Bombmakaren och hans kvinna - Leif GW Persson

Det är måndagen den elfte maj när Lisa Mattei, operativ chef på Säkerhetspolisen, får ett telefonsamtal från sin chef. Ett telefonsamtal som förändrar allt och sätter nationen i höjd beredskap. Den engelske kollegan har hört av sig.
 
Det är så det börjat och det innebär också slutet på något helt annat.
 
Kommentar:

Jag har aldrig förut läst en GW-bok, hans Evert Bäckström-serie har hållit på alldeles för länge för att jag känt mig sugen att hoppa på den. Men GW har intresserat mig, och när Bombmakaren och hans kvinna var en ny del i kanske en ny serie(?) så kändes det givet att läsa den. 

Och jag är faktiskt väldigt positivt överraskad. Min bild av GW stämmer inte riktigt överens med författaren GW. Jag trodde det skulle vara mer hårdkokt, fackmässigt och "gubbigt", men det här var överraskande lättillgängligt. Och dessutom med en kvinnlig huvudperson och en hel del familjeliv. Intressant.
 
Intressant är också temat: en självmordsbombare planerar ett terrordåd på nationaldagsfirandet på Skansen, där både kungafamiljen och ministrar är närvarande - och dessutom en hel del vanligt folk. Och det ligger på Lisa Mattei och SÄPO att stoppa det hela och också finna ut vem som ligger bakom.
 
En något långsam inledning, ett tempofyllt slut - om än lite Hollywood och James Bond, men som helhet en stunds underhållande läsning. Jag kommer defintivt att läsa även kommande böcker av Leif GW Persson.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 555
Utgivningsår: 2015 
 
Finns på Bokus och Adlibris.

Polarnatt - Frida Skybäck

Elisabeth Stiernfors står i tur att gifta sig och sammanförs med den osympatiske friherren von Strauss. När den fattige språkadjunkten Mathias Storm förälskar sig i henne ställs hon inför ett svårt val och den enda hon har att anförtro sig åt är sin kammarflicka Vera. Det leder till en vänskap som växer sig allt starkare – men som också blir allt mer komplicerad. Till sist vet Elisabeth varken ut eller in. Vem är den rätte för henne och vad händer med Vera om hon gifter sig?
 
Samtidigt kämpar storasyster Cecilia för att få sitt äktenskap med Jacques Rousseau att fungera. Hon vantrivs på den nergångna Apelgården och snart förstår hon att huset bär på en mörk hemlighet. När ett litet barn lämnas vind för våg på gården och Jacques förbjuder Cecilia att hjälpa det tvingas hon ta ett svårt beslut.
 
Kommentar:

Polarnatt är andra delen i den romanserie om systrarna Stiernfors som inleddes med Norrsken. Första delen fokuserade på storasyster Cecilia, nu är det mellandottern Elisabeths tur. Och det är väl inte en alltför vild gissning att i nästa bok står lillasyster Amelie i centrum.

Det är 1800-tal, hemligheter, romantik och intriger blandat med klasskillnader, könsroller och spirande jämställdhetstankar. Och det är riktigt bra! Polarnatt är en bok att sträckläsa, det flyter bara på och jag kliver rakt in i den värld som Frida Skybäck har skapat. Miljöerna känns levande och historiskt är det trovärdigt. 
 
Cecilias berättelse är den som fångar mig mest, trots att Elisabeth är huvudpersonen. Jag hade gärna sett en dubbelt så tjock bok och fått grotta ner mig ordentligt i båda systrarnas liv. Både i den här boken och i den förra så finns det ett stråk av mörker och det uppskattar jag. Det ger historien ett lyft och ett djup.
 
Men jag är lite fundersam över titlarna: Norrsken och Polarnatt. I Norrsken tror jag nog att det himlafenomenet fanns med om jag minns rätt, men Polarnatt förstår jag inte riktigt var titeln kommer ifrån. Norrsken och polarnätter är inte riktigt det första man tänker på när man har en roman som utspelar sig i Skåne. Jag är lite nyfiken på varför böckerna heter som de gör.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 390
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Sommaren var smäktande het och en söt doft av vildkaprifol spreds med vinden.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna och Bokhyllan

Ses vi på Bokmässan?

En månad kvar till Bokmässan  i Göteborg. Nedräkningen har börjat! I år står Kulturkollo som värdar för det så kallade bokbloggarrummet - en liten tillflyktsort för bokbloggare som vill vila benen, blogga eller hänga med andra likasinnade en stund.
 
Det blir också två mingel: Ett Bokälskarmingel och ett Fantasymingel. Läs mer om minglen och hur du anmäler dig på länkarna nedan. OBS att det är begränsat antal platser så vänta inte för länge med din anmälan!