda och alla Matildor där ute lyckas hitta styrkan i sig själva, vågar tro på sig själv, och inte måste söka någon annans bekräftelse hela tiden eller går sönder så fort ett förhållande går sönder. För annars kommer vi att översvämmas med vuxna kvinnor som går runt och beter sig som Lena Anderssons Ester. Och så kan vi inte ha det. 
 
Nej, det här en rätt så tröttsam historia. Jag har förstått att många hyllar den och framför allt hyllar Sandra Beijers språk. Visst griper det tag ibland, språket är bättre än själva handlingen. Allt som blir kvar lämnar just ingenting kvar hos mig.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 206
Utgivningsår: 2016
Första meningen: Jag står kvar i korsningen med mobilen i handen när skärmen släcks.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Old adult reads young adult, Nellons bokblogg och Sagan om sagorna.

Vi två - Andy Jones

Fisher och Ivy har bara varit ett par i nitton dagar. Båda har haft förhållanden tidigare, men de vet båda två att det är annorlunda den här gången: De är ämnade för varandra. Att de egentligen vet väldigt lite om varandra känns mindre viktigt.
 
Men under det kommande året, en period då deras liv förändras oåterkalleligt, upptäcker Fisher och Ivy att det är en sak att bli förälskad och en helt annan att fortsätta vara förälskad.
 
Kommentar:

Vanligtvis så brukar böcker sluta där den här boken börjar. En kärlekshistoria tar slut när de lyckliga tu får varandra – men det är ju egentligen då det intressanta börjar. Allt det där som kommer sen, när man börjar lära känna varandra på riktigt och de rosenfärgade glasögonen tas av. Och här får vi alltså vara med på den resan. 

Länge känns det som en klassisk lad‐lit, skriven med humor och lagom mycket grabbighet. Dialogen är rolig och sidokaraktärerna likaså. Men så PANG så vänder historien och det blir något annat. Något mer. 
 
Här finns väldigt mycket känslor – glädje, sorg, irritation, frustration men också äkthet och värme, och fint skildrade relationer. 
 
Vi två rekommenderas till läsare som tyckte om En dag, och det kan jag hålla med om. Böckerna är inte lika, men det finns en känsla som går igen. Personligen tycker jag Vi två är bättre eftersom den kan jag lägga ifrån mig med en bra känsla i hjärtat, och jag känner mig inte blåst som jag gjorde efter En dag.
 
Vill man läsa förhistorien till Vi två, där Fisher och Ivy träffas, så heter den Girl99 (finns inte översatt och jag har inte läst den)
 
Jag har läst boken på engelska: Two of Us.
 
Fakta:
Originaltitel: The Two of Us
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 303
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Fru E:s böcker, Boktok73.