Toscana tur och retur - Åsa Hellberg

Sara Raphael saknar uppslag till sitt nästa reportage. När hon köper en motorcykel för en spottstyver och ser en annons som lockar med slott, vingårdar, olivolja och solrosfält, finns bara ett alternativ: hon måste få upp sin bästa vän på pallen och åka dit. 

Jessica Romin, den kända författaren, går alltid i högklackat och gapskrattar åt Saras förslag. Hon ska på en författarträff i Malmö och tänker naturligtvis ta tåget dit. Hur det sedan kommer sig att hon ändå sitter bakom Sara i ett skinnställ vet hon inte riktigt. 

Det blir en resa de båda väninnorna aldrig kommer att glömma – en oplanerad tältnatt vid Vänern, för små hjälmar, hotfulla medtrafikanter, stiliga hjältar, barska italienska kvinnor … Och så till sist slottet. En magisk plats där Sara känner igen sig alltför väl. Hon minns med både fasa och pirr romansen för så länge sedan. För Jessica innebär mötet med den trevlige Anders en chans att för alltid glömma JP – sitt livs största kärlek – så att hon slipper prata om det där som gör så ont. 
 
Kommentar:

Jag tycker verkligen om omslagen till Åsa Hellbergs senaste böcker, både Toscana tur och retur och En liten värld i design av Sofia Scheutz lockar till läsning. Och insidan håller vad utsidan skvallrar om. Det här är roligt, underhållande och färgsprakande.

Toscana tur och retur går i samma stil som En liten värld, med kvinnlig vänskap, äventyr och älskare i en salig blandning. Jag tycker dock att En liten värld var bättre. Här stör jag mig en aning på karaktärerna och det klickar inte mellan oss. 
 
Men är du ute efter mogen chick-lit så funkar det här bra, det är underhållande läsning. Jag tror förresten att det här är en bok som skulle göra sig bättre som film, en romantisk komedi med vackra vyer från Toscana låter inte dumt alls!
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 312
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går..., Bokparet och Boktokig.

Årets chick-lit och feelgood-praliner

Idag på Kulturkollo berättar jag vilka titlar jag hoppas mest på från årets chick-lit och feelgood-utgivning. Många pastelliga karameller finns det att se fram emot!
 
Läs inlägget här

Dränkt - Frida Andersson Johansson

Unn blickar framåt. Hon lever singelliv med sina vänner, fokuserar på karriär och hälsa och har vittring på drömjobbet. Men under en joggingtur i Gömmarskogen drabbas hon av hallucinationer. Hennes mystiske granne hittar henne vid en tjärn, medvetslös.
 
Mot sin vilja dras Unn in i en ström av märkliga och otäcka händelser som tycks ha samband med hennes förflutna. Vem är grannen och vad vill han? Vad är inbillning och vad är verklighet?
 
Runt om i Stockholm börjar samtidigt oförklarliga drunkningstillbud inträffa. På land.
 
Kommentar:

Jag gillar skräck, och jag gillar gammal folktro, och det är två områden som  sällan är kombinerade i bokform. Jag tyckte mycket om Stefan Spjuths Stallo, som handlade om stallo-folket, troll och jättar, men i övrigt vet jag inte om jag läst särskilt många lyckade försök. 

Det är svårt att träffa rätt och göra det trovärdigt, men här gör Frida Andersson Johansson det riktigt bra. Jag tycker om krocken mellan det svenska, vardagliga och det mystiska, okända och farliga. Man vet inte riktigt vad som händer i Unns huvud och vad som händer på riktigt. Håller hon på att bli galen?

Här handlar det om näcken, skogsrået och bäckahästen i en suggestiv men ändå verklighetsförankrad historia. Rädd blir jag inte, men det är hyfsat spännande på sina håll. Jag kunde i vart fall inte lägga den ifrån mig, och det är ett gott betyg. Dränkt är en mycket intressant och lovande debut av Frida Andersson Johansson. 
 
Fakta:
Förlag: Stimpla Publishing
Antal sidor: 316
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Februarisolen var blek över den smala Mälarviken, men det var ett par plusgrader i luften och borren skar lätt genom isen. 
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokdetektiven och Vargnatts bokhylla.