Färjan - Mats Strandberg

I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.
 
Kommentar:

Havet. Utsatthet. Isolering. Tre av mina favoritingredienser i händerna på en skicklig författare. Det är så jag gnuggar händerna av lycka. Men samtidigt vet jag hur svårt det är att hitta en bra skräckhistoria. Jag är inte lättskrämd och jag tycker oftast det blir fånigt när zombies eller vampyrer eller annat är inblandade. Splatter skrämmer inte.

 
Särskilt rädd blir jag inte heller av Färjan, men det är väldigt spännande och jag vänder blad som en besatt. Det är mer äckligt än skrämmande, det är klaustrofobiskt och jag tänker på John Ajvide Lindqvist (när han är bra) och jag tänker på Estonia.
 
Jag tycker väldigt mycket om Mats Strandbergs sätt att berätta en historia. Ingen går säker. Allt kan hända. Jag tycker också om vanligheten, de vanliga människorna som det händer ovanliga saker med. De lite ensamma, de utstötta, de trasiga och det typiska finlandsfärjeklientelet. Det här är riktigt bra, och jag vet att jag aldrig mer kommer att kunna gå ombord på en finlandsfärja utan att se mig om över axeln hela tiden.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 476
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.

En spaning på årets jul-lit

Det är den tiden på året när det är dags att spana in årets releaser i kategorin jul-lit, eller christmas lit, denna lilla subgenre som har sin glansperiod mellan oktober och december varje år. Här är mina favoriter:
 
A Merry Mistletoe Wedding av Judy Astley. Förra året läste jag Astleys It Must Have Been The Mistletoe, som var en småtrevlig Lucy Dillon-liknande historia. Nu är uppföljaren här, också den i julmiljö, och dessutom ett bröllop inblandat. Lovar gott.
 
Snowed in for Christmas av Claire Sandy. Familjejul på Irland, bara det är nog för att få mig att vilja läsa.
 
Mistletoe and Mayhem av Catherine Ferguson. Lola blir arbetslös, pojkvänslös och därmed bostadslös lagom till julfirandet, ett firande som hon bjudit in hela sin familj till. Hur ska hon lösa det? Låter som en händelserik och rolig historia.
 
One Wish in Manhattan av Mandy Baggot. Jul i New York för Hayley och Angel, Angel letar efter sin pappa och en miljonär korsar deras väg. Gissar på en romantisk och rolig verklighetsflykt. 
 
Boyfriend by Christmas av Jenny Stallard. Genie är dejting-journalist och får sin tuffaste deadline hittills: skaffa en pojkvän eller bli arbetslös.
 
A Miracle at Macy's av Lynn Marie Hulsman. En bortsprungen hund i ett julpyntat New York och en bok som beskrivs som: "Home Alone 2: Lost in New York meets Marley & Me with the romance of When Harry Met Sally" går ju inte att säga nej till.
 
 

Halvvägs - Fredrik Reinfeldt

Att inleda en mening med "Jag är inte moderat, men..." känns lite unket och som att jag försöker dölja mina högerpolitiska tendenser i sann "Jag är inte rasist"-anda. Men det är faktiskt sant. Jag ÄR inte moderat, men jag älskar Fredrik Reinfeldt. Han är den bästa statsminister vi haft, trots att han är moderat.
 
Fredrik Reinfeldt som ledare imponerar på mig. Och Fredrik Reinfeldt som person fascinerar mig. Vem är han, bakom politiken? Hur har hans liv som statsminister sett ut? Men jag vet inte om den här boken ger mig så många svar på de frågorna. 
 
Halvvägs är om man vill vara lite elak ett enda långt CV, först gjorde han det och sen det och sen det, årtal och procentsatser staplas på varandra. För mig som då inte är moderat är det visserligen intressant att läsa om Reinfeldts resa, hur han förändrade hela partiet, målmedvetenheten och skickligheten. Det är imponerande och jag slås av hur oerhört tufft det måste ha varit att genomföra det här arbetet. Men hur mådde han på kvällarna? Hur kändes det egentligen att stöta på motgångar och att arbeta i motvind? 
 

Det här är en snäll bok. Han delar inte ut några kängor, på sin höjd en liten tåfjutt mot Göran Perssons eller någon annan stor ledares håll. Det hedrar honom samtidigt som det gör boken till väldigt tråkig läsning. Missförstå mig rätt, jag uppskattar en bok som är fri från personliga påhopp och uppgöranden, men det finns också väldigt lite av kritik eller personliga reflektioner. 

Ibland glimrar det till, och blir lite mer personligt. Till exempel när han berättar om situationer som när han blottade magen på Nobelmiddagen eller Gadaffi i talarstolen på FN-möte eller Anders Borgs förskolebesök. Små incidenter som skänker liv till berättandet, och jag är säker på att det finns många liknande händelser han hade kunnat inflika. Utan att det för den skull är kritik eller påhopp.
 
Halvvägs är en väldigt korrekt, saklig och präktig bok. Lite mer blod och liv, lite mer passion och dramatik hade inte skadat. Jag är övertygad om att det finns mer att berätta.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.