Papperskonst

Det finns många konstnärer som är duktiga på att skapa i papper. Men frågan är om inte de här fantastiska konstverken som Rachael Ashe skapat från gamla böcker är de vackraste jag sett. Otroligt fina, eller hur?
 
 
 

Vårjakt i Rosengädda - Emma Hamberg

Tessan har allt - ett eget barn, en egen restaurang, flera pappor till barnet samt en rik godsägare som tindrar förälskat åt hennes håll. Hon klagar verkligen inte, tvärtom. Men att driva egen restaurang är inte hållbart om man ska stå för både maten, driften, disken, hålla ordning på den torftiga ekonomin och däremellan försöka vara en skön mamma.
 
Tessan önskar att hon hade hjälp. Helst av någon som inte vill ha betalt. En dag dyker just två sådana människor upp. Varför de plötsligt befinner sig i Rosengädda är något som Tessan inte förstår. Men när det klarnar vänder det upp och ner på både Tessan och hela byn.
 
Kommentar:

Emma Hamberg, Sveriges egen Queen of quirky, är tillbaka med tredje boken om Tessan och Rosengädda. Och det är precis så bra som man kan förvänta sig.

 Jag älskar verkligen de här böckerna. Karaktärerna, miljöerna, stämningen, allt är perfekt konstruerat och gör läsningen till en fröjd. Som jag skrev i någon tidigare recension så är det här böcker jag skulle vilja flytta in i.
 
Livet är som en crêpe med smör, socker och citron säger Tessan. En stabil grund, lagom hård yta, mjukt i mitten och socker och salt och syra som möts. Och det är en ganska bra beskrivning på Vårjakt i Rosengädda också. Framför allt är den - liksom de övriga två böckerna i serien - livsbejakande och livsomfamnande. Lev livet innan det är försent, stå inte bredvid och titta på. Ett budskap som är väl värt att upprepas. Och det lyckas Emma Hamberg riktigt bra med.
 
Läs också Rosengädda nästa och Larma, släcka, rädda i Rosengädda.
 
Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Ylva Kort och Gott och Boktok73.
 

Sju dagar kvar att leva - Carina Bergfeldt

Där sitter han till slut, på andra sidan av ett skottsäkert glas. Fyrtioettåringen hon flugit över Atlanten för att träffa. Mannen som snart ska dö. Han lyfter telefonluren och presenterar sig.
 
När den prisbelönta reportern och kolumnisten Carina Bergfeldt möter Vaughn Ross återstår en vecka av hans liv. Han är dömd till döden i Texas, den amerikanska delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross väntat på att dö, för att sona de mord han dömdes för 2002. Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor, en fängelsedirektör, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när giftet injiceras. Men allt börjar med mannen som har sju dagar kvar att leva.
 
Kommentar:

2013 åkte Carina Bergfeldt till USA för Aftonbladets räkning för att göra ett reportage om dödsstraff. En stark artikelserie som väckte många känslor, både hos henne och alla som läste reportaget. Hon kunde inte riktigt släppa sina upplevelser utan kände att det fanns mer att berätta, och så började hon arbetet med den här boken: Sju dagar kvar att leva.

Allt börjar med Vaughn Ross som suttit i över tio år på death row, dömd för dubbelmord. När Carina Bergfeldt möter honom har han fått sitt dödsdatum. Han har en vecka kvar att leva. Hur möter man en människa under de förutsättningarna? För det är just en människa man möter, inte hans brott, inte för att ta reda på om han är skyldig eller oskyldig, inte ett monster, utan en person som sitter där bakom en glasruta. Vad pratar man om? Vad säger man?
 
Det är många starka möten i den här boken. Med en fängelsedirektör, anhöriga till brottsoffer och förövare, en fängelsepräst och andra som på något sätt kommer i kontakt med death row. Vissa har inte valt sin situation - som de anhöriga - medans andra går till sitt jobb och gör vad de är ålagda att göra, dag efter dag, år efter år. Hur hanterar man det? Hur mår man egentligen efter arbetsdagens slut? Och hur sover man på natten?
 
Den person som berör allra mest är fängelseprästen Jim Brazzil. En man som vigt sitt liv åt att vara där för de här männen, både innan de dör, under dödsögonblicket och efteråt. Han är den som lyssnar när de avslöjar att de faktiskt är skyldiga, och bunden som han är av tystnadsplikt bär han många historier och bekännelser inom sig. Vad gör det med en människa?
 
Sju dagar kvar att leva är stark och gripande läsning. Jag blir väldigt berörd och det är många känslor som virvlar runt. Det är välskrivet och respektfullt, och samtidigt väldigt, väldigt sorgligt. I ett samhällssystem som tillåter dödsstraff finns det inga vinnare.  
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 240
 
Finns på Bokus och Adlibris.