Varför kom du hit? - Julia Svanberg

Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad reseplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. 
 
Kommentar:

Varför kom du hit? är en backpackerroman som handlar om drömmar. Alla längtar vi väl bort på något sätt, och på vandrarhemmet Papegojan möts drömmar av olika slag. Ellen, och andra svenskar, som har kommit till Colombia av en längtan bort, möter colombianska Lila som längtar till Paris. Men det är inte så lätt att ta sig ifrån Colombia när man är fattig.

Det handlar också om människohandel och knarkhandel, om klasskillnader och kulturkrockar. Om människor man möter i livet, de där som gör avtryck.
 
Jag tycker särskilt mycket om att historien utspelar sig i Colombia, en spännande och annorlunda miljö som jag inte läst så mycket om. Författaren Julia Svanberg bor sedan många år med man och tre barn i Colombia, och det märks att hon själv har levt ett backpackerliv. Även om det inte är hennes eget liv som romanen skildrar så tror jag att en hel del är hämtat från egna erfarenheter.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 268
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Who's That Girl? - Mhairi McFarlane

Edie Thompson hamnar i en prekär situation på sina kollegors bröllop - brudgummen i fråga kysser henne med bruden som vittne till det hela. Det blir drama, festen tar slut, och Edie blir både utstött och uthängd. Alla tar brudens parti, allt är Edies fel. Hennes kollegor vill ha bort henne från jobbet, det startas Facebook-grupper som hånar henne och hon trakasseras på Twitter.
 
Hennes chef erbjuder henne ett uppdrag på annan ort under några månader, så att stormen får blåsa över. Hon ska spökskriva skådespelaren Elliot Owens biografi. Så Edie åker till Nottingham, den stad hon växte upp i, och flyttar motvilligt in hos sin pappa och syster som hon aldrig kommit överens med.
 
Det går inte alldeles lätt för Edie. Hon måste hantera en egocentrerad superstjärna, en arg och bitter syster, en deprimerad far och skammen med folks feluppfattade mening om henne. Men det visar sig att hon och Elliott har en del gemensamt - omgivningen har sin bild men verkligheten kanske är en annan.
 

Who's That Girl? är knappast en fråga Mhairi McFarlane får höra särskilt ofta. Inte längre. Efter tre fantastiska böcker: You Had Me At Hello, Here's Looking At You, och It's Not Me It's You så har hon blivit ett välkänt namn hos alla älskare av den här genren. Med fjärde boken, Who's That Girl, så inte bara befäster hon sin titel som romkomförfattaren nummer ett - det står också rasande klart att hon sprungit förbi gamla rävar som Marian Keyes för länge sedan och lämnat övriga konkurrenter långt där bakom sig. Jag tror inte det dröjer länge innan hon blir ett välkänt namn även för den breda massan.

Och det är inte det att alla andra skriver sämre böcker än Mhairi, utan det är bara att hon gör det så jäkla bra och på ett sätt som är mycket vassare än alla andra. Det är roligt, smart, fräscht - och det är här och nu. Äkta karaktärer, smart dialog, och en handling som är så pass verklighetsnära att det skulle kunna hända en själv - en relaterbar verklighetsflykt med andra ord. Det är lätt att identifiera sig med Edie, som följer traditionen av starka, sårbara, och smarta hjältinnor som inte nödvändigtvis behöver en man vid sin sida. 
 
Jag skulle kunna rejva om Who's That Girl länge, det finns så mycket jag vill lyfta fram och hylla, men jag vill inte dissekera sönder den och spoila allt som händer. Det räcker att veta att den är tokbra, ett lyckopiller på 544 sidor. Den kommer på svenska i höst med titeln Finns det en, finns det flera.
 
Fakta:
Förlag: Harper Collins Publishers
Antal sidor: 544
Utgivningsår: 2016
Första meningen: Life through a phone is a lie.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 

Beyond the Sea - Melissa Bailey

Avlägsna öar, fyrtorn och gamla legender är tre ingredienser som får mig att gå igång lite extra. Här handlar det dessutom om avlägsna öar i den så avlägsna ögruppen Hebriderna så ni förstår att blodet svallar redan innan jag börjat läsa.
 
Det handlar om Freya som återvänder till sin lilla stuga, en gammal fyrvaktarbostad på en enslig ö med stormande Atlanten som närmaste granne. Här har hon tillbringat många lyckliga dagar med sin familj, mannen Jack och sonen Sam, som tragiskt försvann ute på havet för ett år sedan. Man hittade deras båt, men aldrig deras kroppar.
 
Freya sörjer fortfarande, och hoppas att hon ska kunna laga sig själv och hitta tillbaka, om hon återvänder till den plats där allting hände.Hon hittar Sams dagbok och hans skattkista med strandfynd och hon försöker återskapa sonens sista dagar genom att följa i hans fotspår. Hon gör samma utflykter som han berättat om i sin dagbok, för att komma närmare honom.
 

Men nätterna präglas av drömmar, otäcka drömmar, levande drömmar som varnar och skrämmer henne. En stormig natt vaknar hon och ser hur en båt kämpar mot vågorna, och en man spolas överbord och hamnar på hennes strand. Hon hjälper mannen, Daniel, som visar sig vara något av ett mysterium. I Sams kista med strandfynd finns något som intresserar Daniel, men varför? Vem är han? Är han den han utger sig för att vara?

Det här är en vackert berättad historia, om sorg och försoning. Rent genremässigt är den svår att placera - det är spännande men inte nog mycket för att kallas för thriller, och den är alldeles för mörk för att benämnas feelgood. Det finns dessutom en hel del gamla legender, myter och folklore invävd i historien - bland annat om sjöjungfrur - men det är ändå väldigt jordnära. Och mysteriet med fyrväktarna på Flannan Isles som nämns i förbifarten! Vilken story. Sånt ger mig kalla kårar. Jag älskar de här bitarna.
 
Jag tycker också om historien som helhet, Freya är fint gestaltad och man kommer henne väldigt nära. Hennes bottenlösa sorg och saknad går igenom boksidorna. Slutet är också väldigt bra. Jag läser gärna fler böcker av Melissa Bailey.
 
Fakta:
Förlag: Arrow Books
Antal sidor: 291
Utgivningsår: 2015
Första meningen: The boat glided effortlessly across the water.
 
Finns på Bokus.