Lång väg hem - Eva Dolan

En man bränns till döds i ett trädgårdsskjul i en förort. Kriminal-kommissarie Zigic och kriminalinspektör Ferreira kallas in från Peterboroughs hatbrottsenhet för att utreda mordet. Offret identifieras snabbt som illegal invandrare, och en man som flera människor mycket väl kan ha velat se död.
 
En dömd mordbrännare som också är medlem i en högerextrem rörelse har nyligen kommit ut ur fängelset. Samtidigt påstår sig vittnen ha sett den döde i slagsmål med en av stadens mest ökända slumhyresvärdar. Zigic och Ferreira vet av erfarenhet hur svårt det kan vara att samarbeta med människor som redan har starka skäl att misstro polisen. Och när ännu en invandrare attackeras medan Zigic och Ferreira jagar sin mördare, närmar sig spänningen bristningsgränsen.
 
Kommentar:

Eva Dolans debut har hyllats och prisats både i hemlandet och av svenska kritiker. Den har kallats en av de bästa kriminaldebuter du någonsin kommer att läsa. Men nej, den titeln är vi långt ifrån.

Det här är en grå, mörk och deprimerande historia. Det är skitigt och smutsigt. Här finns inga ljuspunkter. Solen skiner aldrig. Det enda som går i färg är beskrivningarna av den orangea spraytan eller de färger på kläder och naglar som hör till kvinnorna i berättelsen, i övrigt är allt bara jämngrått. 
 
Tempot är långsamt och det händer inte särskilt mycket. Jag älskar vanligtvis långsamma deckare, det behöver inte hända så mycket men det behöver ändå finnas nånting där som griper tag. Det saknar jag här. Huvudpersonerna Zigic och Ferreira är totalt ointressanta och platta som karaktärer. Själva utredningen är inte heller särskilt spännande. Jag bryr mig inte så mycket om mordutredningen, vem som har mördats och varför. Det är först mot slutet som det hettar till.
 
Det som är bra är skildringen av människohandeln och de fruktansvärda, slavliknande förhållanden som de här immigranterna lever under. Bara för det är boken värd att läsas. Och det tar sig som sagt mot slutet. Det hela blir okej, betyg godkänt men inte mer.
 
Fakta:
Originaltitel: Long Way Home
Förlag: Modernista
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Det sista han kom ihåg var mönstret på heltäckningsmattan - taggiga ränder i mörkblått och ljuslila, som blåmärken efter föremål från en främmande värld - och en stålförstärkt tåhätta som kom emot ansiktet.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktok73alkb.se, Johannas deckarhörna, och dagarna går.

Bokhandel som nattklubb


Tänk er en dygnet-runt-öppen bokhandel dit hipsters och boknördar går för att läsa böcker, fika, eller bara hänga. Fem våningar design, kultur, mat och förstås böcker. Sent på natten, istället för att hänga på nattklubbar och barer så sitter du i ett hörn och läser, ensam eller ihop med andra. Gamla och unga tillsammans. Låter det inte alldeles underbart?
 
I Taipei kan man göra precis det. Eslite heter bokhandeln som kör med det här konceptet. Ett väldigt lyckat koncept ska tilläggas, här hänger massor av människor dygnet runt och någon bokhandelskris känns inte av.
 
Läs hela artikeln på CNN

Kanske är det allt du behöver veta - E Lockhart

En vacker och välbärgad familj där ingen är kriminell, ingen är missbrukare och ingen är misslyckad. En privatägd ö, en spirande kärlekshistoria och det starka bandet mellan fyra vänner - en vänskap som snart blir destruktiv.
 
Kommentar:
Kanske är det allt du behöver veta handlar om Cadence Sinclair Eastman som tillbringar varje sommar på familjens privatägda ö. Hon njuter av tillvaron och av att umgås med sina bästa vänner, kusinerna Johnny och Mirren och Gat, killen hon blir förälskad i. Men den femtonde sommaren på ön händer något. Något otäckt som gör att Cadence förlorar minnet. Och ingen vill berätta för henne vad som har hänt.
 

Kanske är det allt du behöver veta är den sortens bok som man läser bäst utan särskilt mycket förhandsinformation eller förväntningar. Det är bäst att bara följa med i Cadences berättelse. Det handlar om hemligheter och lögner i en närmast suggestiv och dekadent miljö. 

Lavender Lit är ett nystartat förlag som det är väl värt att hålla ögonen på. Som de själva skriver "Vi ger ut böcker som blir din bästa vän för en stund. Sådana där böcker som letar sig in i hjärtat och stannar kvar där, långt efter att sista sidan har lästs." Precis så ska det vara.
 
Fakta:
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 259
Första meningen: Välkommen till den förträffliga familjen Sinclair.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Litteraturkvalster och småtankar och Bokfrossa.