The Secret Life and Curious Death of Miss Jean Milne - Andrew Nicoll

Deckare, Skönlitteratur / Permalink / 1
Med den här titeln, det omslaget och den författaren kändes det här redan på förhand som en vinnare. Andrew Nicoll är mannen bakom ljuvliga Den gode borgmästaren som kom 2010. Tyvärr fick den inte den uppmärksamhet den förtjänade, särskilt inte i Sverige då hans följande böcker inte blivit översatta. Men det kanske blir ändring på det, för det här är en mycket fängslande historia. Den är dock ingenting som Den gode borgmästaren, utan det här är en helt annan typ av historia.
 
The Secret Life and Curious Death of Miss Jean Milne är en slags pusseldeckare med klassisk känsla och autentisk stämning, baserad på ett hundra år gammalt mordfall som än idag är olöst. Om nu inte Andrew Nicoll hittat lösningen och presenterar den här i sin roman.
 
Miss Jean Milne var en förmögen och ogift dam som bodde ensam i sitt stora hus. Hon var respekterad i den lilla staden Broughty Ferry (numera en förort till Dundee) men det fanns många som viskade bakom ryggen på henne. Varför reste hon bort så ofta och så länge? Hur många hemliga älskare hade hon? Hon klädde sig alldeles för ungdomligt, betedde sig totalt opassande för sin ålder och var ett excentriskt inslag i det lilla samhället.
 

Men när hon hittas brutalt mördad, bunden och torterad, i sitt hus blir alla chockade. Vem kunde göra något så fruktansvärt? Det måste vara en galning eller utlänning, konstaterar poliserna, "och några sådana finns inte här i Broughty Ferry". Och jakten på den skyldige börjar.

Andrew Nicoll har läst på om fallet, tagit del av vittnesmål och annat material från utredningen och har utifrån detta vävt en intressant och spännande berättelse med en minst sagt oväntad upplösning. Både inledning och avslut på berättelsen är riktigt bra, men jag tycker dock att det sackar litegrand och tappar tempo i mittenpartiet. 

Men det är hur som helst en välskriven historia och det som framför allt sticker ut är hur äkta allting känns. Tidsandan, stämningen, miljön och språket, allt det är otroligt bra. Det är också otroligt bra att den finns till fyndpris på både Bokus och Adlibris - kostar mindre än en tjuga.
 
Förlag: Black & White Publishing
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2015

Skuggorna - Katarina Wennstam

Spänning / Permalink / 0
Slår man upp ordet "talionsprincipen" får man veta att det är en juridisk grundsats enligt vilken brottslingen tillfogas lika stor skada som den han åstadkommit. Populärt uttryckt i Andra mosebok: "liv för liv, öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår, skråma för skråma". Man kanske kan säga att den fortfarande tillämpas som idé: ju grövre brott, desto längre straff.
 
Men för "skuggorna" är fängelse eller böter inte nog. För dem gäller bränt för bränt, sår för sår. Bokstavligen.
 
Kommentar:

Skuggorna är den tredje delen i Katarina Wennstams serie om brott som begås mitt ibland oss, av oss själva, och där brottslingarna skyddas av allas våra fördomar och förutfattade meningar. Kommissarie Charlotta Lugn och advokat Shirin Sundin blir återigen inblandade när det sker en rad grova överfall på dömda kvinnomisshandlare och våldtäktsmän. En maskerad liga attackerar männen och utsätter dem för samma brott som de blivit dömda för. Öga för öga, tand för tand.

Och det här är väldigt intressant läsning. Moraliskt sett kan man tycka si, men jurdiskt sett tycker man så. Är det så att männen får vad de förtjänar och den maskerade ligan är hjältar? Är vissa typer av brott mer okej än andra? Och vad händer i samhället när maktbalansen börjar tippa över? När ensamma män är rädda för att gå utomhus på natten och tidigare dömda uppmanas att hålla sig inomhus. Och när medborgare själva agerar rättsväsende?
 
Katarina Wennstam skriver som alltid engagerande och det märks att hon brinner för ämnet. Här tycker jag att det upplysande och utbildande inslagen träffar precis rätt, jag klagade lite på det i Stenhjärtat där det kändes mer mästrande och pekpinnelikt.
 
Jag tycker om att läsa om Charlotta och Shirin, och jag hoppas att det kommer fler böcker med dem. Katarina Wennstam är en viktig röst i svensk spänningslitteratur.
 
Fakta:
Antal sidor: 394
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen.

Now That I've Found You - Ciara Geraghty

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 0
Det här handlar om Vinnie, ensam pappa till en tonårsdotter och en sjuårig son. Vinnies fru lämnade familjen för femton månader sedan och nu försöker han få livet att fungera och ekonomin att gå ihop. Hans byggfirma gick i konkurs under krisåren och nu kör han taxi.
 
Det här handlar också om Ellen. Ellen med kryckor och ett stort ärr i ansiktet efter en tragisk bilolycka som förändrade hela hennes liv. Ellen brukar åka med Vinnies taxi till sina läkarbesök.
 
En dag ramlar Vinnie ihop bakom ratten, han drabbas av en panikattack, och Ellen tar hand om honom och kör honom till sjukhuset. Och det blir början på en trevande vänskap.
 

Det här är inte en vanlig "pojke-möter-flicka"- eller "kärlek-vid-första-ögonkastet"-historia. Vinnie och Ellen är båda i 40-årsåldern, och de har båda två tunga bagage att bära. Det är inte så enkelt att bara bli ihop. Det är många saker som behöver redas ut och falla på plats, och de behöver framför allt reda ut sig själva.

Ciara Geraghty är en pålitlig författare. Hon skapar alltid varma och fina berättelser med levande karaktärer. Riktiga människor som kliver ut ur boksidorna och blir dina vänner. Vinnie, hans barn, och framförallt hans härliga, irländska mamma sticker ut, liksom Vinnies vänner Kenny och Janine.
 
Now That I've Found You är en varm och genuin berättelse som innehåller både humor och svärta. Om du tycker om Jojo Moyes så kommer du också att tycka om Ciara Geraghty.
 
Fakta:
Förlag: Hodder & Stoughton
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Om du är sugen på boken men har svårt för att läsa på engelska så finns den även översatt till norska.
Till top