The Unseeing - Anna Mazzola

Det är London, 1837. Sarah Gale har dömts till döden för delaktighet i ett mord. Den mördade kvinnan, Hannah Brown, skulle gifta sig med Sarahs före detta älskare James Greenacre. Greenacre har dömts till döden för att ha styckat kroppen och spridit ut kroppsdelarna över hela staden. Ingen tror att Sarah är oskyldig. Alla tror att hon har mördat sin rival.
 
Edmund Fleetwood är advokat och anlitas för att undersöka Sarahs fall närmare. Han har ont om tid på sig att försöka bringa klarhet i fallet och rädda Sarah undan hängning. Men Sarah vägrar hjälpa till. Hon vill inte berätta vad som hände. Hon säger inte mer än nödvändigt. Vad är det Sarah döljer? Pusslet går inte ihop. Var finns sanningen?
 
The Unseeing är en roman, men den är baserad på en verklig händelse. Mordet på Hannah Brown, eller "the Edgeware Road murder" som det också kallas, blev mycket uppmärksammat när det skedde. Det är extra kittlande när det är ett äkta mordfall i botten på den här historien.
 

Och det är ett både snårigt och spännande mysterium som rullas upp. Tempot är långsamt, man förstår hela tiden att det är något skevt, men man vet inte varför eller hur allt hänger ihop. De sista hundra sidorna är väldigt bra, och det som verkligen gör att boken lyfter. Det, och att det finns ett äkta mordfall i botten.

Jag tycker också om karaktärerna. Speciellt Edmund Fleetwood. Han är klämd mellan sin far och sin fru, han brottas med sina egna demoner, och försöker samtidigt rädda Sarahs liv och sin egen karriär. Han är en välgestaltad person. Även miljöbeskrivningarna, det skitiga viktorianska London är också de mycket välskildrade. Det finns en speciell stämning över hela berättelsen som tilltalar mig.
 
En stark och fängslande debutroman av Anna Mazzola.
 
Fakta:
Förlag: Tinder Press
Antal sidor: 358
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris

Butcher's Crossing - John Williams

Det är 1870-tal, och Will Andrews, som studerar vid det prestigefyllda Harvard, hoppar av universitetet för att ”go west”. Han längtar efter vidderna och den öppna himlen, att lära sig något som inte står i böcker. Han hamnar i det lilla samhället Butcher’s Crossing – knappt mer än en gata med en saloon och några hus, mitt ute i ingenstans i Kansas. Där får han höra om de jättelika buffelhjordar som bara väntar på att skjutas av och föra med sig svindlande rikedomar när pälsarna sålts.
 
En expedition bildas, Will satsar allt han har och männen ger sig av för att kämpa mot ökenhetta och vinterköld, med hopp om att återvända i triumf. Ett hopp som sätts på svårare prov än de kunnat ana.
 
Kommentar:

John Williams är författaren till den så hyllade Stoner som ungefär alla utom jag läste härom året. Det kändes inte som att den föll mig i smaken, men det gör däremot Butcher's Crossing. Jag är otroligt svag för vilda västern äventyr, och jag är minst lika svag för överlevnadshistorier av typen människa vs naturen/sig själv. Det här är en så manligt manlig historia att jag riktigt känner hur testosteronproduktionen och skäggväxten drar igång när jag läser.

Det börjar långsamt, och det tar ett tag innan jag kommer in i handlingen. De första hundra sidorna är en transportsträcka fram till att deras expedition drar igång och färden till den hemliga dalen, fylld till brädden av buffel, inleds.
 
Miller, som leder expeditionen, är besatt av bisonoxarna likt en kapten Ahab besatt av Moby Dick. Och det sätter sin prägel på jakten. De fyra männen deltar i expeditionen av olika skäl och på olika premisser, och dynamiken förändras allt eftersom tiden går.
 
Buffelslakten är brutal, det gör ont att läsa. Det är inte jakt, det är slakt. Men lika brutal och osmaklig som historien bitvis är, lika vacker och eftertänksam är den på andra ställen. Slutet, hela upplösningen, det är faktiskt helt briljant.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2015 (1971)
Antal sidor: 331
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Män som läser.

Kalldrag - Markus Sköld

För drygt sextio år sedan sprängde gruvarbetaren Pär Klang in sig i en grotta under Lyktberget. En kraft som ingen kunnat föreställa sig släpptes lös med fasansfulla följder.
 
Bara en bit från det nedlagda gruvhålet vid foten av berget flyttar Therese och John in i direktörsvillan med sin lilla dotter. John har fått chansen att bli vd för bruksorten Gränshammars stålindstri och Therese, som tröttnat på sitt jobb som ekonom, ser en möjlighet att byta riktning i livet.
 
Men medan Therese blir alltmer ensam och vilsen i sin relation till John och i sitt försök att hitta sig själv, börjar märkliga saker hända i huset. Samtidigt dras Therese till mystiken kring gruvan och det blir alltmer tydligt för henne att hon måste söka svaren i historien innan den upprepar sig.
 
Kommentar:

Det har kommit flera spännande och läsvärda svenska skräckromaner de senaste åren, där man också vävt in folktro på ett lyckat sätt. Jag tänker speciellt på Stefan Spjuths Stallo och Frida Andersson Johanssons Dränkt. Kalldrag är ytterligare ett lyckat exempel. Jag blir så väldigt glad, och rädd, av det här. 

Det börjar stillsamt. Sakta men säkert kryper sig något annorlunda in i vardagen. Therese har svårt att finna sig till rätta på orten. Hon känner sig uttittad, alla vet att hon är den nya "vd-frun". Hon tillbringar mycket tid i huset där konstiga saker börjar hända. Hon ser och hör saker, känner dofter, och deras dotter för märkliga samtal med någon eller något. John blir i sin tur mer och mer uppslukad av jobbet och äktenskapet gungar.
 
Balansen mellan det vardagliga och det övernaturliga är väldigt bra. Allt blir extra skrämmande när vardagen är så väldigt vanlig. Man vet inte riktigt vad man ska tro.  Är det så att Therese bara inbillar sig saker eller är det faktiskt något ondskefullt i huset? Det är hela tiden en psykologiskt förtätad stämning. Miljöerna är trovärdiga och känns igen: snacket bland gubbarna på verket när den nya vd:n kommer eller kassörskan på ICA som vet allt om alla. Som det är på små bruksorter.
 
Kalldrag är skrämmande underhållning hela vägen. Jag känner skräck och lycka på samma gång. Det är så väldigt underhållande läsning samtidigt som jag får kalla kårar. 
 
Det här sista blir kanske en väldigt konstig liknelse som ingen annan än jag håller med om men jag tänkte hela tiden på den fina, gamla, svenska skräckisen Besökarna. Det är något med stämningen och känslan som går igen, jag känner samma känslor som jag gjorde när jag såg den filmen 1988, och det är känslor som jag sällan eller aldrig upplevt sen dess. Så hatten av till Markus Sköld, det här är riktigt bra!
 
Kalldrag finns ute i butik 21 augusti.
 
Fakta:
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.