Medan mörkret faller - Anna Lihammer

Mörkret faller över Europa 1934. Nazisterna har tagit makten i Tyskland och i Sverige klubbas steriliseringslagen igenom. I Uppsala hittas en framstående akademiker bestialiskt mördad i Anatomiska institutionens källare. Hans kropp har dumpats i ett likkar och i hans huvud finns märkliga hål.
 
Den egensinniga kriminalkommissarien Carl Hell blir utsedd att utreda mordet, och till sin hjälp har han den radikala polissystern Maria Gustavsson. Snart sker ytterligare ett mord och jakten på mördaren blir alltmer desperat.
 
Kommentar:

Det börjar på det vidrigaste vidriga sätt med en fastspänd person på en brits, oförmögen att röra sig när någon borrar ett hål i hans skalle och dumpar honom i ett likkar. Med en sådan inledning är det omöjligt att inte läsa vidare. 

Anna Lihammer har fått mycket beröm för Medan mörkret faller, och jag förstår varför. Det här är mer än en deckare, det är en bra bok helt enkelt. Den tar upp mörka kapitel i svensk historia, med rasbiologi, steriliseringslag och oetiskt experimenterande med människor. Det är en nyttig bok att läsa, ett spännande sätt att få sig en historielektion.

Det finns mycket som är bra, men jag tycker inte att den är fantastisk. Vidrigheterna till trots så är det faktiskt en ganska ospännande historia. Jag bryr mig inte särskilt mycket om offren eller vem som är mördaren. De många karaktärerna flyter in i varandra. Även om jag är förtjust i historiska romaner så tror jag att jag föredrar mina deckarhistorier mer samtida.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 335
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Runtomkring honom var allt svart.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, Den döda zonen och Litteraturkvalster och småtankar.

Döden på en blek häst - Amanda Hellberg

När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver hjälp.
 
Maja Grå har förmågan att se mer än andra och inspektör King vid Brighton-polisen håller kontakten med den unga svenskan. Trots sin skeptiska inställning inser han att det är något speciellt med Maja. Men kan han verkligen sätta sin tilltro till en känslig och ganska skör ung tjej?

Medan höstmörkret smyger in genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i studierna. Hon har brutit sig loss från en svår uppväxt och landsortens bedövande strypgrepp. Med hjälp av den levnadsglada rumskamraten Nikita börjar Maja ta sig ur sitt nedärvda utanförskap och inleder ett trevande kärleksförhållande med oljemålaren Jack. Men Maja grubblar på den komplicerade relationen till modern. Varför valde hon att försvinna till Brighton, och varför blev hon mördad?
 
Kommentar:

Sådär hundra år efter alla andra läser jag Döden på en blek häst. Jag spanade in den redan när den kom ut men det blev inte mer än så, och sen glömde jag bort den. Så jag blev så väldigt glad när jag fick boken av svxrt40 via Boklusens bokbyte. Det var en helt perfekt bok för mig! Lite mysrys i sommarnatten.

Det här är en deckargåta med inslag av spökhistoria. Majas övernaturliga förmågor, hennes ensamhet och skörhet, blandat med Oxfords gamla miljöer och legender skapar en suggestiv inramning till det ohyggliga mordet på hennes mamma. Jag tycker väldigt mycket om miljöskildringarna. Den instängda, avskärmade studiemiljön, konstkursen, pampigheten i omgivningarna och litenheten hos Maja. Och jag blir faktiskt rädd också! Jag är inte särskilt lättskrämd men det smygande, suggestiva i berättelsen går hem hos mig.
 
Döden på en blek häst är andra boken om Maja Grå, men det visar sig att det inte gör något alls att det här är den första jag läser. Två titlar till har kommit ut, Tistelblomman och Snögloben. Gissa vem som klickar hem dem pronto...
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 315
Utgivningsår: 2011
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Med nästan i en bok, Dark Places och Carolina läser.

Eleanor & Park - Rainbow Rowell

Året är 1986 och Parks tråkiga tillvaro förändras när Eleanor, den nya tjejen, hamnar bredvid honom på skolbussen. Rödhårig, storvuxen och konstigt klädd passar hon inte in. Men de funkar tillsammans. De möts i musiken, i serierna och en längtan bort.
 
Även om Eleanor och Park förstår att den första kärleken sällan varar för evigt är de modiga och desperata nog att våga försöka. Mycket kan hända på bara ett skolår.
 
Kommentar:

GAH! Frustrationen. Jag hade precis skrivit en recension när webbläsaren stängde ned sig och inlägget hade inte autosparat. Så jag känner mig så lagom sugen på att skriva om, så det här blir väldigt kort.

Eleanor & Park är en gullig historia om man gillar 80-talsnostalgi med första kärleken, serietidningar, blandband och The Cure-referenser. I övrigt är det en ganska vanlig YA-kärlekshistoria om flicka som möter pojke. Växlande berättarperspektiv, opposites attract och allt det. Fast det går inte in i hjärtat på mig.
 
Jag gillade det här, jag gör inte vågen som så många andra, men det är en fin liten historia som är väl värd att läsas.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 329
 
Finns på Bokus och Adlibris.