Den stora matchen - Arnaldur Indridason

Sommaren 1972. Reykjavik vimlar av utländska journalister, schackentusiaster och handelsattachéer, Kalla kriget har kommit till Island. Här förbereds århundradets match - Bobby Fischer mot Boris Spasskij, USA mot Sovjet. En duell som handlar om mycket mer än bara schack.
 
Samtidigt verkar det bara vara Marion Briem som bryr sig om att en sjuttonårig pojke överfallits brutalt på en av stadens biografer. Vem ligger bakom attacken?
 
Kommentar:

Arnaldur Indridasons förra bok i Erlendur Sveinsson-serien, Den kalla elden, lämnade efter sig ett slut öppet för olika tolkningar. Kanske lämnade han slutet och Erlendurs öde avsiktligt höljt i dunkel för att han själv inte riktigt vet? Jag vet inte, och jag vill egentligen inte veta heller. Jag tar det som det kommer.

Nu, i den tionde boken i serien, förflyttas vi fyrtio år bakåt i tiden och det är Erlendurs mentor Marion Briem som är huvudpersonen. Liksom Erlendur präglas Marion av ensamhet och en närvaro av sorg och död. Och även om det är intressant att få lära känna Marion bättre så är han ingen Erlendur. Jag saknar honom. Erlendur gör dock sitt inträde på bokens sista sidor, som en ung trafikpolis med sorgsna ögon. Jag är nyfiken på vart det bär av i nästa bok med den unge Erlendur.
 
Arnaldur Indridason är en av mina favoritförfattare. Han har en sådan förmåga att beskriva miljöer och stämningar utan att direkt uttrycka dem, jag älskar mörkret, det karga, det isländska och nordiska, och den ständigt närvarande melankolin och ödsligheten. Med det sagt så är Den stora matchen den av hans böcker som jag tycker minst om. Kanske beror det på att historien och det kalla kriget inte intresserar mig så mycket. Eller kanske beror det på avsaknaden av Erlendur.
 
(Se även GlasbruketKvinna i gröntÄnglaröstenVinterstadenMannen i sjön,Frostnätter, Mörka strömmar och Svart himmel)
 
Fakta:
Originaltitel: Einvígið
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 302
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Inte förrän filmen var slut, ljuset tänts, och alla hade lämnat salongen upptäckte vaktmästaren kroppen.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokstunder, och dagarna går.. och Bokdamen.

Plommonträdet - Ellen Marie Wiseman

"Blomma där du är planterad", är rådet Christine Bölz får av sin älskade farmor. Men den sjuttonåriga Christine, som kommer från en fattig tysk familj, vet att det finns en hel värld utanför den lilla by hon är uppväxt i. En värld hon vill uppleva tillsammans med sin älskade Isaac Bauerman, sonen i den rika judiska familj där hon arbetar som tjänsteflicka.
 
Men det är inte bara deras skillnad i ställning som hotar den framtid som Christine och Isaac drömmer om. Snart befinner de sig i en verklighet där lagar och regler förbjuder dem att vara tillsammans. Christine kommer att möta Gestapos vrede och genomgå Dachaus plågor för mannen hon älskar.
 
Kommentar:

Plommonträdet berättar historien om Christine som växer upp i andra världskrigets Tyskland. Hon går från tonåring till vuxen under krigsåren, både i år och erfarenheter räknat. 

 Någonstans i gränslandet mellan ungdomsroman och vuxenroman skulle jag placera den här historien, som jag tycker är ganska ojämnt berättad. Rent läsmässigt och spänningsmässigt flyter det på, men det finns en del brister. Början är väldigt lång och omständig, det är många beskrivningar och detaljer. Slutet däremot forceras fram. Vissa händelser lyfts fram som viktiga, för att sedan glömmas bort. Vissa saker är inte helt logiska eller trovärdiga, men jag fängslas ändå av historien så det gör inte så väldigt mycket för helhetsintrycket. 
 
Det jag gillar mest är det tyska perspektivet. Här möter vi inte bara onda nazister utan det "vanliga" folket. De där som gjorde som de blev tillsagda, som bara hängde med, som inte såg eller kanske inte ville se. De som gjorde vad som krävdes för att överleva. 
 
En bra, men väl så enkel, historia från andra världskrigets skugga.
 
Fakta:
Originaltitel: The Plum Tree
Förlag: Modernista
Antal sidor: 457
Utgivningsår: 2013
Första meningen: För sjuttonåriga Christine Bölz började kriget med en överraskande inbjudan till Bauermans höstfest.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Carolina läser, Böcker emellan och Boktokig.

Livbåten - Charlotte Rogan

1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. 
 
Till synes ofrivilligt dras den unga Grace med i en ödesdiger maktkamp som blottar människans allra lägsta drifter. För att hon ska överleva måste andra sätta livet till.
 
Kommentar:

Livbåten är en psykologisk och klaustrofobisk roman om en grupp människor som är fast i en livbåt mitt ute på öppet hav. Båten tar in vatten och hotar att sjunka så fort vågorna ökar i storlek. Vad gör man? Hur resonerar man?

Det här är inte en tjock roman, bara 267 sidor, men den innehåller stora frågor och tunga saker. Oundvikligen placerar man sig själv i den där livbåten. Hur skulle jag agera i samma situation? Omöjligt att svara på förstås, men intressant och obehagligt att fundera över. 
 
Grace som huvudperson är egentligen bästa sortens huvudperson. Inte särskilt sympatisk eller lätt att tycka om, men det är just de karaktärerna som brukar växa. Så även den här gången. Redan på bokens första sidor får vi veta att hon står anklagad för mord, men vad som egentligen hänt i livbåten rullas upp under historiens gång. 
 
Livbåten är som sagt både spännande och klaustrofobisk läsning, men jag hade gärna sett att författaren borrade ner sig ännu djupare i människornas psyken, både i Graces men också i de övriga på båten. Lite mer inifrån än utifrån. Mer djup, mer tyngd.
 
Det här är egentligen mitt favorittema när det gäller böcker, människans kamp mot elementen och sig själva, och gärna havet. (Där seglingsäventyr är min lilla specialfetisch). Oavsett om det är fiktion eller verklighetsbaserade historier så är det sjukt intressant att läsa om. 
 
Fakta:
Originaltitel: The Lifeboat
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 267
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokdetektiven, och Booksessed.