Mellandagstips - De föräldralösa

Julledigt brukar innebära massor av lästid. Äntligen får man tid att ta itu med de där hyllvärmarna som legat på vänt eller tegelstenarna som man inte riktigt haft tid för. Bästa tiden på året för att beta av de där aldrig sinande läshögarna. Men, man vill kanske handla något nytt också...
 
Ett lästips från mig är Christina Baker Klines De föräldralösa som kom ut på svenska i höstas. Den handlar om de tåg med föräldralösa barn, så kallade orphan trains, som mellan åren 1854-1929 regelbundet gick från USA:s östkust till mellanvästern. Uppskattningsvis skickades 250.000 övergivna barn iväg, i hopp om att de skulle hitta en ny familj som kunde ta hand om dem. Om de hade tur blev det så, men hade de otur blev de istället utnyttjade som gratis arbetskraft på bondgårdar eller i fabriker. En gripande och läsvärd historia.
 
Här kan du läsa hela min recension
 

Nätter i Reykjavik - Arnaldur Indridason

Ensamvargen Erlendur Sveinsson har precis tagit sin polisexamen och jobbet i Reykjavik är tufft. Våld, brott och misär präglar numera hans vardag. Han kan inte släppa ett ouppklarat dödsfall. En uteliggare han ofta stötte ihop med på nätterna har hittats drunknad i ett dike.
 
Ingen tycks bry sig om vad som har hänt. Men mannens öde griper tag i Erlendur och jakten på sanningen om vad som hänt kommer att föra honom djupt in i Reykjaviks mörka undre värld.
 
Kommentar:

Jag är så väldigt förtjust i Arnaldur Indridason och hans kriminalpolis Erlendur Sveinsson. Ännu mer förtjust blev jag efter att ha lyssnat till Arnaldur på Bokmässan när han pratade om sina böcker, sitt skrivande, och sin skapelse Erlendur. 

Vi har fått följa den medelålders Erlendur i nio böcker, men nu har serien hoppat bakåt i tiden. I tionde boken dyker Erlendur upp som en nyutexaminerad trafikpolis, och i denna elfte bok är han i början av sin karriär. Jag var inte förtjust i det här draget från början. Den stora matchen var inte en särskilt spännande historia, jag saknade den gamle Erlendur, jag ville vara kvar i nutiden.
 
Men nu, efter Nätter i Reykjavik, så känner jag mig mer välvilligt inställd. Det är ju faktiskt intressant att följa Erlendur som ung, få veta mer om honom, om hur han blev som han blev. Det ger både bredd och djup till den enstörige och skuldtyngda karaktären jag tagit till mitt hjärta.
 
Men visst är det ganska tråkigt. Det går inte att säga emot. Det händer inte mycket. Tempot är långsamt. Men det är precis så här jag vill ha det. Jag njuter alltid av att läsa Indridasons deckare, så även den här gången. 
 
(Se även GlasbruketKvinna i gröntÄnglaröstenVinterstadenMannen i sjönFrostnätter, Mörka strömmarSvart himmelDen kalla elden och Den stora matchen)
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 261
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Vinterfolket - Jennifer McMahon

I alla tider har folk mystiskt försvunnit från den lilla byn West Hall i Vermont, något som gett upphov till både ryktesspridningar och sagor. Speciellt viskas det om Sara Harrison Shea, en mor som återfanns bragd om livet bakom sitt eget hus, bara månader efter att hennes älskade dotter Gertie tragiskt dött. 
 
Etthundra år senare bor 19-åriga Ruthie i Saras hus tillsammans med sin mor och lillasyster. En morgon är modern spårlöst försvunnen och medan Ruthie söker genom huset efter spår finner hon Saras dagbok gömd under golvet i moderns sovrum.
 
Kommentar:

Precis när jag tycker att jag inte läst annat än mellanmjölksböcker på sista tiden så kommer Vinterfolket som en räddande decemberängel. Ängel av det mörkare slaget, för det här är en riktigt ruggig historia. Och vacker. Och sorglig. Vinterfolket är ungefär en korsning mellan Snöbarnet och Jurtyjyrkogården.

Jag är definitivt inte lättskrämd men gåshuden kom både en och två gånger under läsningen. Det var riktigt rysligt på sina håll och jag vågade knappt släcka lampan och sova. 
 
Men det är inte perfektion. Jag hakar upp mig på exempelvis Candace som ska vara barnbarns barnbarn Saras systerson (eller hur det nu var). Antalet generationer går inte ihop i mitt huvud. Det överdrivs en del i olika sammanhang och det är så synd. För det här är damn close to perfection. Mycket bra, mycket spännande och en nästan fulländad mix av övernaturligt och verkligt.
 
Fakta:
Originaltitel: The Winter People
Förlag: Bazar
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokfrossa, Carolina läser och Litteraturkvalster & småtankar.