Mozart: Hans liv och tid - Piero Melograni

Biografier/Personporträtt / Permalink / 0
Jag är absolut ingen expert på Mozart eller ens särskilt bevandrad i hans musik. Min bild av honom är helt och hållet grundad på Milos Formans film Amadeus från 1984 där Mozart framställs som ett stort barn med ett stort galet skratt, en oseriös skämtare och ett musikaliskt geni. Men det kanske inte är den historiskt mest korrekta bilden.
 
Det har tagit Piero Melograni fem år att sammanställa den här boken om Mozarts liv. Källorna är främst brev och andra skriftliga dokument bevarade från den här tiden. Och det är en delvis annan bild som växer fram..
 

Livets & dödens villkor - Belinda Bauer

Spänning / Permalink / 1
"Ring till din mamma."
"Vad ska jag säga?"
"Säg adjö."
 
Det är så det börjar. Unga kvinnor terroriseras i trakten kring kustorten Limeburn i sydvästra England. Tioåriga Ruby Trick följer med sin arbetslöse far John på nattliga bilfärder för att beskydda dem och jaga vad som snart visar sig vara en farlig mördare.
 
Kommentar:

Belinda Bauer är tillbaka med ännu en psykologisk spänningsroman av bästa sort. Hennes debutroman Mörk jord hör till en av mina absoluta favoritböcker och jag blev så glad när jag började läsa Livets & dödens villkor och direkt fick vibbar av Shipcott (Limeburn) och Steven (Ruby).

Det gör lite ont i hjärtat att lära känna Ruby. Hon är ensam, mobbad i skolan, och hennes föräldrar har det inte särskilt gott ställt. Som alltid är Bauer skicklig på att bygga upp stämningar och miljöer. Man riktigt känner fukten och det råa sippra fram från boksidorna.
 
Det här är nog Bauers näst bästa bok, men den når inte riktigt upp till samma nivå som Mörk jord. Jag saknar det oväntade, att bli överraskad. Det där som får mig att sitta som på nålar när jag läser. Men det är fortfarande riktigt, riktigt bra.
 
Det känns också som att det här är början på en ny serie? Jag tror att vi kommer få återse Ruby, och polisen Calvin framöver.
 
Fakta:
Originaltitel: The Facts of Life and Death
Förlag: Modernista
Antal sidor: 318
Första meningen: Det hade inte slutat regna på hela sommaren, och det smala vattendraget som delade Limeburn strömmade häftigare än Ruby Trick hade sett under hela sitt tioåriga liv.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går... och Bokhora.

Nu är julläsningen (snart) här

Chick-Lit / Feelgood / Permalink / 7
Den som känner mig vet jag är förtjust i den lilla subgenren jul-lit. Den här tiden på året brukar de börja komma, de mysiga feelgood- och chicklit-romanerna med jultema. Jag brukar alltid se till att läsa en par tre stycken, och de här har jag spanat in från årets utgivning.
 
The Heart of Winter - Emma Hannigan
Om en syskonskara som försöker rädda den irländska familjegården från konkurs.
 
Christmas for One - Amanda Prowse
Om en singelmamma som kanske eller kanske inte hittar kärlek i New York.
 
It Must Have Been the Mistletoe - Judy Astley
Om en skilsmässofest och ett insnöat Cornwall.
 
Secret Santa - Scarlett Bailey
Ett kärt återbesök till den lilla byn Poldore, känd från hennes tidigare böcker. (Dock är denna en novell).
 
Cold Feet at Christmas - Debbie Johnson
Om ett inställt bröllop och en insnöad stuga i Skottland.
 
A Christmas to Remember - Jenny Hale
Om en nanny, hennes arbetsgivare och en oförglömlig jul.
 
Jag kan inte motstå ett insnöat Cornwall så It Must Have Been the Mistletoe är ett givet val för mig. Liksom ett insnöat Skottland. Sen får jag se vad mer jag är sugen på...  
 
 
Till top